Redactie - 13 februari 2014

Bedrijven zien af van datacenterconsolidatie door beveiligingszorgen


Het samenvoegen van meerdere datacenters kan veel geld besparen. 75 procent van de security- en IT-managers in de EMEA-regio ziet datacenterconsolidatie dan ook als 'belangrijk'. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de managers aan geen plannen te hebben voor datacenterconsolidatie. Vooral zorgen over beveiliging zijn aanleidingen voor bedrijven om af te zien van deze stap.

Dit blijkt uit onderzoek van SafeNet, dat is gespecialiseerd in databescherming. Van de managers in de EMEA-regio die datacenterconsolidatie als belangrijk beschouwen, geeft 68 procent aan zich vooral zorgen te maken over het verliezen van controle over versleuteling. Het beheer van encryptiesleutels is dan ook een belangrijke stap in het klaarmaken voor datacenterconsolidatie.

Versleuteling in virtuele omgevingen
Op dit moment past slechts 23 procent van de managers in de EMEA-regio versleuteling toe in hun gevirtualiseerde omgevingen. SafeNet waarschuwt dat versleuteling en het beheer van encryptiesleutels dan ook een technische uitdaging is voor IT-professionals.

Daarnaast zouden organisaties vaak niet beschikken over voldoende personeel om een consolidatieproject uit te kunnen voeren. Bijna zestig procent van de respondenten geeft aan dat minder dan vijf personen betrokken zijn bij de beheer van versleuteling. Dit terwijl 27,5 procent van de bedrijven aan geeft meer dan tien bedrijfsapplicaties te gebruiken die versleuteling vereisen.

Een prioriteit
“Het implementeren van nieuwe technologieën – zoals Big Data, mobility en cloud-gebaseerde diensten – zorgde ervoor dat datacenterconsolidatie voor veel bedrijven bovenaan de lijst met prioriteiten staat. Toch is het duidelijk dat bezorgdheid over security gecombineerd met een gebrek aan hulpmiddelen, de voortgang van zulke veranderingen beperkt”, zegt Prakash Panjwani, senior vicepresident en General Manager van SafeNet. “Elke verandering in infrastructuur kan ontmoedigend zijn voor IT-professionals. Nu data echter is opgeslagen in een hybride IT-landschap – zoals on-premise, op mobiele devices en in de cloud – moeten security-medewerkers de traditionele benaderingen vaarwel zeggen en kijken naar nieuwe versleutelingstechnologieën die de huidige, dynamische datacenter- en serviceprovideromgevingen ondersteunen.”

“Versleutelde data is net zo veilig en beschikbaar als de sleutels die gebruikt worden om data te versleutelen. Bedrijven moeten er dus zeker van zijn dat ze de juiste key management-strategieën hanteren. Door een versleuteling over meerdere lagen en een centrale key management-strategie te implementeren en gebruik te maken van hardware voor key management en storage, versnellen organisaties hun initiatieven op het gebied van cloud, virtualisatie en consolidatie. Tegelijkertijd houden ze de controle over hun gevoelige data”, besluit Panjwani.

WH

Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Progress Communications BN start week 17 tm 19