Redactie - 23 februari 2024

MWC 2024: een voorproefje door John Strand

Van 26 tot en met 29 februari vindt het Mobile World Congress 2024 in Barcelona plaats. Er vinden tal van annonceringen plaatsen en er is volop rumte om te netwerken. Wat zijn belangrijke thema's en keynotes? John Strand van Strand Consult geeft een voorproefje.

MWC 2024: een voorproefje door John Strand image

Johna Strand meldt: 'Strand Consult's markeert het 21e jaar dat er verslag wordt gedaan van het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona met deze jaarlijkse preview Research Note. Elk jaar biedt Strand Consult zijn groeiende mondiale publiek een voorproefje van de thema's en keynotes van het MWC, met kritische reflecties op de betekenis van de bijeenkomst van leiders in de mobiele telecomsector ter wereld. MWC 2024, gepresenteerd door de GSM Association (GSMA), verwacht in totaal 93.000 bezoekers persoonlijk en online te verzamelen. Hoewel het cijfer hoger is dan de 88.500 mensen van vorig jaar, ligt het onder het niveau van vóór de pandemie van 109.000 deelnemers.

Evenementfranchise: spannend samenzijn of een vermoeiend refrein?

Strand Consult neemt al meer dan 25 jaar deel aan MWC en plaatst nieuwe trends in een historisch perspectief. MWC is de filmfranchise van GSMA; denk aan James Bond, Star Wars of Marvel's Cinematic Universe. Er is elk jaar een nieuwe film met een vergelijkbaar plot en een vergelijkbare cast van personages. Sommige films vinden de franchise opnieuw uit en creëren spin-offs; anderen hebben een kort maar winstgevend leven (Harry Potter, Lord of the Rings); anderen branden langzaam af.

MWC wordt opnieuw afgespeeld en moet opnieuw worden opgestart. Strand Consult bestudeert de line-up van het evenement weken van tevoren om iets nieuws te vinden, maar constateert dat het format, de inhoud, de boodschap en de keynote-sprekers van MWC jaar na jaar grotendeels hetzelfde zijn. Het hoofdthema is de huidige mobiele generatie (5G) met invulbare aanvullende thema’s: 5G and Beyond, Connecting Everything, Humanising AI, Manufacturing DX, Game Changers en Our Digital DNA. Hoewel AI het hot topic is, zijn de andere thema’s versleten.

MWC 2024 – Dezelfde procedure als vorig jaar

Het MWC- programma omvat de bekende line-up en opening van CEO's uit de mobiele industrie die waarschijnlijk zullen herhalen wat ze eerder zeiden: Telefónica CEO en voorzitter van GSMA José María Álvarez-Pallete ; Margherita Della Valle, CEO Vodafone; Christel Heydemann, CEO Orange; en Jie Yang- voorzitter, China Mobile. De drie eerste sprekers openen de show maandag om 9.30 uur en spreken maandag opnieuw om 16.30 uur in de Keynote 4 samen met Tim Hoettges van Deutsche Telekom, die ook maandag om 11.30 uur in de Keynote 2 verschijnt .

Margherita Della Valle werd vorig jaar CEO na twintig jaar steeds hogere functies te hebben bekleed bij Vodafone. Sinds de overstap van CFO naar CEO is de aandelenkoers van Vodafone met zo'n 30 procent gedaald. Het kan zijn dat het managementteam hiervan heeft geprofiteerd, maar niet de aandeelhouders.

In het voetbal (of voetbal) worden spelers en coaches die niet winnen ontslagen. Coach Thomas Tuchel van voetbalclub Bayern München werd deze week ontslagen omdat hij geen resultaat boekte. In de telecommunicatiesector worden de spelers en coaches echter zelfs gevierd als ze verliezen, getroost met de hoop dat het volgend jaar misschien beter zal zijn.

Een dergelijke middelmatigheid blijkt uit het recente The State of Digital Communications 2024-rapport van de European Telecom Operators Association (ETNO), dat een decennium van achteruitgang en onderinvestering in Europa aantoont. Hoewel de bedoeling van het rapport is om Europese beleidsverandering te stimuleren, kan het ook worden gelezen als een industrie waarvan de leiders zichzelf niet effectief kunnen organiseren in hun brancheorganisatie.

