Redactie - 14 januari 2012

Europese Commissie onderscheidt IBM voor energiezuinige datacenters


27 IBM datacenters in Europa zijn door de Europese Commissie onderscheiden voor de manier waarop ze het energieverbruik beperken. Geen ander bedrijf heeft een onderscheiding ontvangen voor zo´n groot aantal datacenters. In de Benelux gaat het om datacenters in Nossegem en Amsterdam.

De EU Code of Conduct voor datacenters is in het leven geroepen om het energieverbruik van datacenters in Europa terug te dringen. De Europese Unie informeert en stimuleert bedrijven met datacenters om de energieconsumptie van datacenters te verminderen, zonder daarbij de belangrijke functies aan te tasten. De datacenters worden beoordeeld aan de hand van een aantal ´best practices´, inclusief het gebruik van energie-efficiënte hardware, koeling en koudegangen.

De 27 onderscheiden IBM datacenters zijn onderdeel van een strategisch netwerk van outsourcing datacenters verspreid over 15 Europese landen. Veel van deze datacenters ondersteunen via cloud computing bedrijven bij het slimmer inrichten van hun bedrijfsprocessen. De verbeteringen die IBM op het gebied van energieverbruik de afgelopen jaren heeft geïmplementeerd hebben het bedrijf geholpen het doel te halen om binnen 3 jaar de IT-capaciteit van zijn datacenters te verdubbelen zonder daarbij meer energie te verbruiken.

IBM gebruikt analytics (Mobile Measurement Technology) bij het beheer van zijn datacenters. Deze MMT technologie, ontwikkeld door IBM Research, voorziet datacenters met duizenden sensoren die temperatuur en luchtstromen continu analyseren om warmte- en koudeplekken te detecteren. MMT maakt het mogelijk om op een energie- en kostenbesparende manier datacenters te koelen.