Redactie - 25 juli 2014

Case: Volledige digitalisering bij Haga Ziekenhuis


In 2009 ging het Haga Ziekenhuis van start met de bouw en de renovatie van haar faciliteiten volgens een patiëntgericht concept; een ambitieus project dat naar verwachting zo’n € 300 miljoen zou gaan kosten. Als onderdeel van dit project, ontwikkelde de organisatie een plan dat moest leiden tot volledige digitalisering in het jaar 2015. Om dit doel te verwezenlijken was het noodzakelijk verouderde IT-systemen te vervangen.

Jan van Rijn, CIO van het HagaZiekenhuis, verklaart: “Met onze oude IT-systemen waren wij niet in staat de ondersteuning van de processen volledig te digitaliseren. Een deel van de apparatuur was al tien jaar oud, waardoor we dagelijks te maken hadden met niet-geplande uitvaltijd en aldoor stijgende onderhoudskosten. Wij zijn een zorginstelling die 24/7 operationeel is en hard werkt om de kosten laag te houden. Wij waren dus genoodzaakt een alternatief te zoeken.” “Wij stelden een lijst samen met al onze eisen,” vertelt Raymond van den Berg, IT-manager. “De oplossing mocht ons strakke budget geen geweld aandoen en moest de capaciteit bieden om de verwachte groei in de komende vijf jaar te ondersteunen. Daarnaast moest ons huidige IT-team het systeem kunnen beheren en nieuwe technologieën zoals virtualisatie ondersteunen. Wij wisten dat het niet eenvoudig zou zijn om een systeem te vinden dat aan al deze criteria zou voldoen.”

Kiezen voor oplossingen van IBM en BPSolutions
Na een niet-openbare aanbesteding, koos Haga voor een voorstel van IBM Premier Business Partner B+P Solutions B.V. wat gebaseerd was op de inzet van IBM-technologie. “We kozen de IBM-oplossing omdat die het best voldeed aan onze eisen en daarnaast de door ons geselecteerde opties bood met de beste prijs-/prestatieverhouding,” verklaart Jan van Rijn. “We werken al geruime tijd samen met B+P Solutions B.V. en het feit dat zij in 2011/12 de titel ‘IBM Business Partner of the Year’ verworven, geeft aan dat het bedrijf diepgaande technische kennis heeft op het gebied van IBM-technologie.”

Snelle, moeiteloze installatie
Haga implementeerde in samenwerking met BPSolutions een gespiegelde oplossing in het primaire datacenter, tussen het hoofdgebouw van het ziekenhuis in Leyenburg en in een secundair datacenter op een afstand van 30 kilometer van de hoofdlocatie. De organisatie koos voor de installatie van in totaal zestal IBM Power® 750 -servers, waarop het IBM AIX® operating system draait inclusief de virtualisatie software, een zestal IBM System x3850 X5-servers en dertien gevirtualiseerde IBM-servers uit de System x3650-klasse. De oplossing is in een active-active configuratie verdeeld over de twee datacenters.
“Het is in ons ziekenhuis eenvoudigweg onmogelijk om een systeem langdurig stil te zetten. Wij hebben BPSolutions uitgelegd dat de migratie naar het nieuwe systeem in een zeer korte tijdspanne moest worden gerealiseerd,” verklaart Raymond van den Berg. “Het is een enorme opluchting dat ze de infrastructuur inderdaad in deze korte tijd hebben geleverd, zonder het budget geweld aan te doen.”

Het juiste platform selecteren
Haga draait de bedrijfskritische suite SAP-toepassingen en de IBM DB2®-database in de volledig met IBM PowerVM®-software gevirtualiseerde omgeving, geclusterd met IBM PowerHA®, om zo een uitmuntende beschikbaarheid te bewerkstelligen. Daarnaast heeft de
organisatie de Intel-workloads geconsolideerd op een middels VMWare gevirtualiseerd System x-platform.

“Het IBM Power Systems-platform is een ideale basis die onze essentiële SAP-omgeving zowel schaalbaarheidsmogelijkheden als flexibiliteit biedt,” verklaart Jan van Rijn. “Wij profiteren op bepaalde machines van IBM DB2-compressie, waardoor wij beschikken over ruim 50 procent meer diskruimte. IBM PowerHA clustering biedt de mogelijkheid om van de ene naar de andere server over te schakelen indien er een hardwareprobleem optreedt. Zo realiseren wij een 24/7 beschikbaarheid en kunnen wij onafgebroken gezondheidszorg leveren.”
Raymond van den Berg vervolgt: “Wij gebruiken nu voor onze Intel-workloads, zoals Microsoft Windows-servers, een gevirtualiseerd System x-platform. Wij hebben gekozen voor de IBM-oplossing, waardoor wij workloads kunnen draaien op het platform dat hiervoor bij uitstek geschikt is. Daarnaast profiteren wij van een consequente set beheertools. Wij hebben nu de mogelijkheid de prestaties naar een hoger plan te tillen, zonder complexiteit toe te voegen. Dit is voor ons een belangrijk voordeel. Het aantal transacties of gebruikers dat door onze infrastructuur kan worden ondersteund, is verdrievoudigd, zonder ons IT-team uit te breiden.”

