Redactie - 19 mei 2012

Exclusief interview over Gartner Symposium/ITxpo 2012 Barcelona: Focus. Connect. Lead.


In november is Barcelona weer het toneel van Gartner Symposium/ITxpo, het grootste evenement voor CIO’s in Europa. Executive-People.nl kijkt met Marc Swartjes terug op Gartner Symposium/ITxpo 2011 en blikt vooruit naar het komende symposium. De onderwerpen die worden behandeld komen voort uit de resultaten van het wereldwijde CIO Survey van Gartner, doel van de bijeenkomst is het bieden van praktische handvatten en inspiratie om IT daadwerkelijk strategisch in te zetten. Het thema dit jaar is kort en krachtig: Focus. Connect. Lead.

In 2011 was Gartner Symposium/ITxpo ondanks, of misschien juist dankzij, de recessie de grootste editie van de afgelopen jaren. Meer dan 4.000 mensen hebben die week het Symposium in Barcelona bezocht. Meer dan zeshonderd van hen kwamen uit de Benelux, van wie tweehonderd CIO waren. Dit aandeel van dertig procent aan CIO´s is in lijn met de verdeling op het volledige symposium.

Marc Swartjes, Regional Vice President Sales Benelux: “Dit is een trend die al een aantal jaren gaande is, we zien een opschaling in het niveau van de deelnemers door het groeiend aantal CIO´s dat ITXpo bezoekt. We merken dat zij het evenement echt gebruiken om te reflecteren op hun plannen. De timing is daarvoor gunstig, we zitten vlak voor het nieuwe jaar, de plannen zijn gemaakt, maar er is nog tijd om ze te toetsen aan de trends en ontwikkelingen die we bespreken. En zeker zo belangrijk is de mogelijkheid die ze hebben om van gedachten te wisselen met de andere CIO´s die daar aanwezig zijn.”

In 2011 was het thema van Re-imagine IT. Leading from the front. Swartjes: “Uit de feedback die we hebben gekregen van de bezoekers bleek dat het voor hen een inspirerend thema was, zij hebben er veel aan gehad.  Zo hebben we vorig jaar onder meer onze theorie rond de Nexus of Forces geïntroduceerd, de combinatie van trends die momenteel bepaalt welke kant de markt opgaat: sociaal, mobiel, cloud, en de explosieve groei van informatie. Dat zijn vier disruptive-technologieën waar je als CIO op moet reageren, om in die voorhoede leiding te kunnen geven.”

Groei

Swartjes verwacht dat de groei in het aantal deelnemers doorzet. “Ik denk dat we dit jaar 4.500 deelnemers kunnen verwelkomen. Het is daarom goed dat we het evenement wederom in Barcelona organiseren, die locatie is enorm schaalbaar. Met de huidige aantallen bezoekers hadden we in Cannes, waar het voorheen altijd was, grote logistieke problemen gehad. In Barcelona kunnen we nog jaren doorgroeien. De faciliteiten zijn daar uitstekend.”

Ook dit jaar wil Gartner CIO’s praktische hulpmiddelen bieden waarmee ze na afloop direct aan de slag kunnen. Het thema van dit jaar is daarom weer voortgekomen uit het grote jaarlijkse CIO-onderzoek. Het is een kort en krachtig statement:  Focus. Connect. Lead. “We hebben hiervoor gekozen om te laten zien dat het evenement actionable is, mensen kunnen er iets mee doen. Ze kunnen er de noodzakelijke transformation of IT mee bewerkstelligen, de insteek is praktisch.”

Prioriteiten

Focus gaat over de prioriteiten op de agenda van de CIO en zijn team, die voortkomen uit het onderzoek. “Het belangrijkste aandachtspunt voor de CIO is het realiseren van groei, terwijl tegelijkertijd de uitgaven omlaag moeten. Het is dus zaak om de juiste business-oplossingen te bieden, op basis van een strak budget. Tijdens ITXpo vertaalt dit zich naar aandacht voor thema’s als de eerder genoemde Nexus of Forces, het wegnemen van interne hindernissen en het opstellen van de juiste vendor-strategie.”

Connect is gebaseerd op het belang dat CIO’s hechten aan het aantrekken en behouden van klanten en het verbeteren van IT management en governance. “We zullen daar verder op ingaan op basis van onderzoeken naar het verbeteren van de klantervaring, en trends als Big Data. We zullen bespreken welke technologieën een rol spelen, en vooral op welke manier ze met elkaar in verband staan.”

Lead tenslotte komt voort uit de behoefte van CIO’s om IT binnen de organisatie meer te profileren, en zowel de IT-organisatie als de mensen die er werken te verbeteren. “In Barcelona zullen in dat verband thema’s als innovatie, transformatie, competenties en communicatie met de CIO centraal staan. Hiermee kunnen CIO’s hun leiderschap naar een hoger plan brengen, om daadwerkelijk te innoveren in hun organisatie met behulp van IT.”

Voor de deelnemers uit de Benelux-landen kent het Symposium traditioneel een paar speciale programma-onderdelen. Het Benelux Beach House is niet meer weg te denken, dus net als vorig jaar komen de deelnemers uit de Lage Landen op de avond van de eerste dag bij elkaar voor dit grote feest. “Die avond is in tien jaar uitgegroeid tot een instituut, het hoort bij het Symposium. Hier kunnen de deelnemers uit de Benelux elkaar informeel ontmoeten en netwerken. Veel collega’s uit andere regio’s zouden zelf ook graag zo´n evenement hebben.”

Op de tweede dag wordt speciaal voor deelnemers uit de publieke sector de Overheidslunch georganiseerd, een bijeenkomst waar vorig jaar bijna honderd mensen aanwezig waren. En trends en ontwikkelingen in de Benelux-markt worden traditiegetrouw behandeld tijdens de Nederlandse sessie, die Executive-People in samenwerking met Gartner organiseert. Dit jaar zal Thijs van Koppen, net aangetreden als verantwoordelijke voor het EXP-programma, daar optreden als moderator. 
  

DIL Dutch IT Leaders Linkedin FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER