Redactie - 09 februari 2012

Buitenlandse investeringen in Nederland leveren 4.300 banen op


Meer dan 4.300 banen, 1,47 miljard euro aan toegezegde investeringen en 41 hoofdkantoren, vooral rond Amsterdam. Dat is het resultaat van het werk van de Nederlands Foreign Investment Agency (NFIA) in 2011. De NFIA heeft in 2011 193 buitenlandse investeringsprojecten in Nederland tot een goed einde gebracht.


Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is blij met deze buitenlandse investeringen: ‘Het laat zien dat Nederland nog steeds een goed investeringsklimaat heeft. Bedrijven komen hier graag naar toe vanwege Nederland als springplank voor Europa, talenkennis en opleiding en de fiscale regelingen. En buitenlandse investeerders leveren direct banen op.’

41 internationale hoofdkantoren

Het ministerie van EL&I richt zich op grote en kleine bedrijven uit de Topsectoren van de Nederlandse economie. Het binnenhalen en behouden van hoofdkantoren is naast de topsectoren als Agrofood, Water, Energie, High Tech en Chemie een belangrijke prioriteit van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Van deze 193 projecten bestaat 21% uit internationale hoofdkantoorprojecten. Er komen 30 nieuwe hoofdkantoren, 9 zijn er uitgebreid en 2 hoofdkantoren zijn voor Nederland behouden. De hoofdkantoren leveren zo’n 1.200 banen op. De meeste van deze projecten zijn afkomstig uit Azië en Noord-Amerika. Een paar voorbeelden van nieuwe hoofdkantoren in Nederland zijn Kuwait Petroleum (Den Haag), het Nieuwzeelandse zuivelcooperatief Fonterra (Amsterdam), contactlensproducent Menicon uit Japan (Emmen) en de Amerikaanse gitaarfabrikant Taylor Guitars (Amsterdam).

Onderzoek en ontwikkeling
Nederland wil ook meer bedrijven trekken die een goede onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling (research and development, R&D) hebben. Vorig jaar zijn 19 van dit soort projecten afgerond. Een van de meest spraakmakende is de toekomstige R&D vestiging van Heinz in Nijmegen. Maar ook kleinere en vooral Aziatische en Europese bedrijven starten R&D activiteiten in Nederland.

ICT-sector levert meeste projecten en banen
In totaal brengen de 193 projecten een investeringsbedrag mee van € 1.472 miljoen en 4.358 banen. Bij 828 ging het om het behoud van banen. De provincie Noord-Holland was de grootste ontvanger van nieuwe projecten zowel in absolute aantallen, investeringsbedrag als banen. In Noord-Holland is TAQA (Abu Dhabi) de investeerder voor Gasopslag Bergermeer. Daarmee is de Topsector energie goed voor het hoogste investeringbedrag in 2011. De ICT-sector leverde ook in 2011 weer de meeste projecten en de meeste banen op. Precies 100 projecten zijn afkomstig uit Azië, gevolgd door 50 uit Noord-Amerika en 31 uit Europa. Op landenniveau blijft de VS belangrijkste bron van investeringsprojecten (46), gevolgd door China (29), Korea (25) en Japan (24).
 

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infinity IT BN start 2 feb