Bezoekers betalen een fortuin om het MWC bij te wonen en zouden op de eerste dag waarschijnlijk van meer pit genieten in plaats van twee keer op één dag voortdurend dezelfde CEO's te zien spelen. Vermoedelijk weerspiegelt de keuze van de sprekers de prioriteiten van de GSMA onder de aangesloten operators. Het is tijd voor GSMA om uit zijn comfortzone te stappen en een aantal nieuwe keynote CEO's aan te stellen.

GSMA vertegenwoordigt meer dan duizend mobiele operators over de hele wereld; mensen en bedrijven die mobiele operaties verzorgen op elk continent en onder alle omstandigheden. Er zijn veel opwindende verhalen die GSMA kan vertellen van haar eigen leden en nog veel meer opwindende mensen uit deze gelederen. Toch zullen de meeste van deze mensen en bedrijven niet op het podium staan.

Een interessante spreker zou Jørgen Bang-Jensen zijn , die in tien jaar tijd de vierde operator in Polen, Play/P4, uitbouwde tot de grootste operator van het land, vóór T-Mobile, Orange en Plus. Hij leidde het bedrijf naar een beursgang en verkocht het vervolgens voor ongeveer 3,5 miljard euro aan Iliad.

Natuurlijk is het een lastige opgave om een ​​conferentie spannend en gaande te houden. Soortgelijke sputteringen zijn waargenomen op het World Economic Forum (WEF) in Davos en op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Evenementen als de Paris Air Show en de Frankfurter Buchmesse hebben echter de tand des tijds doorstaan. De teloorgang van een evenementenfranchise kan een teruggang in de branche of een verlies van missie weerspiegelen. GSMA zelf heeft beperkt succes bij het leveren van systematisch beleid voor de mobiele industrie. Consolidatie, spectrumtoewijzing, belastingen en telecomregulering zijn grotendeels ongunstig voor de sector wereldwijd en hebben aanzienlijke financiële gevolgen.

GSMA is niet zozeer een brancheorganisatie als wel een evenementenbedrijf. De jaarlijkse vergoeding van 2,4 miljoen dollar van CEO Mats Granryd lijkt niet gekoppeld te zijn aan de winstgevendheid van leden of de sector. Het kan een functie zijn van de inkomsten uit evenementen. De topsponsors van MWC zijn consultants (Accenture, EY, KPMG, PWC), cloudproviders (Snowflake, Microsoft, Palo Alto Networks) en natuurlijk Huawei. De overige 40 sponsorbedrijven werken in het partnerecosysteem. Er exposeren zo'n 2400 bedrijven. Deze bedrijven komen uiteraard omdat ze hun diensten aan mobiele operators willen verkopen. Met name de twee sponsors van mobiele operators zijn Etisalat en STC.

De grootste begunstigde van de investeringen in de mobiele industrie is Apple Inc., maar zij spreken nooit als sponsor of exposeren niet op MWC.

In ieder geval komen zo’n 90.000 mensen naar MWC vanwege de netwerkmogelijkheden. Er zijn veel spannende mensen die het verschil maken, maar die staan ​​niet noodzakelijkerwijs op het podium. Hier vindt u de beoordeling van Strand Consult over sessies die de moeite waard zijn om te bekijken.

Achter het gordijn: het ministerieel programma

Dienovereenkomstig zijn niet de keynotes het centrum van het beleidsdebat, maar het ministeriële programma waarin wetgevers en mobiele leiders de kritieke kwesties bespreken. Deze sessies zijn echter gesloten voor pers en publiek.

Het is begrijpelijk dat beleidsmakers een vertrouwelijke ruimte willen om problemen te bespreken, en MWC biedt die mogelijkheid. Tegelijkertijd zou GSMA operators kunnen helpen hun uitdagingen effectiever aan te pakken met betere mondiale communicatie. Daarom zou GSMA moeten overwegen om deze ministeriële sessies live te streamen. Beleggers zouden zelfs mee kunnen doen als ze het probleem beter zouden begrijpen. De moeilijke onderwerpen moeten in de openbaarheid worden gebracht.

