Redactie - 25 juni 2012

Dell Latitude op de Mount Everest


De Dell Latitude E6420 XFR is een laptop voor zware omgevingen. Door de defensiestandaard MIL-STD-810G zou de laptop bestand moeten zijn tegen vallen, stof, water en extreme temperaturen. Craig Bounds en Tamsin Jones, twee motorinstructeurs van Black Desert Training, stelden deze dit op de proef toen ze Dell Latitude E6420 XFR meenamen tijdens hun poging om naar het hoogste punt van de Mount Everest ooit te rijden.

De Mount Everest bevindt zich in de Himalaya en is ‘s werelds hoogste berg — een die al bijna een eeuw lang de fysieke en mentale grenzen van ervaren avonturiers op de proef stelt. Een veeleisender omgeving is bijna ondenkbaar. Hoe doorstond de Latitude E6420 XFR deze test?

Met de expeditie op twee wielen wilde Tamsin het Everest-hoogterecord voor vrouwelijke rijders breken, dat met 5.305 meter op naam stond van Annie Seel. Craig richtte zijn vizier op het record van Shinji Kazama, die naar zeggen een hoogte van maar liefst 6.004 meter boven zeeniveau had bereikt.

Motor over laptop

Voor het vastleggen van hun adembenemende tocht deden Craig en Tamsin een beroep op de Latitude E6420 XFR. Ze gebruikten hem onder meer als hulpmiddel om te communiceren met de rest van de wereld. De robuuste laptop werd aan hen uitgeleend door hun vriend Jason Mugridge, een werknemer van Dell die de XFR had gebruikt tijdens Enduro Africa, een 2.000 kilometer lange motorrace van Durban naar Port Elizabeth. Tijdens deze reis was er een motor over de XFR heen gereden, en had de laptop dit incident overleefd.

Craig Bounds legt uit waarom de keuze van het duo op de Latitude E6420 XFR viel. “Aan het begin van onze reis besloten we om een laptop mee te nemen, zodat we al onze belevenissen konden vastleggen. We probeerden een aantal ‘speciaal verstevigde’ modellen uit en kwamen tot de conclusie dat de E6420 XFR een veeleisende omgeving als de Mount Everest aankon.” Tijdens de reis bleek dat de E6420 XFR minstens zo goed van pas kwam als alle andere apparatuur die Craig en Tamsin vergezelde. “Zoals je kunt verwachten droegen we een hoop apparatuur bij ons. Maar de E6420 XFR was klein en licht genoeg om in onze rugzak te passen en doorstond alle schokken en klappen die hij tijdens onze reis moest incasseren! De kleine handgreep kwam ook goed van pas.”

Hoewel de vingers van de avonturiers zo koud waren dat ze nauwelijks konden typen, was de Latitude E6420 XFR voor hen cruciaal om met hun vrienden, familie en fans in alle delen van de wereld te communiceren. De laptop bood hen de mogelijkheid om foto’s te downloaden en verzenden, e-mailberichten op te stellen en hun weblog en sociale netwerken bij te houden.

“Het gevoel van isolatie dat je op de Mount Everest ondervindt, is minstens zo zwaar als de weersomstandigheden. Het was geweldig om ons met iedereen thuis verbonden te voelen. Dankzij de opbeurende berichten die we te lezen kregen, bleven we gemotiveerd en geïnspireerd”, zegt Tamsin. “En dat was maar goed ook, want als een van ons op een bepaald punt had gezegd ‘laten we rechtsomkeert maken’, was de kans groot dat de ander daarmee had ingestemd. Maar we zijn ontzettend blij dat we hebben doorgezet.”

Vrouwelijke recordhouder

Dankzij dit doorzettingsvermogen slaagde Tamsin erin om het record van Annie Steel met 54 meter te verbeteren. Zij bereikte de adembenemende hoogte van 5.369 meter en werd daarmee de nieuwe vrouwelijke recordhouder voor de Mount Everest. Helaas spanden slecht weer en een motor met kuren samen tegen Craig, die noodgedwongen moest afhaken voordat hij zijn doel had bereikt. “Het enige dat we toen moesten doen, was genoeg energie verzamelen om weer naar beneden te komen.”

Half in een jubelstemming en half teleurgesteld zette het duo de afdaling in naar het Rongbuk-klooster. “Dat ging een stuk makkelijker, maar de motor begon te bokken als een rodeostier en te ratelen als een oude Tata-truck,” herinnert Craig zich. Gelukkig wachtte hen in het klooster een welverdiende nacht voor een warm haardvuur, met net zoveel noedels en masala-thee als ze maar wilden.

De Dell Latitude E6420 XFR vergezelde Craig en Tamsin tijdens hun tocht naar een van ’s werelds meest onbewoonbare locaties. De laptop doorstond de expeditie zonder kleerscheuren. Een triomfantelijke Tamsin: “Het extreme weer in Tibet heeft ons zwaar op de proef gesteld. We hebben het in ons hele leven nog nooit zo koud gehad! De laptop bleef echter zonder problemen functioneren. We waren daar heel verbaasd over en uiteraard heel blij mee.”

Terugkijkend naar hun belevenissen op de Everest verzucht Tamsin met een zweem van nostalgie: “Wat een trip. Wat een avontuur. Die twee weken leken wel twee maanden te duren; we beleefden zoveel dingen tegelijk. Tibet en Nepal zijn compleet verschillende landen. Deze reis heeft onze ogen geopend voor tal van uiteenlopende culturen, religies en mensen.”

Endurance-wedstrijden

Craig en Tamsin zijn inmiddels alweer op zoek naar nieuwe expedities en uitdagingen. “We zijn altijd geïnteresseerd in ritten en wedstrijden die buiten de geijkte paden liggen. We zijn van plan om deel te nemen aan een paar klassieke Franse endurance-wedstrijden. Daarnaast willen we minder voor de hand liggende landen als Mongolië en IJsland doorkruisen.” De Latitude E6420 XFR staat al klaar om hen te vergezellen op hun volgende adembenemende avontuur.

Voor iedereen die van plan is om zelf op avontuur te gaan, hebben Craig en Tamsin nog een wijze raad: “Praat er niet langer over. Hak de knoop door en maak de keuze. Het zal je leven veranderen.”

 

Cloudian BW - week 11/12-2023 SLTN Vierkant
ALSO CTV BW en BN 23-05-2023 t/m 30-05-2023