Redactie - 30 augustus 2023

Drone aanval op Kremniy EL chip fabriek in Rusland

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat er in de nacht van 30 augustus diverse drones objecten hebben aangevallen. Een aantal zouden zijn neergeschoten boven de regio's Bryansk, Orel, Kaluga en Ryazan. Russische media meldden dat een van de UAV's die boven Bryansk waren neergehaald, op de Kremniy EL-fabriek was gevallen, één van de grootste Russische micro-elektronicabedrijven. Beelden op social media laten zien dat sommige aanvallen wel geslaagd zijn, zoals op Russische Il-76 militaire transportvliegtuigen bij Pskov.

Naar verluidt had Rusland te maken met de grootste unmanned aerial vehicle (UAV) drone-aanval op zijn grondgebied.

De Kremniy EL-fabriek in Bryansk is een van de grootste Russische fabrikanten van micro-elektronica. Het is onbekend wat de schade is, maar er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Bij de drone aanval op de Russische oblast Pskov meldden Russische staatsmedia in de vroege uren van 30 augustus dat ten minste vier Il-76 militaire transportvliegtuigen zijn beschadigd op het vliegveld van Kresty, dat vlak bij de Russische stad Pskov ligt, niet ver van de grens met Estland.. Beelden bevestigen een beschadiging van een groot vliegtuig.

De Russische autoriteiten beweren doorgaans dat alle aanvallende drones worden neergeschoten of uitgeschakeld. Maar er zijn wel beelden dat sommige drones hun beoogde doelen bereiken.

Oekraïne ontkent verantwoordelijk te zijn voor de drone-aanvallen in Rusland. Toch worden drones van bekende Oekraïense makelij steeds vaker gefilmd in het Russische luchtruim. Op zijn beurt valt Rusland met veelal Iraanse drones Oekraïne aan.

DroneDJ rapporteerde onlangs over de diverse drones die Oekraïne gebruikt, waaronder het in Melbourne gevestigde SYPAQ dat kartonnen drones aan Oekraïne leverde als aanvulling op de duizenden andere geavanceerde drones zoals DJI- , Draganfly- , Quantum-Systems- , Teal- en Teledyne FLIR-UAV's die Oekraïne ontvangt voor zijn drone vloot om Russische indringers te bestrijden.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei