Redactie - 11 februari 2012

Opta doet onderzoek naar hack bij KPN


Telecomwaakhond Opta onderzoekt of KPN voldoende heeft ondernomen om te voorkomen dat privégegevens van klanten op straat kwamen te liggen. Mogelijk heeft het bedrijf zijn zorgplicht verzaakt. Dat heeft een woordvoerster vandaag gezegd.


Aanleiding voor het onderzoek is dat hackers de adres- en inloggegevens van ruim 500 KPN-klanten openbaar hebben gemaakt. KPN zag zich daardoor genoodzaakt de e-maildienstverlening aan 2 miljoen gebruikers tijdelijk stil te leggen.

Volgens de zegsvrouw van Opta hebben ondernemingen als KPN de wettelijke plicht om maatregelen te nemen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van klanten. 'Wij onderzoeken of KPN in dit geval aan deze plicht heeft voldaan.'
De telecomtoezichthouder tikte KPN de laatste jaren al veel vaker op de vingers over de gebrekkige naleving van wet- en regelgeving. In december plaatste Opta het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het hacken van adres- en inloggegevens bij KPN. Dat zei een woordvoerder van het OM vandaag. Doel van zo'n onderzoek is de verantwoordelijken op te sporen en bewijs te verzamelen. Als dat lukt kan het OM besluiten de verdachten te laten berechten.

Vitale sectoren niet in gevaar

De digitale inbraak bij KPN heeft de veiligheid van de ICT-systemen bij de Rijksoverheid en vitale sectoren in de samenleving niet in gevaar gebracht. Dat is gebleken uit onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum nadat de hack bij deze instantie was gemeld. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat vandaag gezegd. Verder is KPN zelf verantwoordelijk voor een goed digitaal slot op de deur. Minister Ivo Opstelten zal op verzoek van de Tweede Kamer de gang van zaken nog toelichten.

(c) ANP
  

Omada 10/07/2025 t/m 17/07/2025 BN + BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 3