Redactie - 13 januari 2012

VGS, KING en ICTU slaan handen ineen: samen werken aan een efficiëntere bedrijfsvoering


Tof Thissen (directeur KING) tekende donderdag 12 januari tijdens het KING Jaarcongres samen met Marcel Meijs (VGS) en Elly Bogerman (ICTU) een samenwerkingsovereenkomst om te komen tot een gezamenlijk beleid gericht op kwaliteitsverbetering en een efficiëntere bedrijfsvoering bij lokale overheden. Zij zetten hiervoor Vensters voor Bedrijfsvoering in: een instrument dat inzichtelijk maakt waar gemeenten staan met de ontwikkeling van hun bedrijfsvoering en welke verbeterstappen ze daarin kunnen zetten.

Spagaat
De bedrijfsvoering van veel gemeenten zit in een spagaat. Gemeenten moeten meer met minder doen. De druk op gemeenten neemt toe met enerzijds bezuinigingen en anderzijds actuele thema's als Het Nieuwe Werken en duurzaamheid. Gemeenten dreigen hierdoor het overzicht te verliezen.

Instrument
De VGS heeft het initiatief genomen voor een nieuw instrumentarium voor deze complexe problematiek. Het doel hiervan is managers Bedrijfsvoering bij gemeenten te helpen om de spagaat waarin ze zitten inzichtelijk te maken en stappen vooruit te kunnen zetten op weg naar slimmere bedrijfsvoering.

Het instrument Vensters voor Bedrijfsvoering (VvB) benadrukt dat bedrijfsvoering steeds vanuit verschillende invalshoeken bekeken dient te worden. Kosten zijn belangrijk, maar zijn niet het enige dat telt. De verschillende invalshoeken maken het instrument uniek. En belangrijker: het biedt meerwaarde voor managers bij het onderzoeken, leren en verbeteren van de eigen bedrijfsvoering.

Ontwikkeling van het instrument
De VGS neemt het voortouw. De rol van KING is die van adviseur. ICTU brengt haar kennis en expertise in voor het ontwikkelen van een diagnose- en benchmarkinstrument voor bedrijfsvoering bij gemeenten. De samenwerking tussen de drie partijen is gericht op het ontwikkelen van een prototype. De inhoudelijke ontwikkeling van het instrument vindt plaats in lijn met de doelstellingen van het Programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur (BWOB) dat voor en door publieke organisaties is opgezet.

Deelnemen
In 2012 wordt het instrument verder ontwikkeld en getest. Gemeenten worden uitgenodigd deel te nemen. Gemeenten die gebruik maken van Vensters voor Bedrijfsvoering© kunnen deel nemen aan het kennisnetwerk Bedrijfsvoering Publieke Sector. Via www.venstersvoorbedrijfsvoering.nl kunnen deelnemende gemeenten kennis nemen van goede voorbeelden, documenten, plannen, formats en dergelijke die door andere gebruikers beschikbaar zijn gesteld.