Redactie - 10 juli 2024

Westerse technologie in Russische raket die kinderziekenhuis in Kiev trof

Er is Westerse technologie gevonden in de Russische raket die recent het kinderziekenhuis in het Kiev trof, aldus Financial Times en Andriy Jermak, stafchef van president Volodymyr Zelensky in een bericht op Telegram. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen, onder andere ouders en kinderen.

Een Russische raket die het kankerziekenhuis Okhmatdit in Kiev vernietigde, bevatte componenten van Zwitserse, Amerikaanse en andere bedrijven aldus Financial Times en Andriy Jermak, stafchef van president Volodymyr Zelensky, die dat meldt op Telegram.

Het zou gaan om technologie van STMicroelectronics, Texas Instruments, Analog Devices en Intel.

Op het moment van de raketaanval had het ziekenhuis tot 700 patiënten, hun familieleden en medisch personeel kunnen huisvesten. De raket trof een afdeling met ongeveer 20 patiënten. Hierbij raakten ook kleine kinderen gewond.

GLONASS

De geavanceerdere Russische raketten Kh-101 kunnen met Westerse technologie Oekraïense luchtverdedigingssystemen omzeilen en hun doelen treffen, ondanks dat ze soms wel worden afgeschoten.

De Russische Kh-101-raket beschikt over GLONASS satelliet navigatie. Daardoor kan de raket het doel meestal met slechts 5-20 meter missen. De kruisraket kan worden afgevuurd vanaf de Russische bommenwerpers Tu-160 ("Blackjack") of Tu-95MS. Dat gebeurt binnen het Russische luchtruim.

NAVO

Rusland heeft ondanks sancties nog steeds toegang tot Westerse geavanceerde technologie die het integreert in wapens zoals raketten en drones.

De Russische raket aanval, die ook andere burgerdoelen in Oekraïne trof, vond plaats tijdens de viering van de 75ste verjaardag van de NATO/NAVO in Washington D.C.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024