Redactie - 18 april 2012

Open dag CO2-neutraal datacenter


Van 23 tot en met 27 april vindt de Week van de ICT plaats. Tijdens deze week, een initiatief van brancheorganisatie ICT~Office, wordt aandacht gevraagd voor het maatschappelijk en economisch belang van ICT. Op 27 april stelt EvoSwitch, een van de meest duurzame CO2-neutrale datacenters in Nederland, in het kader van deze week zijn datacenter in Haarlem open voor bezoekers. Geïnteresseerden krijgen een uitgebreide rondleiding door het datacenter.

Datacenters nemen een steeds grotere rol in binnen de ICT. De vraag naar datacenterruimte, opslagcapaciteit en dataverkeer met de laagst mogelijke latency groeit namelijk sterk. Omwille van flexibiliteit, connectiviteit en efficiencyvoordelen kiezen steeds meer bedrijven voor outsourcing van dataopslag en IT-infrastructuren in een datacenter. Eric Boonstra, managing director van EvoSwitch: “Het belang van efficiënte dataopslag en optimale bereikbaarheid van data wordt door alle partijen in de ICT-branche onderstreept. Tijdens de Week van de ICT stellen we ons datacenter daarom graag open voor geïnteresseerden om te laten zien op welke manier wij onze klanten helpen met hun IT-omgeving en hen voorzien van optimale connectiviteit.”

De Week van de ICT biedt een platform voor de ICT-sector om zijn innoverende vermogen voor maatschappelijke en economische vraagstukken te laten zien. Boonstra: “Een belangrijk issue in de ICT-branche blijft de vraag hoe de sector zijn CO2-footprint kan verkleinen. Op het gebied van energie-efficiëntie zijn binnen de datacenterbranche daarom veel initiatieven ontplooid. Wij laten op 27 april graag zien welke maatregelen wij nemen, zoals het gebruik van efficiënte koelsystemen en modulaire bouw. Dit alles om de kosten van de klant zo laag mogelijk te houden.”

EvoSwitch werkt op dit moment bovendien mee aan het Flexiquest-project van TNO. Hierin onderzoekt het datacenter samen met een viertal andere partners in hoeverre de energievraag gestuurd kan worden en aangepast kan worden op het aanbod van duurzame bronnen. Boonstra: “Wij kijken daarmee dus niet alleen naar hoe we ons eigen energieverbruik kunnen verlagen, maar ook hoe we het bestaande verbruik milieuvriendelijker kunnen inrichten.”

Groen ondernemen in de ICT-sector is volgens Boonstra niet alleen van maatschappelijk, maar ook van economisch belang. “De kosten voor het verbruik van energie zullen de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen. Alle investeringen die wij hebben gedaan in groen ondernemen, hebben tot aanzienlijke kostenreductie geleid. Om te kunnen blijven concurreren moeten bedrijven dus wel groener gaan ondernemen.”
 

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023