Een voorbeeld hiervan is het flauw genaamde Towards a New Infrastructure Investment Framework op dinsdag om 11.45 uur. Operators die meer willen weten over eerlijk delen en het terugverdienen van breedbandkosten zullen dit panel waarschijnlijk allemaal missen vanwege het ontbreken van de juiste trefwoorden, maar ze zouden er wel bij moeten zijn. Het bevat de twee meest consequente toezichthouders op dit onderwerp: Brendan Carr van de Federal Communications Commission en Carlos Baigorri van het National Telecommunications Agency (Anatel), Brazilië.

Carr en Baigorri zullen waarschijnlijk de door de overheid aangestuurde inspanningen beschrijven om de basis van financiële bijdragen aan de breedbandnetwerkinfrastructuur te verbreden en duurzame connectiviteitsfondsen te creëren voor gebruikers met een laag inkomen. Belangrijk is dat deze inspanningen nodig zijn omdat veel van 's werelds toonaangevende digitale bedrijven verwachten dat zij gratis gebruik moeten maken van de netwerken van mobiele operators en het radiospectrum van het publiek. Strand Consult merkt op dat er zowel marktgebaseerde als door toezichthouders aangestuurde inspanningen nodig zijn om de kosten te dekken.

Het Global Research Project for Broadband Cost Recovery, Affordability, and Fair Share van Strand Consult volgt deze kwestie wereldwijd en beschrijft waarom operators in Zuid-Korea, de VS en andere regio's erin zijn geslaagd hun agenda voor kostendekking te realiseren, terwijl Europese operators hebben gefaald.

Gerelateerd aan dit onderwerp lanceerde de Europese Commissie (EC) deze week een consultatie gebaseerd op het “ nieuwe initiatief voor de digitale infrastructuur van morgen .” De titel geeft goed weer dat de Europese Commissie het al meer dan tien jaar heeft uitgesteld tot de noodzakelijke beleidsverandering van ‘morgen’. Strand Consult beschreef het probleem van het vertragen van de breedbandinvesteringen van de Europese Unie in 2014, toen het gat “slechts” 100 miljard euro bedroeg en er hoop bestond dat de EU de VS en Azië zou kunnen inhalen.

Het EC-rapport is een afscheid van de commissarissen Thierry Breton en Margrethe Vestager, waarin zij herhalen dat zij het probleem hebben geërfd en zich distantiëren van het feit dat de kloof onder hun toezicht enorm is gegroeid. De internetmarkt in de EU is complexer geworden door AI en de cloud en de opkomst van Amerikaanse en Chinese hyperscalers. Het is moeilijker geworden om deze uitdaging aan te pakken, waardoor de kans kleiner is dat opeenvolgende commissarissen deze uitdaging aangaan.

Toch zat spreker Renate Nikolay, adjunct-directeur-generaal voor communicatienetwerken, inhoud en technologie van de Europese Commissie, de raadpleging voor die Europese operators de perfecte opzet bood om een ​​eerlijk aandeel over de eindstreep te brengen, maar de European Telecom Operators Association (ETNO) ) en GSMA zijn mislukt. Ze hebben niet voldoende beleidsmakers voldoende voorgelicht, noch hebben ze de vele belanghebbenden gecultiveerd die hiervan zouden profiteren. Ze gingen er zelfverzekerd van uit dat alleen hun CEO's het beleid konden verkopen.

De periode van digitale kansen voor Europa is, op enkele uitzonderingen na, grotendeels voorbij. Beleggers zijn van de EU-telecomsector overgestapt naar Afrika, waar de waarde van de interneteconomie al groter is dan die van Europa. Het is toepasselijk dat in het Towards a New Infrastructure Investment Framework- panel ook Lacina Koné aanwezig is, directeur-generaal en Chief Executive Officer van Smart Africa, wiens doel het is om het Afrikaanse continent van 39 lidstaten en meer dan 1,1 miljard mensen te verbinden, te innoveren en te transformeren.

Bocar Bar, CEO van de SAMENA Telecommunicatieraad, zal het belangrijke evenement over de digitalisering van overheid en industrie in het ministeriële programma modereren. Bar en Koné zijn lid van de breedbandcommissie van de Verenigde Naties en leiden essentiële inspanningen om connectiviteitsdoelen voor Afrika en de rest van de wereld te verwezenlijken, vooral met concepten voor het verbreden van de basis van bijdragen aan de infrastructuur en betaalbaarheid van de opvallende digitale ondernemingen die gebruik maken van en profiteren van breedbandnetwerken.

