Redactie - 21 mei 2012

Yahoo verkoopt deel belang in Alibaba


Internetbedrijf Yahoo verkoopt de helft van zijn belang in Alibaba terug aan de Chinese internetgigant. Dat werd maandag bekendgemaakt. De deal levert 7,1 miljard dollar op.

Yahoo had een belang van 40 procent in Alibaba, dat in 2005 werd verkregen voor circa 1 miljard dollar. Het concern gaat een substantieel deel van de opbrengsten uitkeren aan zijn aandeelhouders en lanceert een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 5 miljard dollar.

Alibaba betaalt minimaal 6,3 miljard dollar in contanten voor het belang van circa 20 procent en circa 800 miljoen dollar in zogenoemde preferente aandelen. De afgelopen jaren deed Alibaba al een aantal pogingen om de deelneming van Yahoo terug te kopen, maar werd telkens de deur gewezen. 

Yahoo heeft naast Alibaba ook een belang van 35 procent in Yahoo Japan. Deze twee partijen worden gezien als de kroonjuwelen van het Amerikaanse bedrijf, dat zwaar onder druk staat.

Zo nam onlangs Scott Thompson ontslag als topman van Yahoo vanwege controverse rond zijn cv. Thompson kwam onder vuur te liggen omdat op zijn cv een computeropleiding stond die hij nooit heeft gevolgd. Hij werd op interimbasis opgevolgd door Ross Levinsohn.

Het aantreden van Thompson kwam vijf maanden nadat topvrouw Carol Bartz werd ontslagen. De aandelenkoers van Yahoo op de beurs is sinds begin dit jaar meer dan 20 procent gedaald.
 

FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023
Progress Communications BN start week 17 tm 19