Redactie - 19 december 2012

Interview Mansour Jouhri, CIO KvK: Digitale ik in ontwikkeling, ‘omdat iedereen in de digitale wereld een eigen plek verdient’


Burgers en bedrijven hebben te maken met vele verschillende websites van overheidsinstanties waar ze allemaal apart op moeten inloggen, om dikwijls verouderde gegevens te raadplegen. Om hier verandering in te brengen en burgers en bedrijven meer controle te geven over hun data is er een nieuw initiatief opgezet. Dit gebeurt op basis van het onafhankelijke Qiy Trust Framework van de Qiy Foundation. De visie van de Qiy Foundation is dat de positie van mensen in de digitale wereld zo veel als mogelijk gelijk zou moeten zijn aan de positie van mensen in de fysieke wereld.

Iedere Nederlander komt inmiddels voor in gemiddeld vijftienhonderd verschillende databestanden. Van iedereen is op het internet wel iets terug te vinden, op sociale netwerken, e-mailadressen, foto’s, online bankgegevens, medische gegevens. Maar die informatie is alleen toegankelijk voor het individu via meerdere portals. Wat zou er gebeuren als alle persoonlijke informatie van een individu bij elkaar zou staan? Als informatie digitaal naar het individu komt, in plaats van dat deze al zijn gegevens overal zelf moet ophalen? En wat gebeurt er als die gegevens slim met elkaar gecombineerd kunnen worden? 

Vanuit deze gedachte is Qiy opgericht met als doel het individu plaats te laten nemen in de drivers seat. Qiy ontwikkelt een onafhankelijk en veilig platform als een utility waar ieder individu zijn eigen digitale identiteit kan creëren. Qiy is voor iedereen: een onafhankelijke, veilige en intelligente bewaarplaats, waar je zolang als je wilt controle hebt over je eigen gegevens. Qiy ziet zichzelf als een tegenbeweging op de wildgroei aan digitale data en voorkomt dat privacygevoelige gegevens gaan zwerven op internet.

Koppelen

De organisatie Qiy bestaat uit een uitvoerend bedrijf (waarin ontwikkeling, onderhoud en projecten zijn ondergebracht) en de eigenaar van het bedrijf, de Qiy Foundation. Dit model garandeert dat Qiy tot in lengte van jaren voor iedereen beschikbaar blijft en heeft tot doel om de gegevens en de identiteit van de gebruikers te beschermen en te bewaken. De noodzakelijke onafhankelijkheid wordt tevens bereikt door per land aan een vertrouwde lokale instantie een Qiy licentie te verstrekken. Deze instantie draagt zorg voor de landelijke inregeling van Qiy.

"Burgers en bedrijven die met de overheid willen communiceren hebben te maken met allerlei verschillende websites met allemaal verschillende wachtwoorden", zegt Mansour Jouhri, CIO bij de Kamer van Koophandel. "Zaken als DigiD en eHerkenning zijn opgezet als stand alone-oplossingen. Maar als burger heb je er veel meer aan wanneer je alles in één keer kunt zien, je hebt tenslotte één identiteit. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, een auto en een kind dan zou het mooi zijn wanneer je met één keer inloggen alle gegevens van Kamer van Koophandel, RDW en SVB zou kunnen zien, en aanpassen."

“Nieuw denken maakt het mogelijk dat burgers en bedrijven controle krijgen over hun data. Daarbij worden ze geholpen om daar slimme dingen mee te doen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van het onafhankelijke Qiy Trust Framework. Qiy is een relatief nieuwe ontwikkeling die onderdeel is van een beweging die is geborgd in de Qiy Foundation. De Qiy Foundation is verantwoordelijk voor het afsprakenstelsel en de protocollen van het Qiy Trust Framework. De visie van de Qiy Foundation is dat de positie van mensen in de digitale wereld zo veel als mogelijk gelijk zou moeten zijn aan de positie van mensen in de fysieke wereld. Belangrijke principes zijn menselijke waarden en normen en handelen conform de menselijke maat.”

Digitale bouwstenen

Het creëren van de digitale ik zou moeten gebeuren door het Qiy trustframework te combineren met de digitale bouwstenen van de overheid zoals Digid en Eherkening. Jouhri: "Zoals de gemeente een fysiek paspoort uitgeeft, zou het uiteindelijk zo moeten zijn dat de overheid ook een persoonlijk domein uitgeeft, of in ieder geval faciliteert. Daarmee heeft de burger niet alleen toegang tot alle dossiers die nu in aparte silo's zijn opgesloten, maar kan hij of zij ook wijzigingen aanbrengen. Andersom krijgt hij bericht wanneer de overheid wijzigingen in een bepaald dossier heeft aangebracht, en kan hij op die manier eenvoudig controleren of die correct zijn. Ook kan de burger iemand anders machtigen wijzigingen aan te brengen, bijvoorbeeld een belastingadviseur."

Er is wel een belangrijke voorwaarde voor het laten slagen van dit initiatief. "Om te controleren of de identiteit van degene die wijzigingen doorvoert klopt is een digitale trustorganisatie nodig waarbij de identiteiten en de transacties in de gaten worden gehouden. Die is er nu nog niet. Maar als die digitale koppeling eenmaal is gemaakt staat de burger daadwerkelijk centraal, en kun je echt digitaal communiceren en ketenprocessen uitvoeren. Dan ben je daadwerkelijk één met de digitale wereld. De digitale ik van de burger wordt de nieuwe digitale revolutie."

 

 

Gartner BN tm 12-11-2025 - 4