Redactie - 24 januari 2012

Marktrapportage Elektronische Communicatie


Twee keer per jaar stelt TNO een rapportage op met daarin de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van elektronische communicatie - de Marktrapportage Elektronische Communicatie.

Deze rapportages geven een periodiek overzicht van ontwikkelingen op de telecommunicatiemarkt: penetratie van verschillende infrastructuren, concurrentie, marktaandelen, en tariefontwikkeling voor (mobiele)telefonie, (breedband) internettoegang en (digitale) tv voor Nederland. Voor het eerste wordt in een apart hoofdstuk ingegaan op de ontwikkelingen in breedband internet. Deze week verscheen de rapportage december 2011.

Mobiele telefonie

Het aantal mobiele telefoonaansluitingen is gestegen tot ruim 19,8 miljoen in het tweede kwartaal van 2011. De mobiele telefoon wordt steeds meer gebruikt voor mobiel internet. Een grote uitdaging voor aanbieders van mobiele telefonie is het sterk toenemende gebruik van apps en sociaal netwerk functionaliteiten voor communicatie en instant messaging zoals WHatsApp, Ping, Hyves en Facebook. Verdienmodellen op basis van belminuten en sms’jes komen daarmee onder druk te staan.

Internet

Breedband internet in Nederland geniet al jarenlang een grote beschikbaarheid via het vaste netwerk. Via het vaste netwerken heeft 99% van de bevolking toegang tot breedband internet. Breedband internet via DSL (telefoonlijn) en kabel zijn de meest gebruikte vormen van internettoegang in Nederland. In het tweede kwartaal van 2011 steeg het totaal aantal breedband internetaansluitingen met naar bijna 6,4 miljoen. Per 100 inwoners zijn er 38 breedband aansluitingen; daarmee behoort Nederland internationaal gezien tot de top. Het aantal DSL-aansluitingen daalde met 1,8%, terwijl het aantal kabelaansluitingen steeg met 4%. Het snelst groeit breedband internet via glasvezel; 17% ten opzichte van eind 2010, maar in absolute aantallen (215 duizend) blijft glasvezel echter ver achter op DSL en kabel.

Het volume van het internetverkeer dat via het Amsterdamse knooppunt, AMS-IX, wordt afgehandeld blijft sterk toenemen; een toename van bijna 40% in juni 2011 ten opzicht van een jaar eerder. Diverse metingen van download en upload snelheden laten zien dat Nederland ten opzichte van andere landen een bovengemiddelde download throughput en gemiddelde upload throughput heeft.

Internationaal gezien besteden Nederlanders met gemiddeld 34,1 uur per maand de meeste tijd online en Nederlanders zijn wereldwijd gezien de grootste gebruiker van sociale media, zoals Twitter en LinkedIn. Bijna 80% van de internetgebruikers heeft in 2011 een online aankoop gedaan. Een belangrijke trend is de opkomst van tablets als aanvulling op, maar ook ter vervanging van PCs en laptops.

Multiplay

Steeds meer telecombedrijven bieden diensten gebundeld aan (multiplay). De meest afgenomen bundel is triple-play met daarin een vaste telefoonaansluiting, televisie en een breedbandaansluiting (2,5 miljoen abonnees). De groei is echter het sterkst in quadriple play (combinatie van tv, vaste en mobiele telefonie en breedband internet); een stijging van 21%. 

U kunt de rapportage hier downloaden
 

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023