Redactie - 30 januari 2012

'2012 wordt het jaar van databeveiliging met desktopvirtualisatie '


Bedrijven zullen in 2012 steeds vaker desktopvirtualisatie inzetten om hun data te beveiligen. Dat is de voorspelling van Citrix Systems, aanbieder van virtualisatie-, netwerk- en cloud-oplossingen.

Grote bedrijven beveiligen traditioneel hun IT-omgeving door het volledige netwerk in eigen beheer te houden, computers direct te beveiligen en alle applicaties per apparaat te installeren en beheren. Door de opmars van mobiel werken en Bring Your Own (werknemers die gebruik maken van privé-apparaten op de werkvloer) is dit niet meer mogelijk - het is onvermijdelijk dat data virtueel worden geleverd aan apparaten en dat sommige bedrijfsgegevens op apparaten van werknemers worden opgeslagen.

Het virtualiseren van de infrastructuur kan volgens Citrix een essentiële oplossing bieden voor deze beveiligingskwesties. IT-afdelingen zullen in 2012 een betere manier moeten vinden om applicaties, data en eigendom te beheren, zonder dat de productiviteit, flexibiliteit of groei beperkt worden. Een benadering voor informatiebeveiliging die gebaseerd is op desktopvirtualisatie en in 2012 flink zal groeien is ‘secure by design’:

  • het centraliseren en beveiligen van zakelijke data in het datacenter (en wanneer nodig, geïsoleerd en gecodeerd bij het end point);
  • veilige toegang voor elke werknemer door implementatie van een beleid met grondige toegangscontrole;
  • ondersteuning van elk device van de organisatie of werknemer met veilige delivery van desktops en applicaties;
  • nauwkeurige monitoring, het loggen van activiteiten en rapportage om data te beschermen, privacy te garanderen en te voldoen aan het compliance beleid.
Rob van der Hoeven, Area Vice President Benelux van Citrix Systems: "Het verband tussen security en desktopvirtualisatie wordt in 2012 omgedraaid: het is straks niet meer de vraag wat de beveiligingsrisico's zijn van desktopvirtualisatie, maar welk risico je loopt als je dit níet toepast. Door de opkomst van Bring Your Own ontkom je er niet altijd aan dat sommige gegevens moeten worden opgeslagen op het apparaat van de gebruiker - zelfs als er gebruik wordt gemaakt van desktopvirtualisatie. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang de IT-afdeling de mogelijkheid behoudt om bedrijfsdata te beveiligen, te controleren en om, indien nodig, zakelijke data op de apparaten van werknemers te wissen als er sprake is van een beveiligingsbreuk - zoals het vertrek van een werknemer, of diefstal van het apparaat."
 
BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024