Wouter Hoeffnagel - 19 mei 2015

Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim

Gemiddeld besteden leidinggevenden ruim drie uur per week aan het opvangen van afwezigheid door het regelen van vervanging, het aanpassen van de werkzaamheden of het geven van instructies aan de vervangers. Dit komt neer op bijna vier werkweken per jaar per leidinggevende.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Kronos Incorporated is uitgevoerd in samenwerking met de Society for Human Resource Management (SHRM). De productiviteit van zowel medewerkers als leidinggevenden heeft te lijden onder de afwezigheid van medewerkers. Medewerkers in Europa zijn 24 procent minder productief wanneer een collega afwezig is door het opvangen van werkzaamheden. Bij leidinggevenden is dat 17 procent. Omdat zij zich moeten richten op het regelen van vervanging of processen moeten aanpassen gaat de gehele productiviteit achteruit.

Grootste impact
Ongeplande afwezigheid, zoals ziekte, heeft het grootste effect op de productiviteit. Hier is een daling te zien van 32 procent. Opvallend is dat ook geplande afwezigheid, zoals vakanties, leidt tot productiviteitsverlies. In dat geval neemt de productiviteit af met 15 procent.

Ralf Lommel, General Manager Europa bij Kronos: “Waar de meeste kostenposten in een organisatie vaak duidelijk worden bijgehouden, zijn de kosten van afwezigheid vaak moeilijk te herleiden. Soms worden deze kosten niet bijgehouden in een geautomatiseerd of aanwezigheidssysteem of denken managers ten onrechte dat ze verwaarloosbaar zijn. Toch hebben de meeste organisaties beleid als het gaat om absentie. Door de strategie te koppelen aan de juiste tooling is het registreren en beheersen van de kosten door afwezigheid mogelijk. Inzicht is vaak al de eerste stap naar de oplossing.”