Redactie - 14 augustus 2011

Mobiliteitsspel Van5Naar4 bestrijdt fileproblematiek


Binnenkort gaan een aantal bedrijven daadwerkelijk aan de slag met het computerspel Van5Naar4 (V5N4). Daartoe behoren in elk geval de gemeente Wageningen en Rotterdam School of Management. Met de gemeenten Eindhoven en Rotterdam, Rijkswaterstaat en DCMR Milieudienst Rijnmond zijn de gesprekken in een vergevorderd stadium, aldus een woordvoerder van ontwikkelaar Organiq. Doel van het spel is dat werknemers vaker de auto laten staan of de spits te mijden.

V5N4, gefinancieerd met een subsidie van de Rijksoverheid, is volgens de makers en betrokkenen hét mobiliteitsspel van Nederland. Bij dit interactieve spel maken werknemers kennis met alle aspecten van mobiliteitsmanagement en worden ze op een sympathieke manier uitgedaagt om slimmer te reizen en te werken. De methode is simpel: van elke vijf werkdagen wordt voortaan één dag anders gereisd of gewerkt.

Via een online game houden medewerkers dagelijks hun reisgedrag bij. Hoe slimmer ze reizen of werken, hoe meer punten ze verdienen. Ze worden hierbij aangemoedigd door Mobi, hun groene personal coach. Om mensen te stimuleren en het competitie-element voelbaar te maken, kunnen teams, afdelingen of vestigingen tégen elkaar spelen. Zo zou V5N4 volgens de makers moeten gaan leven op de werkvloer.
 
Bedrijven hebben met V5N4 een instrument in handen dat hun medewerkers zowel informeert als inspireert. Deze vorm van ‘serious gaming’ sluit naadloos aan op het imago van een werkgever die maatschappelijk verantwoord onderneemt. Met V5N4 dragen zij bij aan een bereikbaar Nederland en kiezen ze voor een duurzame bedrijfsvoering. De aanpak biedt echter meer: er kan fors worden bespaard op (reis)kosten, er ontstaat een betere balans tussen werk en privé, de productiviteit neemt toe en de parkeerproblematiek neemt af.
 
V5N4 is een gezamenlijk project van het Rotterdamse multimediabedrijf Organiq en DTV Consultants. De bouw van de applicatie is mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL.
 

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SLTN Vierkant
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023