Computacenter geeft medewerkers wereldwijd een vrije keuze
Een klein jaar geleden behaalde Computacenter de Apple Authorised Enterprise Reseller (AAER) status. Met deze status helpt het grote organisaties om hun medewerkers keuzevrijheid te geven, wat in de War on talent een groot verschil kan maken. Het unieke van Computacenter is dat het dat op wereldwijde schaal doet.

Computacenter is een internationale IT-dienstverlener, die organisaties helpt bij het inrichten, beheren en optimaliseren van hun IT-omgevingen. Het bedrijf levert hard- en software, plus onder meer managed services, consultancy en ondersteuning bij de digitale transformatie. Het richt zich vooral op grote enterprise-organisaties en overheidsinstellingen.
Uiteraard werkt Computacenter daarbij samen met een groot aantal technologiepartners. Apple is er daar één van. Een zeer belangrijke zelfs. Iets minder dan een jaar geleden behaalde Computacenter in zeven landen, waaronder Nederland, de status van Apple Authorised Enterprise Reseller (AAER). Voor deze status moeten partners onder meer aantonen dat ze gespecialiseerd zijn in het leveren van op maat gemaakte IT-oplossingen en diensten aan grote ondernemingen. Dit jaar werd de status van Computacenter verlengd. “We zijn wereldwijd één van de grootste bedrijven met de AAER-status en daar zijn we natuurlijk supertrots op”, zegt Apple Business Manager Roel de Vries. “Het bevestigt onze wereldwijde focus op Apple en laat zien dat we een unieke positie in de markt hebben.”
Employee choice
Wat hebben eindklanten aan die status van Computacenter? Veel, zo vindt De Vries. Juist nu. “Bedrijven worstelen met de war on talent. Talent is schaars en potentiële medewerkers zijn vaak kritisch. Wij kunnen bedrijven ondersteunen met specifieke diensten rondom Apple-devices. Daardoor kunnen ze een employee choice model aanbieden, waarbij medewerkers een échte keuze krijgen. Mensen die gewend zijn om met Apple-devices te werken, willen dat vaak blijven doen. Het kan, zeker voor jonge mensen, een reden zijn om voor een bepaald bedrijf te kiezen. Bovendien maakt het ze productiever en zorgt het voor een hogere medewerkers-tevredenheid. Het zijn tegenwoordig zeker niet alleen maar de creatieve beroepen die een voorkeur voor Apple-devices hebben. Producten zoals MacBook Air zijn universeel inzetbaar, met ook nog eens een heel hoge restwaarde aan het eind van de levensduur.” Het geven van een vrije keuze aan medewerkers is volgens hem bovendien goed voor het bedrijfsimago. “Apple wordt gezien als innovatief en duurzaam. Dat straalt af op het bedrijf, intern en extern.”
Internationale schaal
“Onze kracht is dat we op internationale schaal actief zijn. Daardoor kunnen we bedrijven met vestigingen op meerdere continenten heel goed helpen”, verduidelijkt De Vries. “Met onze schaalgrootte bieden we klanten de juiste technologie binnen één passend raamwerkcontract. We kunnen bedrijven daarin echt ontzorgen. Het factureren kan bijvoorbeeld lokaal maar ook centraal gebeuren. Klanten hebben ook gewoon één aanspreekpunt. Voor hen is het vooral heel prettig dat ze overal met dezelfde partner kunnen samenwerken, in plaats van dat ze in allerlei regio’s met verschillende voorwaarden te maken krijgen.”
Assessments
In de praktijk zal het landschap van devices op steeds meer plekken multi-vendor worden, zo verwacht De Vries. “Wij hebben de technische knowhow om dat te kunnen implementeren. We werken namelijk met alle grote A-merken samen.” Toch moet je als groot internationaal bedrijf niet te licht denken over de keuze voor employee choice. “Je moet de uitdagingen goed in kaart brengen. Wat doet het bijvoorbeeld met je wifi-netwerk? En hoe zit het met security? Daarvoor kunnen wij, in samenwerking met Apple, twee meerdaagse organisatie-assessments aanbieden: ‘Apple Readiness Review’ en ‘Mac Accelerator’.”
Veel organisaties hebben in het begin nog geen goede strategie, zo merkt De Vries. Hij vertelt wat hij regelmatig ziet gebeuren. “Eerst krijgt één medewerker na het vaak te hebben gevraagd, toestemming om een Mac te gebruiken. Een tweede medewerker ziet dat en wil het ook. Voor je het weet zijn er honderd mensen die Apple-devices gebruiken, wat allemaal wordt bijgehouden in een Excel-bestand. Dat levert security- en beheerproblemen op en kritische vragen van onder andere de CISO. Op dat moment kunnen wij daar, soms samen met Apple, verandering in aanbrengen. We gaan met de CISO in gesprek, maar ook met finance over het financiële aspect en met HR en IT over een betere onboarding van medewerkers.”
Medewerker centraal
Dat laatste is volgens hem namelijk van groot belang. “De medewerker moet altijd centraal staan, vinden wij. Dat noemen we end user experience. Als je bij een nieuw bedrijf begint, gebeurt het veel te vaak dat je eerst een halve of hele dag bezig bent voordat je aan de slag kunt, omdat je allerlei applicaties moet downloaden. Wij streven naar zero touch deployment, waarbij medewerkers meteen aan de slag kunnen. Met de organisatie-assessments die wij kunnen verzorgen, brengen we ook de verschillende groepen medewerkers in kaart met de devices die voor die groepen het meest geschikt zijn.”
Eén van de voorwaarden waar Computacenter aan moet voldoen voor de certificering is het hebben van een intern team met Apple-specialisten met verschillende expertises. De Vries is daar zelf onderdeel van. “Het is een team dat over de hele wereld opereert, met onder meer techneuten, architecten en accountmanagers. We hebben zeer regelmatig overleg over waar we bij klanten tegenaanlopen en hoe we ze nog beter kunnen helpen. Wij hebben verschillende integration centers in de hele wereld, onder andere in Moordrecht, waar we grote hoeveelheden producten voor klanten kunnen certificeren. Dat is één van de voorbeelden van hoe wij klanten kunnen ondersteunen in de hele levenscyclus van Apple-producten.”
Computacenter staat klaar om klanten te helpen. “Iedereen die eens wil sparren over het gebruik van Apple-producten in hun organisatie, mag bij me aankloppen voor een vrijblijvend adviesgesprek.”