Geopolitieke uitdagingen

MWC biedt waardevolle sessies over geopolitieke uitdagingen, die het groeiende belang van de telecommunicatie-infrastructuur voor de digitale samenleving weerspiegelen. Naties moeten beslissen of hun digitale samenlevingen gebaseerd zullen zijn op democratische of autoritaire principes.

Twee jaar geleden heeft GSMA uit protest tegen de invasie van Oekraïne het MWC Rusland-paviljoen geannuleerd en een aantal Russische bedrijven uitgesloten van deelname. Het was een relatief gemakkelijke beslissing gezien de collectieve afwijzing van de agressie van Poetin en het feit dat Rusland weinig of geen technologiebedrijven van mondiale betekenis heeft.

GSMA geeft China Mobile en Huawei echter de hoogste facturering. Het valt nog te bezien hoe de Security Summit van het evenement daadwerkelijke dreigingsactoren zal aanpakken in het licht van recente berichten dat de door de Chinese staat gesponsorde Volt Typhoon-hackgroep Living off the Land-technieken heeft gebruikt om jarenlang kritieke infrastructuur te bewonen in afwachting van het aanrichten van grote schade. Andere rapporten beschrijven systematische repressie en censuur via Chinese technologieën. Huawei werkt nauw samen met de Taliban in Afghanistan, levert bewakingsapparatuur en heeft Russische netwerken uitgerust om Russische mobiele netwerken op de Krim en de bezette gebieden van Oekraïne te faciliteren.

Velen zijn naïef om te geloven dat de telecommunicatie-industrie, inclusief GSMA, neutraal kan blijven ten aanzien van deze uitdagingen, maar een afrekening is ophanden. Het goede en morele doen , om de vrijheid en de mensenrechten te respecteren, zijn de kosten van het zakendoen.

Eutelsat heeft dit op de harde manier geleerd van Reporters Without Borders. Sommigen denken dat een oorlog tegen Oekraïne kan worden doorstaan; een invasie van Taiwan, het epicentrum van de halfgeleiderproductie, zou de wereld echter tot stilstand brengen.

Beleidsmakers en mobiele operators over de hele wereld kunnen leren van het nieuwe onderzoek van Strand Consult naar de strategische technologiekeuze in Latijns-Amerika. China onderdrukt de mensenrechten van mensen, inclusief hun vermogen om de religie te beoefenen. China controleert en onderdrukt Oeigoeren in Xinjiang, zet systematisch moslims gevangen in China, bespioneert Oeigoeren in Turkije en heropvoeding van gevangenen volgens de officiële Chinese staatswaarden .

Christenen ervaren soortgelijke repressie in China. De Chinese “Patriottische Onderwijswet” consolideert de controle van de Chinese Communistische Partij over het onderwijs, inclusief religieus onderwijs, en vereist van kerken en religieuze groeperingen dat zij hun onderwijsactiviteiten aanpassen om de officiële ideologie van de partij te promoten.

AI, AI, AI en nog eens AI

AI is de hype van het moment en wordt op de markt gebracht als de technologie om de uitdagingen van de industrie op te lossen. Hoewel AI veelbelovend is, vallen de systematische bedrijfsmodellen van telecombedrijven nog te bezien. MWC organiseert op woensdag om 9.30 uur een sessie over AI .

Als computerfenomeen kan AI worden waargenomen in een evolutie van neurale netwerken op personal computers van dertig jaar geleden. De transformatie in rekenkracht die NVIDIA in chips heeft doorgevoerd, is vergelijkbaar met wat SpaceX heeft gedaan voor NASA en de ruimtevaartindustrie. Dit zijn mooie voorbeelden van wat visionairs kunnen doen met de juiste kaders en voorwaarden.

AI is gerelateerd aan kwantumcomputing. Een lichtpuntje voor Europa is de kwantumhub van Kopenhagen. Met een subsidie ​​van de Novo Nordisk Foundation (gefinancierd door Europa's meest gekapitaliseerde bedrijf, de Ozempic-moloch), werkt het Niels Bohr Instituut samen met de NAVO om de technische voorsprong van het Bondgenootschap te behouden .

