Redactie - 25 april 2014

Visie: CIO’s verwaarlozen asset management


CIO’s hebben jarenlang een blind vertrouwen gehad in hun vaste hardwareleveranciers zoals Cisco en HP, die vanuit een ivoren toren bepaalden wat goed was voor de klant. Met hoge kortingen op de hardware lokten ze klanten eerst naar binnen om ze vervolgens een peperduur, maar vaak waardeloos onderhoudscontract in de maag te splitsen.

Op basis van gekleurde informatie en FUD (fear, uncertainty and doubt) zijn bedrijven vervolgens veel te vroeg overgegaan tot het vervangen van hun switches, routers en andere netwerkapparatuur. Door zich niet te oriënteren op de zogenoemde pre-owned of secondary-markt voor hardware, hebben ondernemingen zichzelf tekortgedaan. Ze hebben bijna letterlijk geld uit het raam gegooid. Apparatuur die nog jarenlang had mee gekund, werd in één keer vervroegd afgeschreven en naar de schroothoop gebracht. De vendors lachten in hun vuistje. Analisten spreken smalend over het ‘zwarte goud’dat de vendors op die manier in de schoot geworpen kregen. De system integrators lachten mee.

Uit onderzoek van Forrester blijkt dat 79 procent van de bedrijven hun netwerkinfrastructuur om de drie tot vijf jaar vervangt op basis van richtlijnen van hun leveranciers. Opmerkelijk als je bedenkt dat deze apparatuur nog een aanzienlijke restwaarde vertegenwoordigt en de mean time between failure (MTBF) soms wel meer dan twintig jaar bedraagt. Met andere woorden: de netwerkcomponenten hadden nog jarenlang ongestoord hun werk kunnen doen. Nog een opmerkelijk feit: 81 procent van de ondernemingen sluit standaard een onderhoudscontract af bij de eigen OEM. Het inschakelen van een derde partij voor het plegen van onderhoud wordt zelden overwogen. Hoewel de gemakzucht bij veel ondernemingen dus overheerst, klagen ze wel over vendor lock-ins en dichtgetimmerde prijslijsten.

Bedrijven besteden gemiddeld 40 procent van hun totale IT-budget aan de infrastructuur. Het loont dus absoluut de moeite om naar alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld door een SLA te sluiten met een aanbieder van pre-owned apparatuur. Deze partijen zijn allang geen ‘dozenschuivers’ meer. Ze adviseren over asset management, productlevenscycli en allerlei hybride vormen van onderhoud. Pre-owned hardware is met een faalratio van 0,5% zelfs betrouwbaarder dan splinternieuwe apparatuur!Je hoeft als bedrijf lang niet altijd voor de ‘latest and the greatest’ te gaan. Er is niets mis met een model uit de vorige serie. De tweedehands automarkt is sinds jaar en dag op dit principe gebaseerd. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Een systeem voor HD videoconferencing, dat drie jaar geleden nog trots als state-of-the-art werd gelanceerd, is vandaag al gedegradeerd tot een dinosauriër. En niemand wil gevonden worden met een iPhone 3, daar zorgt Apple wel voor. Maar voor netwerkapparatuur gelden andere wetten. Daar liggen de kostenbesparingen op zowel de opex als de capex voor het oprapen door hardware simpelweg niet te vervangen.Zo wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Dat geldt misschien in iets mindere mate voor servers en storageproducten, maar voor switches en routers gaat deze policy zeker op.

Fabrikanten hebben helaas een eigen, verborgen agenda. Als een donderslag bij een heldere hemel komen ze met aankondigingen als: ‘end of sale’, ‘end of contract renewal’, ‘end of software maintenance releases’, ‘end of service’ en het dramatisch klinkende ‘end of life’. Als CIO moet u daar gewoon lak aan hebben en uw eigen plan trekken. Keep what’s working. Goed werkende militaire apparatuur wordt ook zelden vervangen. Ga voor duurzaamheid en groen. Betaal niet voor sofware-updates die gratis of een wassen neus blijken te zijn. Breng een aparte offerte uit bij een derde partij voor het onderhoud. Last but least: wantrouw de leveranciers hartgrondig.

Mike Sheldon is President en CEO bij Network Hardware Resale