Wouter Hoeffnagel - 10 juli 2025

Oproep aan Zuid-Holland: investeer in cyberveiligheid van de energietransitie

Elf organisaties uit Zuid-Holland roepen op om te investeren in de cyberveiligheid van slimme energienetten en energieketens. Volgens de organisaties is deze investering noodzakelijk vanwege de versnelling van de energietransitie, die de energievoorziening kwetsbaarder maakt. De organisaties willen dat Zuid-Holland een voortrekkersrol speelt in het creëren van een veilige, betrouwbare en interoperabele energievoorziening, waarbij veiligheid vanaf het ontwerp is ingebouwd.

Oproep aan Zuid-Holland: investeer in cyberveiligheid van de energietransitie image

De oproep werd gedaan tijdens de 'Kennissessie: hack-out scenario' op 8 juli 2025 bij The Green Village op de TU Delft. Ongeveer 800 partijen in Nederland werken aan de energietransitie, waaronder beheerders van elektriciteitsnetwerken, zonneparken, windmolens, warmtenetten, en fabrikanten en leveranciers van batterijen, transformatoren en laadpalen. Energieketens bestaan uit een complex samenspel van hardware, software, infrastructuren en leveranciers. Digitale technologieën kunnen deze ketens efficiënter en beter beheersbaar maken, maar maken ze ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

Digitalisering kan energietransitie vertragen

Cyberaanvallen op slimme energienetten of manipulatie van data-uitwisseling kunnen leiden tot grootschalige storingen in de energievoorziening, economische schade en verlies van controle over vitale infrastructuur. Zonder voldoende aandacht voor cyberveiligheid kan digitalisering de energietransitie vertragen en een bedreiging vormen voor economische groei, innovatie en leveringszekerheid.

De elf organisaties pleiten voor structurele investeringen en samenwerking om netwerken, apparaten en toepassingen vanaf het ontwerp veilig en goed samenwerkend te maken. Een zorgvuldige balans tussen vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data is cruciaal voor het veilig en betrouwbaar ondersteunen van zowel strategische doelen als operationele processen.

Het voortouw nemen

Zuid-Holland heeft volgens de organisaties de mogelijkheid om hierin het voortouw te nemen vanwege de aanwezigheid van kennisinstellingen, een sterke industriële basis, een innovatieve energie-infrastructuur, geavanceerde lab- en testfaciliteiten, ethische hackers, krachtige publiek-private samenwerkingen en contacten met internationale partners. De Innovatiecoalitie Cyberveilige Energietransitie, onder regie van Economic Board Zuid-Holland, richt zich op het ontwikkelen van intelligente energienetwerken die vanaf de basis veilig zijn ontworpen en op het ontsluiten van investeringen en financieringsmogelijkheden.

De coalitie wil de aanwezige kennis in de regio vertalen naar innovaties en opschalen naar rendabele businessmodellen. De oproep werd gedaan tijdens de 'Kennissessie: hack-out scenario' bij The Green Village op de TU Delft. Dit evenement daagt leveranciers van energiemanagementsystemen uit om hun systemen te laten testen door een team van studenten en ethische hackers, met als doel eventuele kwetsbaarheden vroegtijdig te identificeren. Het hackevenement zelf vindt plaats op 25 november en 4 december van dit jaar.

De Innovatiecoalitie Cyberveilige Energietransitie is opgericht door Economic Board Zuid-Holland, TNO, TU Delft, KPN, Stedin, Batenburg Techniek, Technolution, The Green Village, Provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en Security Delta (HSD) in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam, Westland Infra, Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), European Network for Cyber Security (ENCS), Greenport West-Holland, Topsector ICT, gemeente Den Haag, TU PowerWeb Institute, Living Lab Scheveningen, Campus@Sea, Duurzaamheidsfabriek en Hi Delta.

Beeld: The Green Village / Robèrt Kroonen

Omada 10/07/2025 t/m 17/07/2025 BN + BW NextNovate 07/07/2025 t/m 14/07/2025 BN + BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 2