Redactie - 24 september 2011

Interview Rob van der Hoeven, Citrix: ‘CIO wordt steeds belangrijker’


Virtualisatie, cloud computing en medewerkers die met hun eigen digitale devices willen werken zijn een paar actuele uitdagingen voor CIO’s. Executive-People.nl sprak met Rob van der Hoeven, Area Vice President Benelux van Citrix, over zijn visie op deze ontwikkelingen. Volgens Van der Hoeven is het zaak om snel actie te ondernemen om de medewerkers te ondersteunen en zo de beste resultaten te behalen voor de business. “Het gaat om tevreden mensen, en het effectief inzetten van hun creativiteit.”

Uit een onderzoek van Citrix blijkt dat 44 procent van de Nederlandse bedrijven een plan aan het maken is rond het thema Bring your own device. Naar verwachting zal over twee jaar 35 procent van de kenniswerkers zijn eigen device zakelijk gebruiken. Met name op het gebied van beheer en veiligheid heeft dit consequenties waar de CIO zich rekenschap van moet geven.

En het is zaak hierin alert te zijn, want de ontwikkelingen gaan soms sneller dan verwacht. Rob van der Hoeven, illustreert dit met een recente ervaring: “Een CIO van een multinational beschreef me onlangs met hoe een medewerker van hem terug kwam uit de Verenigde Staten met een iPad. Hij wist dit apparaat te koppelen aan het bedrijfsnetwerk, en stuurde vervolgens een mail aan al zijn collega’s met tips hoe zij hun iPad  aan dat bedrijsfnetwerk netwerk konden koppelen.”

“Iets dergelijks horen we ook van andere CIO’s. Zij beseffen heel goed dat ze hierop in moeten spelen, zodat zowel het individu als de organisatie ermee gediend worden. Anders raak je de controle en de beheersing kwijt. Tijdens een recent bezoek aan PICNIC in Amsterdam, waar wij stonden met de Citrix-receiver op de Cisco Cius, zag ik goed waar die ontwikkelingen heen gaan. Er deden allemaal studenten mee aan een ontwikkelwedstrijd, en die waren allemaal met hun eigen apparaten aan het werk. Dit bevestigt de trend, en laat tegelijkertijd zien dat we hier in Nederland innovatief bezig zijn. Dat wordt erkend door CIO’s, op dergelijke evenementen zie je dat de nieuwe generatie het heel gewoon vindt om met de eigen devices te werken.”

Stimuleren van creativiteit en het invoeren van Bring Your Own Device
Om het werken met eigen devices gestructureerd te regelen is het volgens hem goed om te beginnen met een analyse van welke groep binnen de organisatie er het meest geschikt voor is. “Ik denk dat het niet alleen meer een zaak is van IT. Het is onderdeel van de bredere trend van consumerization. Het raakt HR, het algemeen management, en de CFO. Het gaat niet alleen om de financiële kant, maar ook het stimuleren van creativiteit en ‘de glimlach op het gezicht van de medewerker’. Die is daardoor nog meer betrokken bij zijn werk. En dat is wat je als bedrijf wilt bereiken.”

"De netwerkfilosofie daarachter is dat de medewerkers met hun apparaat steeds onafhankelijker zijn van het bedrijf waar ze op dat moment werken. Het interessante daaraan is dat je zo vanzelf bij de volgende voorwaarde terecht komt, en dat is dat je vanuit een gevirtualiseerde omgeving moet werken. Wanneer je dat niet doet blijven data bijvoorbeeld op de  pc´s van de medewerkers achter. Met een virtuele omgeving kun je de zakelijke omgeving effectief van de persoonlijke omgeving scheiden. Zo houd je werk en privé optimaal gescheiden, èn kunnen bedrijven de optimale beveiliging realiseren omdat ze zeker weten dat de data in het datacenter blijven.”

Dit alles maakt de rol van de CIO volgens Van der Hoeven alleen maar belangrijker, omdat hij degene is die hiermee het verschil kan maken voor de organisatie. “Waar CIO’s vandaag de dag nog aan CFO’s rapporteren, zal dat in de toekomst veranderen. Naarmate de invloed van de CIO groter wordt zal hij onderdeel moeten worden van de board of directors. Een snelle en flexibele organisatie kan alleen worden ingevuld door een CIO die de business needs op een zodanige manier kan vertalen dat de unieke voordelen voor de werknemers er goed uitkomen.”

Kostenvoordelen
“Zo beschik je als bedrijf en als individu over de beste oplossing, waarmee je het best mogelijke resultaat voor je bedrijf neer kunt zetten. Aan de andere kant bied je zo als bedrijf aan je medewerkers de best mogelijke manier van leven. Dat sluit weer aan bij de eerder genoemde visie dat je bij medewerkers een glimlach wilt zien op het gezicht, want als ze het werk beschouwen als hun passie krijg je het beste resultaat. Bovendien levert aan de kostenkant centraliseren en virtualisatie ook duidelijke kostenvoordelen op. Het is dus een absolute win win-situatie.”

Citrix werkt intensief samen met verschillende partijen, vooral de samenwerkingsverbanden met Microsoft en Cisco zijn erg belangrijk. “Die samenwerkingsverbanden komen tot stand dankzij onze marktleidende positie op het gebied van desktopvirtualisatie. Het aanbod sluit goed aan bij wat een moderne organisatie vraagt, een van die zaken is cloud computing. Dat is actueel omdat het strategisch belangrijk is.”

“De economie vraagt om een optimaliseringsslag, dus de flexibiliteit die cloud computing biedt is een geweldige kans voor organisaties. Daarom zien we steeds meer bedrijven op dat concept overgaan. En ook hier is virtualisatie de eerste stap in die optimaliseringsslag.” Door deze trend gaat het goed met Citrix. “Juist bij een dalende economie, als de budgetten beperkt zijn, willen CIO’s aan optimalisatie doen. De vraag naar virtualisatie-oplossingen is merkbaar toegenomen, en we maken dan ook een significante groei door ten opzichte van vorig jaar.”
 

Progress Communications BW start week 17 tm 19 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14