Redactie - 16 januari 2012

EU zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar snelheden breedbandverbinding


De Europese Unie zoekt 6000 vrijwilligers in Nederland om de kwaliteit en snelheid van breedbandverbindingen naar hun woning te testen. Deze studie maakt deel uit van een grootschalig onderzoek in de 27 lidstaten van de EU, aangevuld met landen als IJsland, Noorwegen en Kroatië. De resultaten van het onderzoek zullen de Europese Commissie helpen bij het investeren in high speed breedband in de regio’s ter ondersteuning van de Digitale Agenda.

”In de EU moet iedereen kunnen profiteren van de voordelen van open en wettig internet zonder verborgen beperkingen of tragere snelheden dan wat werd beloofd”, zegt Neelie Kroes, de Europese Commissaris verantwoordelijk voor de Digitale Agenda. “Daarom moeten we beschikken over informatie aan de bron, afkomstig van de Europese consumenten, over de reële kwaliteit van hun breedbandtoegang. Met deze gegevens krijgen we inzicht in welke landen op kop lopen en welke achterblijven, zodat we onze steun en investeringen op de meest doelmatige wijze aanwenden.”

Grootschalig
Het grootschalige studie- en testprogramma wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau SamKnows, die daarvoor meer dan 100.000 vrijwilligers in heel Europa wil inschakelen. SamKnows stelt aan hen een ’Whitebox’ beschikbaar: een meetapparaat dat men simpel in een modem of router kan pluggen. De ’Whitebox’ test vervolgens gedurende een bepaalde periode de breedbandverbinding bij de vrijwilliger. De resultaten van de test zullen uiteindelijk ter beschikking worden gesteld aan de internetproviders, de telecommunicatie-autoriteiten en de consumenten.

Om deel te nemen kunnen Nederlandse breedbandgebruikers eenvoudig registreren op www.samknows.eu. Na aanmelding ontvangen ze de ’Whitebox’, die ze gemakkelijk op de internetverbinding kunnen aansluiten buiten de firewall en het thuisnetwerk om. Als consumenten hun breedband niet gebruiken , zal het 'witte doosje' automatisch een reeks testen uitvoeren om de snelheid en de kwaliteit van de verbinding te meten.
 

Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER