29 november 2023

Wat zal 2024 ons brengen?

Het einde van het jaar is in zicht – een mooi moment om vooruit te blikken op de technologie- en cybersecuritymarkt in 2024. Wat voor effect zullen de huidige macro-economische indicatoren hebben op de technologie- en cybersecuritymarkt? En waar zal de cybersecuritymarkt heen bewegen? Nick Schneider, CEO bij Arctic Wolf deelt zijn inzichten over de belangrijkste trends van nu en maakt op basis hiervan voorspellingen voor 2024.

Wat zal 2024 ons brengen? image

De technologie- en cybersecuritymarkt zal een impuls krijgen

Nu de wereldwijde macro-economische indicatoren aangeven dat we de goede kant op beginnen te gaan, zullen in 2024 meer ‘gezondere’ financiële activiteiten plaatvinden. Hierbij valt te denken aan meer financiering van projecten, fusies en overnames en een gunstig klimaat voor bijvoorbeeld een beursgang van bedrijven uit de technologie-industrie. Aangezien de inflatie daalt en technologieaandelen stijgen, wordt het een nog drukkere tijd voor investeerders en ondernemers.

Ik ben ook voorzichtig optimistisch over bedrijven die strategisch investeren of al geïnvesteerd hebben in opkomende technologieën zoals AI. Deze bedrijven zullen waarschijnlijk als winnaar uit de bus komen. CEO’s moeten echter realistisch zijn en er rekening mee houden dat de marktwaarderingen van technologiebedrijven al zijn bijgesteld en dat zij het daarmee zullen moeten doen. Bedrijven die het beste hun visie, prestaties, weloverwogen aanpak en onderscheidende kenmerken met AI kunnen verkopen, zullen uiteindelijk de concurrentie ontwrichten en verdringen.

Security Operations de trend van 2024

2024 is een belangrijk jaar voor de cybersecuritymarkt. Ik denk dat we nieuwe strategieën en marktsegmenten zullen zien die verouderde aanpak van cybersecurity zullen vervangen. Dit is te vergelijken met de opkomst van ‘next generation’ endpoint protection platform-leveranciers, die in 2019de legacy-spelers als Symantec en McAfee ten val brachten. We staan nu weer op een punt dat de markt wordt opgeschud.

Organisaties worden overspoeld met overhypte tools die helaas niet allemaal voorzien in de veranderende behoeften van bedrijven. Ondanks deze overvloed aan oplossingen heeft bijvoorbeeld de helft van de organisaties het afgelopen jaar te maken gehad met een security-inbreuk. Ik verwacht dat klanten die hun beveiliging op grote schaal willen verbeteren, zullen blijven kiezen voor Security Operations. Dit is een van de meest opvallende opkomende categorieën in de markt.

Op dit moment zijn er drie fundamentele zaken die spelen binnen de cybersecuritymarkt: het verlichten van de talentencrisis, ‘alert fatigue’ en complexiteit binnen overlappende cybersecuritysystemen. Het bedrijf die deze drie grote problemen oplost, zal de markt veroveren.

De volgende grote marktcategorie in cybersecurity is zonder twijfel Security Operations. Dankzij Security Operations krijgen klanten eindelijk een breed overzicht van hun technologieomgevingen en kunnen ze echt begrijpen waar ze staan binnen hun lopende securitytrajecten. We zien dat sommige legacy leveranciers nu al hun strategie omgooien naar Security Operations.

In 2024 blijft een goede bedrijfscultuur belangrijk

Het ontwikkelen en onderhouden van een sterke cultuur blijft de grootste onderscheidende factor voor bedrijven. Het is essentieel dat de bedrijfstop een missiegedreven bedrijfscultuur blijft koesteren, want het grootste verschil tussen een goed bedrijf en een uitstekend bedrijf is hoe de mensen in de organisatie het vinden om er te werken. CEO's kunnen dit op verschillende manieren doen, maar ik hoop dat 2024 het jaar wordt waarin we echt bedrijfsculturen creëren die vrijheid en vertrouwen benadrukken.

Bedrijven die nog steeds werken volgens het model waarbij elke beslissing wordt genomen door de hoogste in rang zullen achterop raken door hun ongelooflijk trage uitvoering. Bedrijven met vertrouwen tussen teams en leiderschap kunnen daarentegen sneller en breder beslissingen nemen en uitvoeren.

Door: Nick Schneider (foto), CEO bij Arctic Wolf

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei