Martijn Kregting - 20 juni 2023

AI kan de mensheid redden/overbodig maken

Het afgelopen jaar is kunstmatige intelligentie uitgegroeid van een technologie met meer belofte dan praktische toepassingen naar een potentieel wereld veranderende technologie. Dat hebben we vooral te danken aan de spectaculaire groei in gebruik van generatieve AI-toepassingen, gebaseerd op LLM (large language models). De bekendste voorbeelden zijn ChatGPT en Bard voor ‘tekstuele’ toepassingen en DALL-E voor visuele toepassingen.

AI kan de mensheid redden/overbodig maken image

Maar ook al is ChatGPT nu al snelst groeiende digitale consumententoepassing ooit, we lijken pas aan het begin te staan van een revolutie. Een revolutie, die gezien alle zorgen van politici, overheden en tech-entrepeneurs zelf, verschillende kanten uit kan gaan. Op ons Dutch IT Leaders-platform en tijdens evenementen zoals het Future of Business Technology-event op 27 juni, gaan we uitgebreid in op deze en andere aspecten van AI.

Zelflerend of zelf creërend

De afgelopen jaren was er al sprake van een geleidelijk groeiend gebruik van AI, bijvoorbeeld voor diagnostiek in de zorgsector. Maar zelflerend is iets heel anders dan zelf creërend. En deze drempel is met de komst van generatieve AI overschreden. Kunstmatige intelligentie-toepassingen zoals ChatGPT kunnen op basis van een enorme hoeveelheid bronnenmateriaal nieuwe informatie creëren. Iedereen kent natuurlijk de verhalen van scholieren en studenten die ChatGPT hun opstellen en zelfs scripties (mede) lieten schrijven. Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben inmiddels ChatGPT ingezet, voor alles van e-mails schrijven tot en met eenvoudige samenvattingen maken van complexe materie.

Al heeft ChatGPT zo zijn beperkingen – de meest recente data heeft het niet tot zijn beschikking en er kunnen nog behoorlijke fouten in de gecreëerde informatie sluipen – een weg terug is er niet meer. Nieuwe generaties komen er al aan, ook van andere aanbieders. Diverse CIO’s die ik heb geïnterviewd, zien bijvoorbeeld grote mogelijkheden in het eenvoudiger en eenduidiger ontsluiten van gefragmenteerd opgeslagen data in hun organisaties, wat met huidige software niet op dezelfde wijze mogelijk is.

Overbodig door AI?

Dit roept echter meteen de vraag op of dit straks het einde betekent van het werk van veel huidige softwareontwikkelaars. En waar er voor hen nog wel genoeg werk te vinden zal zijn, is dit allerminst zeker in andere beroepsgroepen. Worden journalisten straks overbodig als generatieve AI straks nieuwsberichten en artikelen schrijft? Gaan analisten de deur uit wanneer Bard-achtige toepassingen beter en sneller rapporten kunnen opstellen? Of gaat het zoals eerder bij zorgprofessionals die vreesden voor hun baan omdat AI beter en sneller in staat was een diagnose te stellen? Inmiddels is duidelijk dat er alleen maar meer zorgprofessionals nodig zijn, ook op het gebied van diagnostiek. En zij hebben de AI-toepassingen hard nodig om goede zorg te blijven bieden.

Het is ook nog veel te vroeg om de vraag te beantwoorden of AI straks de mens in intelligentie voorbij schiet of zelfs overbodig maakt. Genoeg tech-entrepeneurs hebben hierover inmiddels al dan niet gerechtvaardigde zorgen geuit. Maar een tijdelijke stop op AI-ontwikkeling zoals zij wensten, lijkt met de geest uit de fles een beetje achterhaald. Misschien is het beter om te hopen op goede wetgeving in regio’s zoals de EU en de VS, om te voorkomen dat we straks geen grip meer hebben op AI. Wetgeving loopt vaak jaren achter op technologische ontwikkeling, maar overheden en politici lijken nu echt wakker geschud.

Positief gebruik AI

Misschien ook dat we in plaats van te vrezen voor doemscenario’s straks kunstmatige intelligentie positief kunnen inzetten. Voor zakelijke doelen, voor betere zorg, maar ook om de veelheid aan uitdagingen op te lossen die we als mensheid mede zelf gecreëerd hebben. Denk aan deels samenhangende zaken zoals overbevolking, watergebrek, klimaatverandering, energietekorten. Op ons Future of Business Technology-evenement willen we daar graag verder met u over in discussie gaan. Maar voelt u zich ook vrij om op deze blog te reageren of zelf uw visie met ons op het Dutch IT leaders-platform te delen. Uw mening telt!

Martijn Kregting

m.kregting@dutchitleaders.nl