Redactie - 11 januari 2012

Intel legt de lat voor smartphones, tablets en Ultrabooks hoger


Intel heeft tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een aantal belangrijke aankondigingen gedaan op het gebied van smartphones, waaronder een meerjarige strategische partnerovereenkomst met Motorola Mobility. Ook komt er een nieuwe smartphone van Lenovo, gebaseerd op Intels nieuwste Atom-processorplatform. In 2012 worden verschillende smartphones met de nieuwe Atom-processor verwacht.

“De beste Intel technologie komt nu ook naar smartphones”, zegt Intel president en CEO Paul Otellini. “Onze inspanningen met Lenovo en Motorola Mobility zullen helpen om Intel processors een vaste plek te bezorgen in smartphones en bieden een stevige basis voor onze groei in dit marktsegment in 2012 en de toekomst.”

Otellini ging tevens in op de snelle groei van de Ultrabook-categorie en gaf aan hoe het bedrijf innoveert om gebruikers op een grote verscheidenheid van mobiele apparaten een optimale beleving te bieden.

Intel Inside smartphones en tablets
De Intel CEO focuste onder andere op het Intel Atom-processor Z2460-platform (voorheen bekend als ‘Medfield’), dat specifiek is ontwikkeld voor smartphones en tablets. Dit platform biedt sterke prestaties en is concurrerend op het gebied van energie-efficiency.

Sanjay Jha, chairman en CEO van Motorola Mobility, en Otellini presenteerden details over hun meerjarige strategische samenwerking voor meerdere apparaten. In het kader van deze samenwerking zal Motorola in de tweede helft van dit jaar nieuwe smartphones lanceren op basis van Intel Atom-processors en het Android-platform. Via deze samenwerking, die ook de ontwikkeling van nieuwe tablets betreft, wordt Intels leidende positie in chiptechnologie en computerinnovatie gecombineerd met Motorola’s expertise in mobiele apparatuur.

Liu Jun, senior vice president en president van Mobile Internet en Digital Home bij Lenovo, presenteerde samen met Otellini de Lenovo K800 smartphone. Deze nieuwe smartphone is gebaseerd op Intel-technologie en draait op Android. Volgens Jun zal de K800 smartphone in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar komen in China en gebruikmaken van het 21Mbps-netwerk van China Unicom. Deze smartphone gebruikt de low-power Intel Atom-processor Z2460 met Intel Hyper-Threading Technology, ondersteunt HSPA+ met het Intel XMM 6260-platform, en is voorzien van de Lenovo LeOS-gebruikersinterface voor de Chinese markt.

Volgens Otellini is optimalisatie van de mobiele beleving een prioriteit voor Intel. Michael Bell, general manager van Intels Mobile and Communications Group, demonstreerde het Intel Smartphone Reference Design. Deze is bedoeld om de ontwikkeltijd en -kosten terug te dringen voor OEMs en service providers. Deze volledig functionerende smartphone beschikt onder andere over een dun design en een 4,03-inch hi-res LCD aanraakscherm voor scherpe tekst en heldere beelden. Ook is dit referentiemodel voorzien van twee camera’s met geavanceerde mogelijkheden, waaronder een ‘burst-mode’ die 15 opnamen maakt in minder dan één seconde, in 8-megapixel kwaliteit.

Bell demonstreerde de populaire Angry Birds-app op de smartphone en benadrukte de brede ondersteuning van Android applicaties. Dit houdt in dat smartphones op basis van Intel-technologie een meerderheid van de beschikbare Android-apps kunnen draaien, waaronder apps die zijn gecompileerd voor andere architecturen.

Volgens Otellini zal Intel ook op het gebied van tablets de lat hoger leggen, onder andere door compatibiliteit met de miljoenen bestaande apps en apparaten, een instant-on beleving en ondersteuning voor de Metro-gebruikersinterface van Microsoft. Op het podium werd de eerste publieke demonstratie gegeven van de toekomstige 32nm Intel System-on-Chip (SoC) met de codenaam ‘Clover Trail’, voor tablets en hybride apparaten met Microsoft Windows 8.

Ultrabooks: de pc opnieuw gedefinieerd
Intel neemt het initiatief bij het heruitvinden van personal computing, met het definiëren van een nieuwe categorie van Ultrabooks. Deze bieden een computerbeleving zonder compromis in dunne, elegante designs. Populariteit onder consumenten en ondersteuning door de industrie hebben ervoor gezorgd dat de Ultrabook-categorie in slechts acht maanden sterk is gegroeid. Dit jaar worden er meer dan 75 modellen verwacht van deze zeer dunne, snelle en veilige Ultrabooks, van verschillende fabrikanten.

Jeff Clarke, vice chairman of Global Operations and End User Computing Solutions bij Dell, kondigde samen met Otellini de eerste Ultrabook van Dell aan: de nieuwe XPS 13 met een Intel Core i7-processor. Deze dunne en stijlvolle Ultrabook wordt in februari verwacht, weegt slechts 1,5kg en biedt een batterijduur van 8 uur.

Intel zal zich ook onverminderd inspannen voor snelle verbeteringen van de gebruikersbeleving. In 2012 zullen Ultrabooks een nieuwe stimulans krijgen met de derde generatie Intel Core-processors (codenaam ‘Ivy Bridge’), met Intels revolutionaire 22nm 3-D Tri-Gate transistortechnologie. Deze volgende generatie Ultrabooks zal totaal nieuwe belevingen mogelijk maken. Tijdens de keynote werden twee Ultrabooks op basis van ‘Ivy Bridge’ gedemonstreerd.

De CEO van Intel beloofde dat deze apparaten veiliger zullen zijn en een eind zullen maken aan de discussie rond de afweging tussen prestaties, vormgeving en gebruikersinterface. Otellini maakte tevens bekend dat de Ultrabook het beste platform zal zijn voor een computerbeleving zonder compromissen met Microsoft Windows 8. Applicaties die speciaal zijn ontwikkeld voor Ultrabooks, zijn beschikbaar in het Intel AppUp Center, Intels online winkel voor de nieuwste PC-apps.
 
video: Keynote Paul Otellini tijdens CES
 

DIL Dutch IT Leaders Linkedin DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend