Nederlandse bedrijven aan kop met AI-paraatheid
De meeste bedrijven hebben nog geen talentstrategie om klaar te zijn voor de snelle transformatie die kunstmatige intelligentie teweegbrengt. Hoewel meer bedrijfsleiders in AI investeren, blijkt slechts 10% van de organisaties klaar te zijn voor de toekomst door duidelijke plannen te hebben om medewerkers te ondersteunen, hun vaardigheden uit te bouwen en hun bedrijf door de AI-disruptie te loodsen. Nederland doet het opvallend beter. Hier haalt 19% van de bevraagde bedrijven die drempel.

Dit blijkt uit onderzoek van Adecco Group. Het 2025 Business Leaders-rapport is gebaseerd op een enquête bij 2.000 topmanagers uit 13 landen en 17 sectoren, onder wie 100 senior executives uit Nederland. De drie belangrijkste technologische megatrends die het bedrijfsleven tegen 2030 waarschijnlijk vorm zullen geven zijn volgens de respondenten digitale transformatie, GenAI en AI. Hoewel ze wel beseffen welke impact de nakende verandering zal hebben, ontbreekt het bedrijven nog aan degelijke plannen om hun medewerkers hierin te ondersteunen.
“AI evolueert zo snel dat de meeste bedrijven niet kunnen volgen met hun aanpassingen. Medewerkers hebben hulp nodig om tijdens deze transitie overeind te blijven”, aldus Robert van der Eijk (foto), CEO van Akkodis Benelux. “AI-gestuurde transformatie moet mensgericht zijn en vereist een uniforme strategie. Om de concurrentiekracht te behouden hebben bedrijfsleiders en senior executives een gemeenschappelijke visie nodig. En dat begint met het dichten van de kloof tussen talent en technologie.”
Medewerkers moeten op eigen houtje bijscholen
55% van de Nederlandse executives verwachten dat medewerkers zich op eigen houtje bijscholen in AI, zonder echte richtlijnen. Daarmee scoren we een beetje beter dan het wereldwijde gemiddelde van 60%. Tegelijkertijd voorziet slechts 53% van de Nederlandse bedrijven in formele training, waarmee we het minder goed doen dan het wereldwijde gemiddelde van 59%.
Managementteams hebben moeite om het tempo bij te houden. 55% van de Nederlandse executives stellen dat hun teams moeite hebben om snel te aligneren op hun strategie en aanpak, wat significant hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 46%.
Data vormen de ontbrekende basis voor personeelsstrategie. Slechts 29% van de bevraagde Nederlandse bedrijven (33% wereldwijd) investeert in data om de vaardigheidskloof te doorgronden en te dichten. Budgettaire restricties en de onzekere investeringscontext zetten een rem op een succesvolle digitale transformatie in 2025.
‘Toekomstklare’ bedrijven presteren beter
Het onderzoek bracht een klein segment van ‘toekomstklare’ bedrijven aan het licht die sterk presteren. Ze zijn mensgericht, maken vlot gebruik van technologie en zijn voorbereid op disruptie. Dit dankzij een sterke focus op vier kerndomeinen: op een gestructureerde en verantwoordelijke manier omgaan met AI, aanpasbaarheid en loopbaanmobiliteit bevorderen, inspanningen leveren voor de ontwikkeling van personeelsvaardigheden en leidinggevenden voorbereiden op een snel veranderende toekomst.
Bij de bevraagde bedrijven in Nederland:
- stelt 19% van de respondenten klaar te zijn voor de toekomst, meteen het grootste aandeel van alle bedrijven in de 13 onderzochte landen (wereldwijd gemiddelde: 10%).
- maakt in 61% van de bedrijven het management gebruik van AI om de besluitvorming te verbeteren, wat opnieuw significant hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 49%.
- zegt 54% van alle Nederlandse respondenten dat hun bedrijf evolueert van een functiegerichte aanpak van personeelsplanning naar een vaardigheidsgerichte aanpak, tegenover 65% van de toekomstklare bedrijven wereldwijd.
“Het verschil zit in de mindset”, voegt van der Eijk eraan toe. “Toekomstklare bedrijven doen meer dan inspelen op AI. Deze bedrijfsleiders herzien fundamenteel hoe hun organisatie werkt, hoe talent zich ontwikkelt en hoe besluiten worden genomen. Door te investeren in leiderschapsontwikkeling als onderdeel van een robuuste personeelsstrategie kunnen ze de kracht van technologie omzetten in reële bedrijfsimpact en waardecreatie.”
Meer informatie is te vinden in het rapport 'Leading in the age of AI: Expectations versus reality'.