Redactie - 02 maart 2023

Het is tijd voor een kleinere, krachtigere UPS voor Edge Computing-locaties

Het is tijd voor een kleinere, krachtigere UPS voor Edge Computing-locaties image

Naarmate de behoefte aan rekenkracht, opslag en analyse neemt toe, wordt de beschikbare rackruimte in datacenters steeds krapper. Zo blijft er weinig ruimte over voor een noodstroomvoorziening, een UPS (Uninterruptible Power Supply). Het probleem is dat hoe meer capaciteit er in een rackbehuizing geplaatst wordt, hoe krachtiger de UPS moet zijn. Deze uitdaging is vooral groot bij edge computing-locaties. Hier wordt IT vaak ingezet in compacte ruimtes zoals kasten, koffiekamers of zelfs onder iemands bureau.

Te vaak vergist het IT-team zich in de grootte en het gewicht van een UPS. Wanneer een UPS geïnstalleerd wordt, realiseren ze zich pas dat er niet genoeg ruimte is. Dit gebeurt vooral wanneer de capaciteitsvereisten 5kVA naderen en een grotere UPS nodig is. Erg vervelend omdat de UPS van cruciaal belang is voor de bescherming van edge computing-infrastructuur.

Gelukkig is er een oplossing. Nieuwe technologieën zoals wide-bandgap halfgeleiders en lithium-ion batterijen maken het mogelijk een veel hogere dichtheid te leveren in kleinere behuizingen. Bovendien maken wide-bandgap chips apparaten krachtiger en werken ze bij veel hogere temperaturen dan traditionele halfgeleiders. Deze technologie zorgt voor een kleinere omvang en lager gewicht van de apparaten. Lithium-ion batterijen nemen tot 80% minder plaats in dan loodzuur batterijen omdat ze een veel hogere dichtheid hebben.

Grotere behoefte aan high performance computers
De behoefte aan hogere capaciteit neemt toe aangezien de gemiddelde dichtheid per rack tussen 2011 en 2020 ongeveer verdrievoudigd is. Dit komt onder meer door krachtige computers en andere technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en augmented reality (AR).
Deze technologische vooruitgang vergt enorme hoeveelheden verwerkingskracht omdat computers ontzettend grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen, waaronder IoT-apparaten en cloudsystemen, doorzoeken. Waar real-time verwerking en analyse nodig zijn, worden de data verwerkt aan de rand van het netwerk, waarbij de capaciteit dicht bij de databron en gebruikers wordt gebracht om vertraging te voorkomen.

Real-time verwerkingseisen nemen toe in verschillende scenario's. Voorbeelden zijn doorstroommeters op pijpleidingen die het volume van vloeistoffen meten en sensoren die de toestand en prestaties van productieapparatuur volgen.

Nieuwe UPS-modellen voor edge computing
Nieuwe UPS-modellen met deze technologieën zijn ideaal voor edge computing-implementaties. Dankzij wide-bandgap chips en lithium-ion batterijen zijn de units 30% kleiner, 50% lichter en leveren ze anderhalf keer meer vermogen dan vorige modellen. De units kunnen verticaal of horizontaal geïnstalleerd worden dankzij een draaibaar LCD-scherm, waarbij de cijfers en letters op het scherm naar boven gericht blijven.

Met deze kenmerken maakt dit type UPS het veel gemakkelijker om stroombeheeroplossingen te installeren in edge computing-omgevingen waar de ruimte steeds kleiner wordt vanwege de hogere compute-eisen. Bedrijven met groeiende edge-omgevingen hoeven dus niet in te leveren op UPS-capaciteit, omdat ze weten dat ze de bescherming hebben die ze nodig hebben als de capaciteitsvereisten groeien. Meer informatie over hoe recente technologische innovaties de UPS-opties verbeteren, is te vinden in de nieuwe e-gids "Three technologies to address UPS challenges at the edge".