Redactie - 22 maart 2014

NetApp Data ONTAP maakt IT-as-a-service mogelijk

 

Cloud storage biedt volop kansen voor channel partners, aldus Brendon Howe (foto) vice-president & general manager, product & solutions marketing bij storage leverancier NetApp. Volgens Howe verandert de IT-markt waarbij er kansen voor organisaties liggen in het verbinden van verschillende on-premise en cloud infrastructuren binnen een hybride cloud. “NetApp channel partners kunnen met Het NetApp Data ONTAP besturingsplatform klanten helpen meer business voordelen halen als ze naar de cloud gaan. NetApp biedt hierbij als fundament het NetApp Data ONTAP besturingssysteem platform. Met NetApp Data ONTAP kunnen organisaties IT-as-a-service runnen, net zoals hun on-premise IT infrastructuur omgeving, maar dan met veel meer flexibele en schaalbare diensten. Organisaties kunnen hierdoor hun business processen mee verbeteren.”

Multi-tenant

Het NetApp Clustered Data ONTAP storage besturingssysteem zorgt dat taken altijd zonder problemen kunnen worden uitgevoerd in cloud en in multi-tenant omgevingen, aldus Howe. “De nieuwste versie Clustered Data ONTAP 8.2 heeft storage virtual machines voor software-defined storage, software quality of service, verbeterde schaalbaarheid en volume-gebaseerde snapshots voor backups. Data ONTAP is software architectuur voor nieuwe generatie cloud en IT-as-a-service. We zullen verder groeien met Data ONTAP die niet alleen werkt in NetApp hardware, maar ook in server, storage en cloudomgevingen, waaronder in de Amazon cloud.”

Wereldorde

De nieuwe IT-wereldorde is gefundeerd op Data ONTAP, zo meent Howe: “Hierbij integreert NetApp zijn Data ONTAP technologie met andere merken zoals van VMware, Citrix, Microsoft, Red Hat en Openstack. Met VMware werken samen voor een snellere uitrol van software-defined storage (sds) in software-defined data centers (SDDC) en cloud omgevingen. De geclusterde NetApp Data ONTAP software is geïntegreerd met de VMware vCloud Suite en VMware Horizon Suite waardoor grote hoeveelheden data binnen virtuele machines kunnen worden geplaatst. Met Citrx wordt nauw samengewerkt rond FileShare. Om klanten te profiteren van een hybride cloud is er de NetApp Solution for Oracle Database, met optimale ondersteuning voor Oracle Database 12c en Oracle Enterprise Manager 12c. We bieden converged infrastructure oplossingen zoals Netapp’s FlexPod die we met Cisco aanbieden, of de vShape die we in samenwerking met Fujitsu hebben ontwikkeld.”

Self service

Volgens Howe kunnen channel partners met NetApp ONTAP, de geconvergeerde virtuele infrastructuur en het partnerecosysteem hun klanten IT-as-a-service aanbieden. “De markt gaat richting dynamische provisioning dat wordt mogelijk gemaakt door software defined storage in het datacenter met flexibele software en systemen. Je kan daardoor eenvoudig en snel data verplaatsen. Partners kunnen met een eigen IT-service model kosten voor hun klanten besparen door met gebruik van NetApp data ONTAP meer schaalbaarheid en flexibiliteit bieden. Dat verlicht de constante druk op de totale uitgaven van IT-organisaties. Ze kunnen met een op NetApp Data ONTAP gebaseerde IT-as-a-service meer performance uit hun systemen halen en mensen productiever laten werken. Je moet dan wel meer zaken zoals processen en applicaties automatiseren, bijvoorbeeld met self service modellen of een service oriented portal.“

Alternatief

Een andere reden om over te gaan naar een IT-as-a-service model is de wens van steeds meer organisaties om apps sneller uit te rollen, aldus Howe. “Dat komt door de snelle adoptie van cloud in combinatie met steeds meer nieuwe apps die je on-demand met provisioning kan beheren. Klanten zijn al gewend snel aan de slag te gaan met mobiele apps zoals iTunes en Dropbox. Deze realiteit geeft steeds meer druk op enterprise applicaties meer gebruikersgemak moeten bieden. We zien bij NetApp dat klanten snel gebruiksklare applicaties willen, zo niet, dan vinden ze een alternatief. Ze schaffen applicaties aan zonder overleg met de IT-afdeling. Dat leidt vaak tot Shadow IT; dat zijn IT-omgevingen waarop IT-afdelingen geen grip op hebben. Channel partners van NetApp kunnen dus organisatiesmet IT-as-service helpen met de kosten omlaag brengen en sneller applicaties uitrollen.”

Ecosysteem

Howe zeg dat NetApp zijn partners ondersteunt met applicaties, service automation tools en service monitoring tools. “Het technisch ecosysteem van NetApp groeit. Zo is Amazon Web Services (AWS) wordt partner van NetApp. Ook steeds meer SaaS-spelers worden partners voor NetApp. NetApp is uniek in partnering. We bieden onze channel partners een breed aanbod van storage data management. NetApp is geen service provider of een applicatiebedrijf, daarom zijn we een interessante partner voor software leveranciers, service providers, resellers, systeem integratoren, datacenters en IT-dienstverleners.”

Spionage

Howe verwacht dat bedrijven hun data vaker in een private en in een hybride cloud willen opslaan, vandaar dat NetApp een hybride cloudstrategie voert. “We zien niet veel enterprise data dat wordt opgeslagen in de public cloud. Organisaties hebben wel interesse omdat te doen. Maar hun grote zorg is data governance. Het NSA spionage schandaal maakt dat data niet altijd veilig is opgeslagen. Terwijl mensen willen hun data beveiligen en altijd beschikbaar over hebben. Public cloud is overigens niet echt goedkoper, het is een on-demand elastisch concurrentie model. Je bent als gebruiker niet vastgebonden aan infrastructuur maar je betaalt naar gebruik. We verwachten dat public cloud groeit, maar niet alle data wordt daarin opgeslagen. Ik verwacht wel dat zaken zoals disaster recovery voor applicaties en het testen en ontwikkelen software in de publieke cloud kan worden gedaan. Europa zit echter nog in de hele vroege fase rond de adoptie van publieke cloud.”

Door: Witold Kepinski

  

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
Progress Communications BN start week 17 tm 19