Witold Kepinski - 12 september 2023

Gartner belicht toppers in Software Asset Management Managed Services

De 2023 Gartner Magic Quadrant voor Software Asset Management Managed Services is onlangs bekend gemaakt. Daarin staan de belangrijkste spelers.

Gartner belicht toppers in Software Asset Management Managed Services image

Leiders in de 2023 Gartner Magic Quadrant voor Software Asset Management Managed Services zijn Anglepoint, Livingstone Group, Crayon en SoftwareOne.

Challengers zijn KPMG, Deloitte, Insight en Noventiq.

Niche spelers zijn SHI, ITAM Solutions, Bytes en DXC Technology.

Naarmate het volume en de complexiteit van het software- en cloudgebruik toenemen, blijven klanten externe expertise betrekken bij SAM-beheerde serviceproviders. Leiders op het gebied van sourcing, inkoop en leveranciersbeheer kunnen deze evaluatie van twaalf leveranciers gebruiken om de juiste leverancier voor hun vereisten te selecteren, aldus Gartner.

Shadi Khoshab, global director ITAM & Software Portfolio Management bij SoftwareOne: “We zijn voor het vierde jaar op een rij benoemd als Leader in het Gartner Magic Quadrant. We zien dit als een erkenning voor onze dagelijkse inspanningen om klanten van eersteklas diensten te voorzien. Software asset management (SAM) ontpopt zich steeds vaker tot een strategische business intelligence-functie en gaat verder waar traditioneel asset management ophoudt”.

“De SAM-teams van organisaties moeten de lat hoger leggen op diverse terreinen, zoals het beheer van SaaS-oplossingen, FinOps, cybersecurity en duurzaamheid. Bij SoftwareOne bieden we organisaties toegevoegde waarde met onze diepgaande expertise, innovatiekracht en klantgerichte ondersteuning”, zegt Khoshab.

De auteurs van het marktrapport van Gartner concluderen het volgende: “In 2026 zullen de toenemende IT- uitgaven en complexiteit 40% van alle organisaties ertoe aanzetten om een beroep te doen op de managed services voor continu software asset management van een vakkundige externe partij. Dit is een stijging ten opzichte van 20% in 2023.”

“In 2026 zullen bedrijven die een cloudgebaseerde financial operations (FinOps)-strategie in het leven roepen 30% meer op hun cloud infrastructure & platform services (CIPS) besparen dan organisaties die dat nalaten.”

Bernd Schlotter, bestuursvoorzitter van de Services-divisie van SoftwareOne: “Gartner is en blijft een vertrouwde adviseur voor organisaties die due diligence uitvoeren in het kader van hun zoektocht naar een partner voor het beheer van hun software- en cloudoplossingen. Als zij onderzoek doen, zal SoftwareOne volgens ons als beste kandidaat voor hun ITAM- en cloudtraject(en) van alle marktpartijen uit de bus komen.”

Insight beschouwt de erkenning als een weerspiegeling van de groeiende volwassenheid van de SAM-services die worden aangeboden vanuit de EMEA-, Noord-Amerikaanse en APAC-vestigingen. Met de SAM-services van Insight krijgen bedrijven de zichtbaarheid, duidelijkheid en begeleiding die nodig zijn om kosten te beheersen en risico's te beperken, zodat ze hun investeringen kunnen optimaliseren en verder kunnen gaan dan inventarisbeheer.

“Organisaties hebben behoefte aan een eenvoudig maar uitgebreid overzicht van de status van de applicaties die hun bedrijf draaiende houden, vanaf het moment van aanschaf tot het moment van buitengebruikstelling,” zegt Stan Lequin, President of Solutions van Insight. “Als toonaangevende Solutions Integrator bieden we end-to-end expertise en helpen we onze klanten om de meeste waarde te halen uit traditionele on-prem en op cloud of edge-gebaseerde apps.”

Karen Mclaughlin, SVP EMEA Solutions en Global CoE bij Insight: “Het beheren van softwarelevenscycli is voor organisaties zoveel meer geworden dan contractonderhandelingen. Het gaat om het hebben van een duidelijk inzicht in je rechten en verbruik, het monitoren en beoordelen van risico's, het omzetten van analyses naar pragmatische acties om kosten te optimaliseren en om governance te verbeteren. Het moet kennis combineren met robuuste processen en het vermogen om waarde te halen uit tooling, inclusief die voor Cloud- en SaaS-investeringen. We geloven dat de Gartner Magic Quadrant erkenning als Challenger een goede indicatie is dat we vooruitgang boeken in ons doel om bedrijven meer zichtbaarheid, duidelijkheid en begeleiding te bieden als het gaat om SAM Managed Services.”

Klik hier om het onderzoeksrapport van Gartner te kunnen lezen.