MWC zal een ethische discussie over AI bieden , die zal proberen problemen op te lossen zonder waardevolle technologie te vernietigen en belangrijke juridische en praktische implicaties zal aanpakken, zoals geïllustreerd door de chatbot-zaak van Air Canada .

Laten we hopen dat de AI-sessies inhoud bieden, en niet alleen maar een hype. Investeerders en mobiele operators willen rendement op hun investering.

2G, 3G, 4G, 5G en de volgende G

MWC merkt op dat het vijf jaar geleden is dat 5G bestaat, en dat het tijd is om de balans op te maken van de uitrol en te praten over 5G -Advanced en de volgende G. Wat begon met 2G, is geëvolueerd. Met 3G probeerde de industrie de ARPU te laten groeien van 36 naar 72 euro. In plaats daarvan zijn de rendementen gehalveerd. De financiële rendementen daalden, zelfs toen de sector 4G uitrolde. Hoewel de mobiele industrie de eigen aandeelhouders niet verrijkt, heeft het de rendementen voor OTT-aandeelhouders gestimuleerd, zoals Strand Consult beschrijft in zijn onderzoeksnota: ' Heeft de iPhone de business case van de mobiele operators verbeterd?

Na vijf jaar 5G zijn de financiële rendementen achtergebleven. 5G is een technologie die het goedkoper maakt om steeds grotere hoeveelheden data te leveren die door OTT’s worden geproduceerd. Dit roept de belangrijke vraag op wat we met 6G moeten doen, hoe we de uitrol ervan kunnen financieren en met welke bedrijfsmodellen. Dit is een belangrijke vraag voor Strand Consult en zal deel uitmaken van haar onderzoek in Barcelona in 2024.

Iedereen praat over OpenRAN, maar…

MWC beschikt over een partnerprogramma op OpenRAN. Strand Consult runt een kenniscentrum over dit onderwerp en test de gebouwen van open apparatuur-evangelisten, het nieuwe idee dat netwerkcomponenten van verschillende fabrikanten kunnen worden samengevoegd en alternatieven kunnen bieden voor end-to-end-oplossingen van schaalaanbieders zoals Huawei, Ericsson, Nokia en ZTE.

Ten eerste werd OpenRAN op de markt gebracht als een veilig alternatief voor Chinese providers als Huawei en ZTE. Dat hield geen stand omdat China Mobile en 43 andere Chinese bedrijven een sleutelrol spelen in de O-Ran Alliance.

Er zijn veel OpenRAN-proefversies aangekondigd door operators over de hele wereld. Tot nu toe hebben echter 294 mobiele operators in 109 landen en gebieden de lancering van 3GPP-compatibele 5G-diensten aangekondigd, zowel mobiele als vaste draadloze toegang. OpenRAN-apparatuur is goed voor ongeveer 1 procent van de totale 5G-apparatuur die tegenwoordig door klanten wordt geïnstalleerd en gebruikt.

Open interfaces tussen proprietary boxen zijn een geweldig idee, maar nog geen commerciële realiteit. De operators die OpenRAN-apparatuur kopen, kopen deze apparatuur grotendeels van Ericsson, Nokia en Samsung, en niet van de kleinere spelers die beweerden dat OpenRAN de markt radicaal zou veranderen.

Het evenement over de commercialisering van OpenRAN zal waarschijnlijk de nadruk leggen op innovatie, besparingen en concurrentie. Huawei zal waarschijnlijk veel praten over Virtualized RAN en Cloud RAN. In 2020 noemde Huawei OpenRAN “ A Marathon not a Sprint ”. Strand Consult verwacht dat Huawei dit of volgend jaar zijn eigen OpenRAN-spel zal lanceren, zoals beschreven in de notitie van maart 2021: “ Gelooft Huawei niet in Open RAN? Of is het gewoon pokeren met de O-RAN Alliance en beleidsmakers?