Bedrijfscontinuïteit waarborgen
Haga verving verscheidene storage-omgevingen door een gecentraliseerde oplossing, die gebaseerd is op IBM System Storage NSeries-systemen en gevirtualiseerd is met de MetroCluster-software. Daarnaast worden twee IBM System Storage TS7610 ProtecTIER® Deduplication Appliance Express apparaten ingezet voor de implementatie van back-up zonder gebruik van tape. Dit project stelt Haga in staat “siloed storage” te integreren in één gevirtualiseerde omgeving met een uitmuntende redundancy en beschikbaarheid. Back-up en recovery worden efficiënt beheerd via Tivoli Storage Manager. “De voordelen van het vervangen van onze bestaande dubbele back-up omgeving door één geïntegreerde storage-oplossing zijn meteen zichtbaar,” zegt Jan van Rijn. “Door de installatie van een geheel gevirtualiseerde IBM-oplossing is redundantie ingebouwd in elk onderdeel van onze infrastructuur, van servers tot storage. Mocht er een calamiteit optreden, dan kunnen wij er zeker van zijn dat we zonder onderbreking operationeel blijven en essentiële gegevens niet verloren gaan.” De efficiëntie naar een hoger plan tillen Door te migreren naar een volledig gevirtualiseerde IBM-infrastructuur, heeft Haga de fysieke grootte van de UNIX-infrastructuur met ruim 50 procent verminderd. Het fysieke ruimtebeslag van de Intel-infrastructuur is zelfs met ruim 70 procent afgenomen. Dit levert de organisatie een aanzienlijke besparing op benodigde vloeroppervlakte op. Daarnaast verlaagt de nieuwe oplossing de ondersteuningskosten waarbij IBM Global Technology Services® de support uitvoert.

“Virtualisatie biedt ons de mogelijkheid onze resources ten volle te benutten,” verklaart Raymond van den Berg. “Dit, in combinatie met de uiterst compacte Power 750- en System x-servers, verlaagt de benodigde fysieke vloeroppervlakte met 40 procent. Dit vertaalt zich in een aanzienlijke besparing en levert ruimte op voor toekomstige groei. Onze ondersteuningskosten zijn nu ook 20 procent lager dan voorheen. Omdat BPSolutions de systemen 24/7 monitored en IBM Global Technology Services gedurende dit window de 7 support levert, zijn problemen meestal al opgelost voordat wij ze opmerken!”

Stabiliteit optimaliseren
Door over te stappen naar een high-availability IBM-infrastructuur, voorkomt Haga de niet-geplande dagelijkse uitvaltijd die voorheen een probleem vormde. “Tot voor kort hield ons IT-team zich elke dag bezig met het verhelpen van niet-geplande uitvaltijd, terwijl wij nu slechts 8 uur per maand uit hoeven trekken voor onderhoud. Dit is een enorme verbetering,” verklaart Jan van Rijn. “Wij kunnen ons nu richten op taken met een hogere toegevoegde waarde en IT aanbieden als een commodity. Hierdoor verbetert de productiviteit organisatiebreed. Door de logical partitioning [LPAR]-technologie in te zetten, kunnen wij test- en ontwikkelingsomgevingen naast productiesystemen draaien, zonder ons te hoeven afvragen of ze elkaars prestaties negatief beïnvloeden. Dit is een groot voordeel.”
Hij concludeert: “BPSolutions en IBM hebben ons geholpen bij het implementeren van een ideale basis voor nieuwe ontwikkelingen, waardoor Haga de volgende stap kan zetten op weg naar een gezondheidszorg die ondersteund wordt met vergaande digitalisering. Innovatieve virtualisatietechnologieën helpen ons de beschikbare resources ten volle te benutten, terwijl de kosten binnen de perken worden gehouden en de beschikbaarheid uitstekend blijft. We voelen ons comfortabel bij het feit dat de IBM-oplossing de groei in de komende vijf jaar ondersteunt, terwijl Haga aan het begin staat van een geweldige nieuwe fase.”


Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024