Redactie - 27 mei 2025

Nieuwe NFI-methode ontdekt deepfakes via hartslag

Deepfake-video's, gemanipuleerde beelden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), vormen een groeiend maatschappelijk probleem. Nu de technologie steeds geavanceerder wordt, is het met het blote oog vrijwel onmogelijk om echte van nepvideo’s te onderscheiden. Zeno Geradts, forensisch digitaal onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), presenteert deze week op de European Academy of Forensic Science (EAFS) 2025 in Dublin een baanbrekende methode om deepfakes te detecteren: via bloedstroomdetectie.

Nieuwe NFI-methode ontdekt deepfakes via hartslag image

De methode maakt gebruik van het feit dat bij elke hartslag een subtiel kleurverschil optreedt door het uitzetten en inkrimpen van adertjes in het gezicht. Dit fenomeen ontbreekt in deepfake-video's. Vooral de adertjes rond de ogen, het voorhoofd en de kaak zijn geschikte meetpunten, aangezien de bloedvaten daar dicht onder de huid liggen. 

Geradts benadrukt de veelbelovende aard van deze nog te valideren methode: "Voor zover ik weet wordt dit nergens gebruikt in forensisch onderzoek. We zijn nog bezig met de wetenschappelijke validatie, maar het is een veelbelovende aanvulling op de methodes die er al zijn".

Het idee voor deze detectiemethode ontstond rond 2012, toen Geradts onderzoek deed naar 'snuffmovies' en stuitte op een publicatie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) over het meten van hartslagen via gezichtsaders. Destijds was de beeldcompressie nog een belemmering, maar verbeterde technieken maken deze meting nu mogelijk. NFI-stagiaire Sanne de Wit heeft het onderzoek uitgebreid en data verzameld die de effectiviteit van de methode bevestigen, ongeacht de omstandigheden.

Lees het hele artikel hier.

I-Mor 26/05/2025 t/m 02/06/2025 BN + BW DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
I-Mor 26/05/2025 t/m 02/06/2025 BN + BW