Redactie - 14 december 2011

Investeringen in apparatuur halfgeleiders zakken in


Volgens Gartner zal volgend jaar 19,5 procent minder worden uitgegeven aan apparatuur om halfgeleiders te maken. Hiermee komt de verwachte omzet in dit segment uit op 51,7 miljard, in plaats van de eerder geraamde 64,2 miljard. Overigens ziet het ernaar uit dat de bestedingen in dit specifieke segment dit jaar nog wel gestegen zijn, en wel met 13,7 procent. Dat geluk hebben de leveranciers volgend jaar niet meer, aldus de analisten.

Deze uitgaven zijn van belang voor de ICT, omdat ze meestal een voorspellende waarde hebben voor de productie van chips en de apparatuur waar die chips in gebruikt gaan worden. De reden voor de dalende investeringen zijn uiteraard de economische situatie, èn diverse natuurrampen die invloed hebben gehad op de technologiemarkt. Bovendien is er momenteel sprake van hoge inventarisniveaus, in combinatie met een stagnerende PC-industrie.

In de loop van 2012 zullen vraag en aanbod weer meer in balans komen, en misschien zelfs omslaan in een tekort. Dit kan de vraag naar geheugens weer doen toenemen, zeker als consumenten weer geld gaan uitgeven aan PC’s. Gartner voorspelt dat het eerstvolgende jaar waarin weer groei te zien is 2013 zal zijn, met een forse investering van 19,2 procent.
 

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders Veeam On BN week 22-23 Alleen DI Leaders
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023