Vier op de tien securityleiders in Benelux ziet AI en LLM's als belangrijkste security-uitdaging
Ongeveer 29% van de cybersecurityverantwoordelijken wereldwijd beschouwt kunstmatige intelligentie (AI), Large Language Models (LLM’s) en privacy als de belangrijkste cybersecurity-uitdagingen. In de Benelux is dit percentage zelfs hoger, namelijk 39%. Voor het eerst worden AI en LLM's vaker genoemd dan ransomware als belangrijkste securityrisico.

Dit blijkt uit een onderzoek van Arctic Wolf, uitgevoerd door Sapio Research. Het onderzoek biedt inzicht in de risico’s en strategieën die het huidige cybersecuritylandschap bepalen. Hiervoor zijn meer dan 1.200 senior IT- en cybersecurity-beslissers uit 15 landen ondervraagd, waaronder 100 uit de Benelux.
Verschuivend risicolandschap
Het onderzoek toont een verschuivend risicolandschap, waarbij AI en LLM’s als grootste zorgpunten naar voren komen voor securityleiders. Voor het eerst heeft AI, inclusief tools zoals LLM’s, ransomware overtroffen als meest urgente thema. Ondanks aanzienlijke investeringen in cybersecurity, blijkt uit het rapport dat er nog steeds uitdagingen zijn, zoals beperkt inzicht, verouderde incident response plannen en budgettaire druk.
39% van de securityleiders in de Benelux noemt AI, LLM’s en privacy als hun grootste zorg, waardoor deze thema’s ransomware, malware en data-afpersing (17%) voorbijstreven. Dit sluit aan bij een wereldwijde trend waarbij 29% van de securityleiders AI, LLM’s en privacy noemt als hun grootste zorgen, vergeleken met 21% die ransomware, malware en data-afpersing noemt.
Meer succesvolle cyberaanvallen en betere transparantie
Ruim de helft (52%) van de respondenten wereldwijd bevestigde in het afgelopen jaar een succesvolle cyberaanval te hebben meegemaakt, een stijging ten opzichte van vorig jaar (48%). Van alle bedrijven die te maken hebben gehad met een incident, heeft 97% de inbreuk gemeld bij de betreffende instantie. Dit laat zien dat er vooruitgang is op het gebied van de naleving van regelgeving en transparantie bij incidenten.
70% van de organisaties in de Benelux heeft in 2024 minstens één ernstige cyberaanval meegemaakt. Hierbij kwamen business email compromise (BEC)-aanvallen het meest voor. Ook wereldwijd zijn in 2024 70% van de organisaties getroffen door minstens één ernstige cyberaanval, waarbij zowel malware en BEC-aanvallen het vaakst voorkwamen.
Vaak professionele ransomware-onderhandelaars ingezet
Van de bedrijven die slachtoffer zijn geworden van ransomware, heeft wereldwijd ruim driekwart (76%) het losgeld betaald. Van deze groep heeft 90% een professionele onderhandelaar ingeschakeld, wat in meer dan de helft van de gevallen tot lagere losgeldbetalingen heeft geleid. Opvallend is dat in de Benelux iets meer dan de helft (57%) van de onderzochte organisaties losgeld heeft betaald, van alle onderzochte landen het laagste percentage.
Endpoint security: hoewel 84% van de organisaties wereldwijd gebruikmaakt van endpoint securityoplossingen, geeft slechts 40% aan dat ze volledige dekking hebben en verwachten dat dit zo blijft. In de Benelux gebruikt 78% van de onderzochte organisaties een endpoint securityoplossing, het laagste percentage van alle onderzochte landen.
'Snelle opkomst van AI zorgt voor nieuwe onzekerheden'
“Het 2025 Trends Report van Arctic Wolf biedt een inzichtelijke momentopname in hoe security-leiders denken. De snelle opkomst van AI zorgt voor nieuwe onzekerheden, niet alleen over hoe aanvallers te werk gaan, maar ook over hoe verdedigers moeten reageren. Tegelijkertijd blijft ransomware een voortdurende dreiging. Nu organisaties in hoog tempo AI-tools implementeren, is het essentieel dat ze fundamentele securityprincipes niet uit het oog verliezen, zoals het patchen van kwetsbaarheden, het implementeren van detectie- en responsemaatregelen en het onderhouden van een up-to-date incident response plan”, zegt Dan Schiappa, President Technology and Services bij Arctic Wolf.
Meer informatie is beschikbaar in het State of Cybersecurity: 2025 Trends Report.