'EU schrapt plannen voor belasting op big tech'
De Europese Commissie schrapt haar plannen voor een belasting op digitale bedrijven. De stap is naar verluid onderdeel van de onderhandelingen met de Amerikaanse overheid over importtarieven, en is een overwinning voor Amerikaanse techgiganten.

Dit meldt Politico. De EU en de VS bevinden zich in de laatste fase van onderhandelingen over een handelsdeal. Politico meldt op basis van een document dat het heeft ingezien dat Brussel de optie voor een digitale belasting verwijderd uit haar lijst van voorgestelde belastingen om inkomsten te genereren tijdens het volgende zevenjarige uitgavenprogramma.
Onderhandelingen
De EU presenteert naar verwachting binnen enkele dagen zijn budgetplan. Topfunctionarissen van de EU zijn hierdoor verwikkeld in hooggespannen onderhandelingen rondom heffingen die in het voorstel van de Commissie worden opgenomen. Het document, dat nog kan worden herzien door functionarissen voordat het wordt gepubliceerd, somt een lijst van mogelijke belastingen op. Het kwantificeert echter niet welke inkomsten de EU verwacht te genereren met individuele belastingen.
Het besluit om geen digitale belasting te heffen zou een grote ommezwaai betekenen voor de EU, die nog in mei nog meldde een belasting op techgiganten te overwegen. Het idee werd toen genoemd in een document over de volgende begroting, dat werd besproken door de 27 commissarissen van de EU.
Strategische zet
De koerswijziging zou een strategische zet kunnen zijn van de EU, die zoekt naar gunstige handelsvoorwaarden met de VS. President Donald Trump dreigde eerder met tarieven tegen Canada als vergelding voor hun digitale belastingen.
Volgens het document dat Politico inzag wil de Commissie in plaats van een digitale belasting drie nieuwe belastingen voorstellen die gericht zijn op elektrisch afval, tabaksproducten en grote bedrijven in de EU met een omzet van meer dan 50 miljoen euro. Het doel is om jaarlijks tussen de 25 en 30 miljard euro te genereren, dat zal worden gebruikt voor het aflossen van de gezamenlijke schuld die de EU is aangegaan voor het financieren van herstel na de COVID-19-pandemie. De Commissie overweegt ook om belasting te heffen op afgedankte elektrische apparatuur.