Witold Kepinski - 23 november 2018

Splunk innovaties belicht door SMT

Splunk, softwareontwikkelaar voor big data gegevens en analytics, organiseerde samen met enkele partners SplunkLive! in DeFabrique in Utrecht. Witold Kepinski, hoofdredacteur Dutch IT-channel, sprak in een video update met Lex Crielaars, CTO van SMT uit Zoetermeer, waarom Splunk technologie interessant is voor bedrijven en overheden.

Bezoekers ontdekten tijdens SplunkLive! aan de hand van presentaties en cases, zoals van de Belastingdienst en Irdeto, hoe u de waarde van computergegevens kunnen worden benut met Splunk toepassingen. Thema was dan ook ‘Splunk turns data into answers’.

Splunk toonde ook zijn nieuwste producten, services en partner support Splunk heeft onlangs Splunk>Next onthuld, een continu ontwikkelende reeks technologieën die de kracht van het platform naar meer databronnen en mensen brengt, onafhankelijk van waar, wanneer of hoe ze toegang hebben tot deze data en om zo nog meer inzichten te verkrijgen.

Splunk heeft verder Splunk Enterprise en cloud-gebaseerde Splunk Cloud-platforms versie 7.2 aangekondigd (Splunk Next). Deze nieuwe mogelijkheden omvatten meer mogelijkheden om analyses te schalen, en om analyses bruikbaarder te maken voor mensen die de SPL-querytaal niet kennen. Berekenings- en storage lagen kunnen nu afzonderlijk worden geschaald, terwijl Docker en Kubernetes, waarmee Splunk eerder al was geïntegreerd, nu volledige ondersteuning krijgen van Splunk-serviceteams.

Security

Splunk komt met nieuwe innovaties in zijn Security-portfolio waarmee security teams eenvoudiger en sneller cyberrisico’s kunnen identificeren, onderzoeken en acties ondernemen om hun organisaties te beschermen. Dankzij nieuwe toepassingen zoals ‘security automation, orchestration and response (SOAR)’, helpt Splunk organisaties beveiliging holistisch te benaderen, van identificatie tot geautomatiseerde reactie. Splunk's uitgebreide reeks beveiligingsoplossingen helpt beveiligingsanalisten interne en externe bedreigingen te monitoren, visualiseren, detecteren, onderzoeken en erop reageren.

IoT

Splunk heeft verder zijn eerste Industrial Internet of Things (IIoT)-oplossing getoond. Splunk Industrial IoT combineert de kracht van Splunk Enterprise, de Splunk Machine Learning Toolkit en Splunk Industrial Asset Intelligence (IAI), waarmee gebruikers een eenvoudig overzicht hebben van complexe industriële data, zij hun prestaties kunnen verbeteren en kosten besparen.

ITSI

Splunk heeft een nieuwe versie van Splunk IT Service Intelligence (ITSI) aangekondigd die IT-teams helpt problemen beter te voorspellen en voorkomen. Splunk ITSI is een machine learning-aangedreven monitoring- en analyseoplossing waarmee IT-teams sneller problemen detecteren en incidentonderzoek en -workflows in alle databronnen vereenvoudigen of automatiseren.

Partners

Splunk heeft verder zijn partner en channelprogramma getweakt voor OEM- en systeem integrator. Er zijn upgrades naar het partnercertificeringsprogramma en een uitgebreid wereldwijd kortingenpakket dat partners beloont voor training in verkooptechnologie en om nieuwe klanten te werven.

De nieuwe OEM-track zal softwareontwikkelaars en oplossingsproviders helpen die Splunk-software in hun producten integreren, waardoor kant-en-klare rapportage, forensische gegevens en big data-analysetoepassingen mogelijk zijn. De nieuwe systeemintegrator-track zal SI's helpen bij het bouwen van verticale oplossingen op het Splunk-platform. Beide circuits staan gepland om volgend jaar op Splunk's Global Partner Summit te verschijnen.

De Splunk-certificeringsprogramma-upgrades omvatten alle nieuwe examencontent, volgens het bedrijf, evenals drie nieuwe certificeringen en een veiliger examenplatform.

Splunk heeft de afgelopen jaren haar Partner + -kanaalprogramma uitgebreid, dat nu meer dan 1600 VAR's, systeem integratoren, OEM's, distributeurs, MSP's en alliantiepartners omvat.