Redactie - 13 januari 2012

‘Bedrijven nauwelijks klaar voor de 'Big Data' boom’


Uit onderzoek van Quocirca, uitgevoerd in opdracht van Oracle, blijkt dat veel bedrijven lijken te zijn overrompeld door de 'Big Data' explosie. De oorzaak hiervoor is enerzijds te vinden in de toegenomen interactie tussen consumenten en bedrijven via mobiele en online apparaten en anderzijds in de meer strategische rol van informatie in bedrijfsprocessen. Bedrijven spelen in op deze situatie door op korte termijn datacenter- en clouddiensten uit te besteden, terwijl ze voor de lange termijn voornemens zijn hun eigen datacenters te bouwen.

De Benelux scoort hoog op het gebied van duurzaamheid en neemt net als vorig jaar de derde plaats in op de ranglijst. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat Big Data bij steeds meer organisaties ook in de boardroom op de agenda staat, wat suggereert dat het strategische belang van data wordt erkend op mt-niveau. Duurzaamheid is ook weer terug op de agenda voor 2012. Niet alleen vanuit het oogpunt de energiekosten te verminderen, maar ook omdat steeds meer bedrijven groene initiatieven nastreven vanuit governance-redenen.

Het onderzoek vormt de basis van de tweede fase van Oracle's Next Generation Data Center Index, dat een indicatie geeft van de voortgang van organisaties bij de inzet van hun datacenters ter verbetering van hun zakelijke en IT-prestaties. De deelnemende organisaties zijn beoordeeld op een schaal van nul tot tien. Bedrijven in Europa en het Midden-Oosten scoorden een gemiddelde van 5,58 (waarbij 10 de hoogst haalbare score is). Dit is een verbetering ten opzichte van de gemiddelde score van 5,22 uit de eerste fase van de Oracle Next Generation Datacenter Index van februari vorig jaar. Destijds was de conclusie dat bedrijven geringe aandacht gaven aan Big Data en de investeringen in hun datacenterstrategie gematigd stegen.

Aan het onderzoek, uitgevoerd door Quorcirca, hebben 949 managers van grote organisaties in tien regio's wereldwijd meegewerkt. In de Benelux zijn 101 interviews gehouden. Opvallend is dat de reden voor investeringen in het datacenter bij bedrijven in de Benelux vooral wordt ingegeven door technische aspecten als leeftijd van de huidige faciliteiten, consolidatiebehoefte of beperkingen van de huidige infrastructuur. Bij overige Europese landen wordt de behoefte naar meer datacapaciteit vooral door de business kant gedreven.

Meer dan eenderde (36 procent) van de datacentermanagers hebben nog steeds geen zicht op het energieverbruik, terwijl bijna 10 procent van de respondenten ook twijfelt of iemand anders een kopie van de factuur voor energieverbruik in het datacenter ziet. De Nordics en de DCH (Duitsland/Zwitserland) staan aan kop als het gaat om duurzaamheid, elk met een duurzaamheid-index van 6,57. De Benelux volgt met 5,76, terwijl het Verenigd Koninkrijk onder het gemiddelde blijft met 5,4.

 "Big Data is een van de grootste IT-uitdaging waarmee bedrijven de komende twee jaar worden geconfronteerd", zegt Luc Opdebeeck, senior vice president Oracle EMEA Hardware Strategy. "Tegen het einde van die periode zullen we zien welke bedrijven de juiste maatregelen hebben genomen en welke de uitdagingen van Big Data niet onder controle hebben." "Big data staat voor het samenkomen van verschillende IT-trends. De groei van de aangesloten applicaties, apparaten, systemen en gebruikers in zowel de consumenten- als de zakelijke wereld leidt tot grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. De moeilijkheid zit in het ontginnen en begrijpen van die data. Dat proces begint in het datacenter. Uit dit rapport blijkt dat steeds meer bedrijven zich hiervan bewust zijn en proberen snel grip te krijgen op databehoeftes op zowel korte als lange termijn."
 

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29