Witold Kepinski - 22 mei 2025

BeterDichtbij brengt AI met OurMind in praktijk voor patiënten en zorgprofessionals

Het werk van zorgprofessionals makkelijker maken en patiënten nog beter helpen bij vragen; met de inzet van digitale collega’s maakt BeterDichtbij dit samen met partners mogelijk. AI agents voeren hierbij kleine, veelvoorkomende taken uit voor zorgprofessionals, zoals het delen van praktische informatie ter voorbereiding op een consult of verder uitvragen van informatie bij medische klachten. BeterDichtbij, de landelijke communicatiedienst voor de zorg, is gestart met het testen hiervan samen met medisch specialisten in Nederland, en werkt hiervoor samen de AI-experts van het Nederlandse OurMind.

BeterDichtbij brengt AI met OurMind in praktijk voor patiënten en zorgprofessionals image

BeterDichtbij is hiermee de eerste dienst die generatieve AI op deze schaal voor patiëntencommunicatie inzet in Nederland, samen met partner OurMind. Sander Bijl, operationeel directeur van BeterDichtbij vertelt: “De intelligentie en techniek zijn beschikbaar, de vraag is vooral: hoe zorgen we samen voor impact? Vanuit de schaal waarop BeterDichtbij in de Nederlandse zorg wordt ingezet, en de waarde die we elke dag bieden voor patiënten en hun zorgprofessionals, zien we die kans. Uiteraard vanuit zorgvuldigheid en door continu met elkaar te blijven leren.”

Zorgprofessionals in de regie

Het werkt zo: zorgprofessionals kiezen zelf hoe zij de digitale collega inzetten en welke taken die uitvoert. Het kan gaan om praktische informatie, maar ook om het ophalen van extra informatie wanneer een patiënt zich meldt via BeterDichtbij met medische klachten. In een door en met artsen opgestelde prompt, definiëren artsen precies hoe de digitale collega de communicatie moet oppakken. Na een zorgvuldige test, kunnen zij het vervolgens in de praktijk brengen.

Zorgprofessionals bepalen hierbij ook zelf of de digitale collega actief is bij hun zorgactiviteiten en wanneer dat stopt. Is er actie nodig, dan kan de zorgprofessional eenvoudig handelen op basis van de informatie die door de digitale collega verzameld is. Ook poli-assistenten zien in het gesprek met de patiënt terug dat door AI is uitgevraagd. Deze manier van werken kan ingezet worden ter voorbereiding op een consult maar ook na bijvoorbeeld een ingreep voor opvolging.

Het werk van zorgprofessionals wordt hiermee makkelijker, ze hoeven minder repeterende taken uit te voeren en kunnen hun patiëntbegeleiding tegelijk verbeteren. Zij staan bij de inzet van generatieve AI op deze manier zelf aan het roer. En patiënten merken dat ze sneller worden geholpen, waarbij een duidelijk onderscheid wordt gemaakt wanneer gespreksvoerder de eigen zorgverlener is of de AI-agent. De zorgprofessional houdt daarbij de regie.

Leren en samen zorgvuldig groeien

Op dit moment wordt in samenwerking met meerdere artsen een aantal toepassingen getest, van praktische inzet (over parkeren, wijzigen van ziekenhuisroutes, etc.) tot meer zorginhoudelijk inzet (doorvragen bij klachten, voorbereiding van consulten, doorzetten naar de arts of andere zorgprofessionals en samenvatten). Op basis van de ervaringen en resultaten uit de eerste trajecten, wordt deze AI-functionaliteit beschikbaar gesteld, nu met de techniek van OurMind, maar met ruimte voor andere partners en toepassingen.

Zorgvuldigheid en samen leren staan centraal. “Bij OurMind bouwen we mét dokters, niet alleen vóór hen. En ook nieuwe functionaliteiten binnen OurMind, ontwikkelen we altijd met specialisten samen, omdat wij geloven dat degenen die het werk uitvoeren ook de instrumenten moeten vormgeven. Samen met BeterDichtbij nemen onze AI-agents steeds administratief werk over, waardoor zorgverleners meer tijd krijgen voor patiëntenzorg”, aldus Paul Koning, mede-oprichter van OurMind.

De eerste stap is praktijkervaring opdoen met slim uitvragen, processen efficiënter laten lopen en zo toepassingsmogelijkheden verder verkennen en zorgvuldig de kaders te bepalen. De inhoudelijke gespreksdata binnen het BeterDichtbij platform, wordt in deze fase niet gebruikt om de AI verder te trainen. Ook is het niet de bedoeling dat de digitale collega inhoudelijk medisch advies gaat geven aan patiënten.

Vanuit de kracht van de relatie

“Als we AI slim inzetten, kan het zorgprofessionals ondersteunen bij de communicatie met patiënten en meer ruimte geven aan de relatie. Die kracht van de relatie is waarop we steeds verder bouwen vanuit BeterDichtbij. Die relatie en het vertrouwen daarbinnen zijn van essentieel belang en die kan je niet vervangen, maar wel ondersteunen met dit soort intelligentie”, aldus Sander Bijl, “en zo maken we het werk van zorgprofessionals leuker en makkelijker, en geven we meer ruimte voor het eigen vakmanschap. En dat is precies waar we met BeterDichtbij en alle deelnemende zorgorganisaties voor gaan.”

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025 EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW
Portland Europe BW+BN tm 22-05-2025