De O-RAN Alliance, die geen standaardisatieorganisatie is, zal waarschijnlijk worden geabsorbeerd door 3GPP. Er zijn al talloze open interface-specificaties in 3GPP. OpenRAN kan worden omschreven als de USB-kabels die het mogelijk maken om een ​​iPhone op een Windows-pc aan te sluiten. Het is nuttig, maar geen gamechanger. Uit het dossier blijkt dat OpenRAN niet heeft geresulteerd in nieuwe leveranciers van apparatuur. In plaats daarvan weerspiegelt de consolidatie op de apparatuurmarkt dat mobiele operators hun apparatuurleveranciers willen beperken tot volumekortingen.

API's en Open Gateway zijn een herhaling van OneAPI – Oude wijn in nieuwe zakken.

GSMA stimuleert het Open Gateway-initiatief, zijn bod voor een open, verenigd 5G-ecosysteem. Het klinkt als een vernieuwing van OneAPI die GSMA op MWC 2009 lanceerde . GSMA lanceerde destijds zo'n twintig API's . API's en Open Gateway zijn niet nieuw.

Mobiele operators verlangen naar de gloriedagen toen premium sms een gigantisch financieel succes was. Telenor en Telia hebben de korte code voor betaling uitgevonden die bij alle mobiele operators in een land werkte.

Operators zijn begrijpelijkerwijs enthousiast over het idee om verschillende informatie-elementen aan te bieden, interoperabel zoals Legoblokjes, die kunnen worden gebruikt om opwindende toepassingen te maken met netwerkintelligentie en naadloosheid. App-ontwikkelaars overwegen of en hoe ze hun applicaties zelf intelligenter kunnen maken, of de netwerkintelligentie kunnen gebruiken om dit doel te bereiken.

Strand Consult bestudeerde het OneAPI-concept in detail en maakte een uitgebreid rapport “ OneAPI – Next Generation Value Added Services in the Mobile Industry ” waarin de onderliggende bedrijfsmodellen en distributiestrategieën werden onderzocht. Vanaf 2009 en daarna beschreef Strand Consult dat het vermogen van mobiele operators om uitvoering te geven het verschil maakte tussen succes en mislukking. De API's van mobiele operators (waaraan een vergoeding is verbonden) concurreerden inderdaad met de 'gratis' API's van Apple's iOS en Google's Android die al in de mobiele telefoon waren ingebouwd.

In Canada lanceerden mobiele operators een gateway waarmee alle operator-API's in Canada toegankelijk waren via één enkele gatewayprovider. Dit is het concept dat GSMA opnieuw heeft gelanceerd als het Open Gateway-initiatief.

Het zal interessant zijn om te zien welke bedrijfsmodellen de operators samen met hun API's lanceren. Op dezelfde manier zal het interessant zijn om te zien hoe operators zullen concurreren met de iOS- en Android-API's, evenals Microsoft, AWS en andere hyperscalers-API's.

Deze concurrentie moet worden gezien in het licht van het feit dat de Amerikaanse operators Verizon, AT&T en T-Mobile API's probeerden te lanceren, maar weinig succes boekten en grote delen ervan rond 2020 sloten.

Niettemin is er een grote markt voor API’s en klanten die bereid zijn te betalen voor toegang. De vraag is of mobiele operators op dit vlak kunnen concurreren met Apple en Google.

Cloud en Edge

Cloud speelt een prominente rol op MWC, vooral met de aanwezigheid van AI, 5G en edge. De weersvoorspelling voor Barcelona dit jaar zal erg “cloudy” zijn. Clouds, vooral hyperscalers, worden steeds belangrijker en krijgen steeds meer implicaties voor innovatie, veiligheid, privacy, concurrentie, enzovoort.

Op enkele uitzonderingen na worden clouddiensten niet geleverd door mobiele operators, maar worden clouddiensten steeds meer geïntegreerd met mobiele diensten. Eindgebruikers weten niet veel over de cloud, en het maakt hen ook niet noodzakelijkerwijs uit, maar cloud-governance is belangrijk.

Wanneer een eindgebruiker een app op een mobiele telefoon installeert, klikt de eindgebruiker overal op Ja, Ja, Ja, Ja en Ja zodat de app gaat werken. Zelden of nooit wordt onderzocht waarmee men heeft ingestemd, wat voor soort verwerking wordt ondernomen, hoe en waar deze wordt opgeslagen, enzovoort. Hoewel regelgeving dit probeert te bereiken, wordt niet alles beschermd of gehandhaafd.

