Witold Kepinski - 15 mei 2024

Melinda Gates verlaat Melinda & Bill Gates Foundation

Melinda French Gates, de ex-vrouw van Microsoft oprichter Bill Gates, heeft besloten haar rol als medevoorzitter van de stichting Melinda & Bill Gates Foundation neer te leggen. Haar laatste werkdag bij de stichting is op 7 juni.

Melinda Gates verlaat Melinda & Bill Gates Foundation image

CEO Mark Suzman belicht over het besluit van Melinda French Gates om af te treden als medevoorzitter van de stichting: 'Melinda geeft veel om de stichting en is buitengewoon trots op jullie allemaal en op het werk dat jullie elke dag doen om miljoenen mensen te helpen een beter leven te leiden. Ze nam deze beslissing, na lang nadenken, op basis van hoe ze het volgende hoofdstuk van haar filantropie wil besteden. Melinda heeft nieuwe ideeën over de rol die zij wil spelen bij het verbeteren van de levens van vrouwen en gezinnen in de VS en over de hele wereld. En na een paar moeilijke jaren waarin vrouwenrechten in de VS en de rest van de wereld teruggedraaid zijn, wil ze dit volgende hoofdstuk gebruiken om zich specifiek te concentreren op het veranderen van dat traject.

'Triest nieuws'

Ik erken dat dit heel triest nieuws is en dat we allemaal tijd nodig hebben om het te verwerken. Velen van jullie hebben nauw met Melinda samengewerkt of werden tot de stichting aangetrokken vanwege haar mondiale leiderschap, vooral op het gebied van gendergelijkheid, en haar vermogen om ons werk te verbinden met de mensen die steun het meest nodig hebben. Bij het starten van de stichting en het vaststellen van onze waarden heeft zij een essentiële rol gespeeld in alles wat we de afgelopen 24 jaar hebben bereikt. Ik weet hoe geliefde Melinda hier is. Ook voor mij is dit moeilijk nieuws. Net als jij bewonder ik Melinda echt, en ik zal het werken met haar en het leren van haar enorm missen.

Ik wil u geruststellen dat de miljoenen mensen die ons werk dient en de duizenden partners waarmee we samenwerken op de stichting kunnen blijven rekenen. Met de krachtige aanmoediging van Melinda en Bill ben ik meer dan ooit toegewijd aan het leiden van de stichting. Ik heb ook gesproken met het Executive Leadership Team en elk van onze onafhankelijke bestuursleden, die zich allemaal inzetten voor de uitvoering van het werk van de stichting. Nu de wereld wordt geconfronteerd met diepgaande ongelijkheid en lijden, geloven we allemaal dat onze rol belangrijker is dan ooit.

'Alle levens hebben dezelfde waarde'

Bill en Melinda hebben de stichting opgericht met een simpele overtuiging: alle levens hebben dezelfde waarde. Ik geloof met heel mijn hart in onze missie dat iedereen de kans verdient om een ​​gezond en productief leven te leiden. Tijdens recente reizen van Texas naar Ethiopië ben ik uit de eerste hand herinnerd aan de unieke rol die de Gates Foundation speelt bij het bieden van kansen en het veranderen van levens.

Zelfs in deze transitie is het belangrijk om te onthouden dat we deel uitmaken van iets historisch. Het is een uniek voorrecht om deel uit te maken van een instelling die uitsluitend bestaat om de wereld beter te maken – met de middelen om echt een verschil te maken.

In onze eerste kwart eeuw hebben we, geleid door Bill Gates Sr. en met de immense vrijgevigheid en visie van Bill, Melinda en Warren Buffett, aanzienlijke bijdragen geleverd aan de wereld, waarbij we tientallen miljoenen levens hebben gered en verbeterd in samenwerking met een netwerk van duizenden briljante partners. Volgend jaar vieren we ons 25-jarig jubileum, kijken we terug op onze historische impact en kijken we uit naar een toekomst waarin meer mensen kunnen gedijen – ongeacht waar ze geboren zijn.

9 miljard dollar op jaarbasis

Nu we op weg zijn naar een ongekende jaarlijkse uitbetaling van 9 miljard dollar, hebben we de mogelijkheid om het aantal vrouwen dat sterft tijdens de bevalling en het aantal kinderen dat sterft vóór hun vijfde verjaardag verder terug te dringen. Roei polio en mogelijk zelfs malaria uit. Breid het aantal vrouwen uit dat hun eigen bedrijf runt en hun gezinnen uit de armoede haalt. Zorg ervoor dat meer mensen in de Verenigde Staten en over de hele wereld toegang hebben tot de instrumenten en middelen die ze nodig hebben om hun kinderen onderwijs te geven, te voeden en voor hun gezondheid te zorgen.

Melinda zal bij haar vertrek niets van het werk van de stichting meenemen. We zullen onze naam veranderen in Gates Foundation om de nalatenschap van Bill Sr. en de bijdragen van Melinda te eren, en Bill zal de enige voorzitter van de stichting worden.

Zoals Bill en Melinda allebei tegen mij benadrukten, is de basis vandaag de dag sterker dan ooit tevoren, en dat is te danken aan jullie allemaal en onze partners. Gezamenlijk inspireren uw expertise, passie voor de missie en toewijding aan impact – gemeten in geredde levens en geboden kansen – mij elke dag om het beste werk te doen dat ik kan als uw CEO. Ik kijk ernaar uit om dat werk nu en in de toekomst met je voort te zetten, en ik weet dat we Melinda allemaal het beste wensen in haar volgende hoofdstuk.'

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei