Samenwerking tussen Nederland en Japan rond tech geeft impact
De samenwerking tussen Nederland en Japan op het gebied van wetenschap, technologie en industrie is succesvol, impactvol en van strategisch belang. Dit concludeert een nieuw rapport van Elsevier, dat is opgesteld als bijdrage voor het Nederlands Paviljoen op de World Expo in Osaka en mede mogelijk is gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het rapport, dat vandaag is gepubliceerd, benadrukt de wereldwijde effecten van deze samenwerking, die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, en positioneert Japan als een cruciale innovatiepartner voor Nederland.

Uit de bevindingen van het rapport blijkt dat gezamenlijk Nederlands-Japans onderzoek een significant grotere impact heeft dan gemiddeld. De impact op innovatie is tweemaal zo groot, op beleid bijna viermaal zo groot en op de wetenschap zelfs vijfmaal zo groot in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde. Binnen de top 20 van samenwerkingslanden voor Nederland, neemt Japan de positie in van land met de hoogste wetenschappelijke impact.
Een belangrijke motor achter dit succes is de sterke publiek-private samenwerking. Een kwart van de onderzoeksinitiatieven tussen Japan en Nederland komt voort uit deze vorm van samenwerking. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan de afzonderlijke percentages van Japan en Nederland (beide 7%) en het wereldwijde gemiddelde (3%). Dergelijke publiek-private projecten genereren een wetenschappelijke impact die bijna tien keer zo hoog is als het wereldgemiddelde.
Quantum
De samenwerking richt zich bovendien op strategische sleuteltechnologieën. Fotonica en quantumtechnologie worden in het rapport geïdentificeerd als de belangrijkste speerpunten binnen de Nederlands-Japanse samenwerking. De intensiteit van de samenwerking op het gebied van fotonica is vier keer zo hoog als het wereldwijde gemiddelde, terwijl dit voor quantumtechnologie tweemaal zo hoog is. Beide landen hebben deze technologieën strategisch aangemerkt als essentieel voor hun toekomstige ontwikkeling.
De strategische waarde van de Nederlands-Japanse relatie wordt verder onderstreept door het aanstaande bezoek van Koning Willem-Alexander aan de World Expo in Osaka op 21 en 22 mei. Dit bezoek benadrukt het belang en de waardering voor Japan als een betrouwbare en strategisch belangrijke partner in een tijd waarin sterke internationale partnerschappen niet langer vanzelfsprekend zijn.
Dr. Anders Karlsson, medeauteur van het rapport en voormalig hoogleraar kwantumfotonica en wetenschapsdiplomaat met ervaring in Japan, is momenteel in Osaka en beschikbaar voor context en reacties rond de koninklijke bezoeken de hightechmissie. Hij kan de bevindingen van het rapport toelichten, de rol van Japan als strategische innovatiepartner voor Nederland duiden en de betekenis hiervan voor toekomstig beleid en samenwerking bespreken.
Het volledige rapport is beschikbaar in de bijlage en via deze link.