18 juli 2023

Een ‘cloud smart’ benadering – complexiteit verminderen en kosten onder controle houden

De hoge inflatie, geopolitieke spanningen en schommelingen in de markt hebben een sterke invloed op bedrijven. Ze moeten innoveren om concurrerend te blijven én ze moeten kosten besparen – mogelijk met IT-budgetten die al voor de komende drie tot vijf jaar vastliggen. Kortom: ze moeten meer doen om zakelijke impact te creëren, met minder uitgaven.

Een ‘cloud smart’ benadering – complexiteit verminderen en kosten onder controle houden image

Maar waar uitdagingen zijn, zijn ook kansen. Veel bedrijven zijn juist erg succesvol omdat ze hun digitale infrastructuur optimaliseren. Om hun digitale en operationele ambities te ondersteunen, is maar liefst 87% van de IT-leiders overgestapt op multi-cloudstrategieën, waarbij ze verschillende workloads, apps en data in meerdere private, hybride, native, public en edge clouds draaien.

Zorgt het draaien van meerdere clouds dan ook voor meer clouduitgaven? Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 30% van cloud ‘smart’-bedrijven in EMEA worstelt met cloudkosten. Het is dus mogelijk om kosten goed te beheersen. Dit is een groot verschil met de 62% die te maken heeft met cloud-complexiteit en chaos en worstelt met cloudkosten.

De financiële impact van cloud chaos

Ondanks dat het legio mogelijkheden voor innovatie en verbeterde efficiëntie biedt, kan het draaien van meerdere clouds complex zijn. En zonder zicht op alles wat met de cloud te maken heeft – het leveren en beheren van IT-diensten en apps in verschillende clouds op een consistente, compliant manier, waarbij u weet welke workloads als eerste moeten worden gemigreerd, wie welke middelen gebruikt en hoe deze de kosten beïnvloeden – is het lastig om kosten onder controle te houden.

74% van de IT-leiders in EMEA zegt moeite te hebben om clouduitgaven te beheersen. Dat het IT-budget hieraan opgaat is nog tot daaraan toe. Maar de complexiteit van multi-cloud kan ook de introductie van nieuwe producten of diensten vertragen, waardoor een bedrijf uiteindelijk financieel nadeel ondervindt. Voor veel bedrijven die de cloud gebruiken is het leveren van apps het belangrijkste voor hun concurrentievermogen. Verder is time-to-market cruciaal om de concurrentie voor te blijven en time to value is een absolute voorwaarde voor winstgevendheid.

Als u herkent wat de oorzaken zijn van deze complexiteit, kunt u de kostendruk verminderen. Drie belangrijke oorzaken zijn:

  • Over-provisioning infrastructuur: Multi-cloudomgevingen bieden flexibiliteit in cloud provisioning, waardoor teams middelen kunnen opschalen wanneer dat nodig is. Maar voorzichtigheid is geboden, want het kan ertoe leiden dat er meer geld wordt uitgegeven aan infrastructuur dan nodig is en dat teams snel over hun budget heen gaan.
  • Het app-migratieproces verkeerd begrijpen: Het migreren van apps naar de cloud of tussen verschillende omgevingen is complex, tijdrovend en kostbaar. Migratie is niet altijd eenvoudig en bedrijven zien vaak over het hoofd hoeveel middelen hiervoor nodig zijn. Een van de belangrijkste problemen is dat niet elke app naar verwachting presteert in de cloud, waardoor elke app moet worden gestresstest wanneer deze wordt gemigreerd. Daarom is een gedetailleerde planning en aanzienlijke interne of externe expertise essentieel voor een succesvolle migratie.
  • Een acuut tekort aan vaardigheden: De druk om personeel bij te scholen zodat ze kunnen helpen innoveren op het gebied van bijvoorbeeld multi-cloud is een uitdaging vanwege de technische vaardigheden die medewerkers moeten hebben. Veel bedrijven zien een kloof tussen de expertise die aanwezig is en die nodig is. Dit kan app-migraties vertragen, multi-cloudbeheer belemmeren en impact hebben op het vermogen van een bedrijf om snel te schalen.

Succesvol multi-cloudomgevingen beheren

Een ideale multi-cloudstrategie zorgt ervoor dat bedrijven workloads en applicaties naadloos kunnen monitoren, beheren en beveiligen in meerdere clouds. Hierdoor kunnen ze snel de markt op en de kosten laag houden. Het klinkt bijna als een onmogelijke taak, maar dat is het gelukkig niet. Rehosting, refactoring, rearchitecting, rebuilding of replacing is niet nodig.

Dankzij de compatibiliteit met containers kunnen teams workloads verplaatsen naar meerdere leveranciers of clouds, zodat ze snel kunnen werken en geen tijd en geld verspillen aan migraties. Automatisering zorgt ervoor dat teams die in meerdere clouds werken applicaties snel op schaal kunnen implementeren zonder dat bedrijfsactiviteiten overbelast worden. Andere cruciale onderdelen van succesvol multi-cloudbeheer zijn:

  • De juiste cloud kiezen voor elke applicatie en ervoor zorgen dat beheer van elke applicatie consistent is.
  • Vendor lock-in – wanneer u vastzit aan één leverancier omdat de kosten om van leverancier te veranderen zo hoog zijn – voorkomen.
  • Strategisch zijn en geen van de processen van het runnen van multi-cloudomgevingen overhaasten.

Een ‘cloud smart’ benadering

Mercedes-Benz.io is verantwoordelijk voor de digitale oplossingen voor een van de grootste automerken ter wereld, Mercedes Benz. Het team van developers heeft de beste, meest consistente ervaring in verschillende clouds nodig om te voldoen aan de grote vraag en innovatie te versnellen. Door te focussen op het bouwen van software met behulp van Cloud-Native principes, 12 richtlijnen voor het ontwikkelen van cloud-native applicaties, waren ze in staat om precies dat te doen.

Mercedes-Benz.io heeft ervoor gezorgd dat zijn developersteam de productie en schaalbaarheid kan vergroten, waardoor de time-to-market aanzienlijk is versneld. Bovendien kan Mercedes-Benz.io zich door dit succesvolle project volledig richten op het creëren van luxe ervaringen en het hoeft zich geen zorgen te maken over de complexiteit van multi-cloud. Het verhaal van Mercedes-Benz.io is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde en voordelen van multi-cloud. Wanneer deze op de juiste manier worden beheerd, kunnen meerdere clouds snel innovatie stimuleren zonder buitensporige kosten.

Een cloud smart operating model voor ROI op lange termijn

Met een multi-cloudstrategie kunnen bedrijven de vruchten plukken van flexibiliteit en innovatie en de productiviteit van developers verhogen. Maar slechts een fractie van de EMEA-bedrijven (19%) zegt cloud smart te zijn. Bedrijven moeten een duidelijk beeld krijgen van de clouduitgaven in het hele bedrijf.

Elk bedrijf doet er goed aan de schaalbaarheid van de cloud te maximaliseren voor strategisch voordeel, zonder uitgaven die uit de hand lopen. Alleen dan zullen bedrijven het gevoel hebben dat ze echte waarde krijgen en tegelijkertijd hun uitgaven optimaliseren.

Door: Boudewijn Aelbers (foto), director presales Benelux van VMware

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024