Veel clouds worden gebouwd en beheerd door bedrijven die bij de Chinese overheid zijn aangesloten, en Chinese apps zoals TikTok, Temu, Tencent, Alibaba, Shein enzovoort worden ondersteund door Chinese clouds. Hoewel er wordt geprobeerd Amerikaanse en Europese gebruikers te beschermen tegen indringing via Huawei-apparatuur, beschikken grote delen van de wereld niet over dergelijke waarborgen. In Latijns-Amerika is Huawei de grootste cloudprovider, ook al zijn AWS, Google, Microsoft, IBM en Oracle wereldwijd bekende leiders.

De cloudbusiness genereert jaarlijks een half biljoen dollar en groeit jaar na jaar met 18 procent. Het is indrukwekkend. Het is ook beangstigend als je bedenkt dat cloudproviders lock-in en padafhankelijkheid kunnen opleggen – waar klanten en eindgebruikers heel weinig aan kunnen doen om deze te controleren of te beperken.

Het wordt in ieder geval een spannend gesprek waar Strand Consult naar uitkijkt.

Consolidatie, fusies en scheiding van infrastructuur

Deze concepten behoren tot de belangrijkste in de mobiele industrie en waarschijnlijk ook financieel het meest significant. Strand Consult kan hierover echter geen specifieke evenementen op MWC vinden. Het zou uiterst nuttig en interessant zijn voor experts om de uitdagingen en kansen van fusies te beschrijven en te beschrijven hoe mobiele operators hun weg zouden kunnen vinden, maar helaas is een dergelijke specifieke gebeurtenis niet aanwezig. Dit zou een waardevolle sessie kunnen worden in het ministerieel programma, en dat zou inderdaad achter gesloten deuren gebeuren.

De aanwezigen zullen deze zaken zeker bespreken, en ze kunnen vooraf de bibliotheek van Strand Consult over het onderwerp fusies en consolidatie doornemen, evenals het bijbehorende rapport Understanding 4 to 3 mobile fusies, waarbij dit soort mobiele fusies in de wereld wordt onderzocht, te beginnen met 5 tot 3 consolidatie in Korea in 2002.

Stijgende rentetarieven en inflatie hebben de sector hard getroffen en zullen zich in 2024 voortzetten. Na vijftien jaar van dalende rentetarieven, een tijd waarin geld bijna gratis was, is dit een ruw ontwaken.

Wanneer de prijs van geld stijgt, stijgt ook de verwachting van het rendement op de investering. Beleggers zullen meer rendement willen uit de investeringen die zij in infrastructuur hebben gedaan. Het MWC Tower and Fiber Forum is waarschijnlijk de moeite van het bekijken waard. Deze last drukt zelfs nog zwaarder op de opkomende landen waar de kapitaalkosten hoger zijn voor risicopremies. In de praktijk zouden er zelfs minder investeringen kunnen plaatsvinden dan voorheen.

Over de hele linie zal het moeilijker zijn om nieuw kapitaal aan te trekken, zowel van directe investeerders als van investeerders die infrastructuurbedrijven willen kopen. De waardering van veel bedrijven zal aanzienlijk veranderen.

De stijgende rentetarieven zullen ook betekenen dat bedrijven met opgebouwde schulden, opgericht in een periode waarin geld vrij was, activa moeten verkopen om de schulden terug te dringen. De focus zal verschuiven van groei met geleend geld naar het terugdringen van kosten en schulden. Het torenbedrijf Cellnex is een goed voorbeeld van deze trend.

De business case die aan de basis ligt van veel infrastructuurbedrijven is niet houdbaar als de rente stijgt. Dit zal in 2024 van groot belang zijn voor de telecomoperatoren die zich hebben gericht op het opsplitsen van het bedrijf in een infrastructuur- en een dienstenbedrijf.

Het idee achter de splitsingen was dat infrastructuurbedrijven tegen aanzienlijk hogere koersen werden verhandeld dan telecommunicatiebedrijven en dat je bij een splitsing de winst van een telecommunicatiebedrijf (10 keer de winst) kon omruilen voor de winst van een infrastructuurbedrijf (25 keer de winst) en dat zonder de totale bedrijven verhogen de nettowinst. Dit noemen wij financiële acrobatiek.

