Redactie - 06 februari 2014

Minister Plasterk: 'AIVD verzamelde gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken'


Dat inlichtingendiensten op grote schaal informatie verzamelen over telefoongesprekken is al langer duidelijk. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken beweerde eerder nog dat dit alleen door buitenlandse inlichtingendiensten zou gebeuren en de AIVD hier dus geen rol in heeft. Niets blijkt echter minder waar. Plasterk meldt nu samen met Jeanine Hennis van Defensie in een brief naar de Tweede Kamer dat de AIVD gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken heeft verzameld.

De AIVD heeft metadata van 1,8 miljoen telefoongesprekken verzameld. Metadata bestaat uit gegevens over het telefoongesprek, zoals het telefoonnummer van zowel de beller als ontvanger, zowel het tipstip waarop als de duur waarmee gebeld is en de locatie van de gespreksdeelnemers. De inhoud van telefoongesprekken is dus niet afgeluisterd of opgeslagen.

Data van Der Spiegel
Plasterk en Hennis reageren met hun brief op data die het Duitse Der Spiegel in augustus 2013 naar buiten bracht. Deze data liet al zien dat de AIVD een flinke hoeveelheid metadata van telefoongesprekken had verzameld. Dit werd tot nu toe echter door Plasterk ontkent. Nu blijkt dus dat de Nationale SIGINT Organisatie (NSO) deze data heeft verzameld. NSO werkt in opdracht van de AIVD en MIVD, de militaire tegenhanger van de AIVD.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben al laten weten niet gelukkig te zijn met de situatie en eisen dan ook opheldering van Plasterk. SP meldt nog maar weinig vertrouwen te hebben in de minister, terwijl D66 zelfs om een parlementaire enquete vraagt.

WH

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 SLTN Vierkant
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023