Het Deense TDC is zo'n geval. Sinds de splitsing van het bedrijf in 2019 heeft de onderliggende zaak zich rampzalig ontwikkeld. Klanten hebben het bedrijf op grote schaal verlaten. De inkomsten zijn gedaald. De enige tactieken die nog overblijven voor winstgevendheid zijn het verlagen van de kosten en het verhogen van de prijzen. We verwachten niet dat 2024 een goed jaar zal zijn voor TDC's eigenaren ATP, PKA, PFA of Macquarie Infrastructure and Real Assets.

Bij MWC zal er veel aandacht zijn voor het afstoten van activa en het teruglopen van investeringen in infrastructuur. Dit zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op de digitalisering. Het tijdperk van gratis geld is voorbij, en alleen een recessie in de VS kan de rente op korte termijn doen dalen.

Groene energie, ESG, OMG

2023 was waarschijnlijk een piek-ESG-hype. Er ontstonden honderdduizenden verhalen over dit onderwerp, zo erg zelfs dat er een huisnijverheid ontstond die ‘ greenwashing ’ riep. Beleidsmakers praten graag over de groene transitie en zijn van mening dat mondiale doelstellingen de redding zullen zijn in plaats van dat technologie in de echte wereld wordt geïmplementeerd door bedrijven die vrijwillig groene oplossingen investeren, bouwen en exploiteren. De basis van de groene samenleving is immers toegang tot digitale infrastructuur, die het mogelijk maakt om energie, productie en consumptie te veranderen van inefficiënte naar intelligente oplossingen. Koopkrachtovereenkomsten (PPA's) lijken de weg voorwaarts.

Strand Consult hoopt dat de MWC-sessie enkele goede cases oplevert, en niet alleen maar greenwashing.

Allemaal gimmicks

Strand Consults herinnert zich de tijd dat robots in zwang waren op MWC. Virtual Reality (VR)-headsets zijn de nieuwe robots. Early adopters hebben hier de afgelopen jaren gebruik van gemaakt en er zullen genoeg mogelijkheden zijn om deze nieuwe apparaten uit te proberen, waaronder Oculus Quest van Meta, VR2 van PlayStation, Vive Pro 2 van HTC en natuurlijk de Apple Vision Pro voor $ 3.500. Apple brengt ‘spatial computing’ op de markt, niet VR. Apple probeert te verkopen vanuit Meta's declass "metaverse".

Meta heeft een speciale VR-sessie op MWC en sponsort ook het evenement. Een goede vraag voor Meta is hoe ze willen bijdragen aan de kosten voor het uitrollen van netwerkcapaciteit om de metaverse mogelijk te maken. Tot nu toe is het stilzwijgende antwoord dat ze van operators verwachten dat ze netwerken uitrollen waar Meta gratis gebruik van mag maken.

Vrouwen in leiderschap in de mobiele industrie. GSMA heeft niet geleverd

MWC wordt overspoeld door mannen in pak. Er zijn te weinig vrouwen op het evenement en op leidinggevende posities in de sector. Helaas zijn veel van de vrouwen op MWC er alleen voor eye-candy-doeleinden. Hoewel GSMA vier vrouwelijke CEO's in de keynotes heeft, mag dit niet verhullen dat er nog steeds te weinig vrouwen zijn in de leidende posities van mobiele operators. Het succes van GSMA bij het stimuleren van vrouwen in leiderschap is ongeveer hetzelfde als haar staat van dienst op het gebied van regelgevingsbeleid (slecht). Slechts vijf van de 26 bestuursleden van GSMA zijn vrouwen, één meer dan vorig jaar. Daarvan zijn er slechts drie CEO, tegenover één vorig jaar.

Strand Consult schrijft hier al jaren over, maar ziet weinig verbetering, ook al heeft GSMA veel geprogrammeerd over vrouwen in leiderschap. Een moedig GSMA-evenement zou onderzoeken waarom het er niet in slaagt vrouwen in leidinggevende posities in de sector te krijgen. Er is een netwerksessie voor vrouwen in de telecom op maandag tijdens de lunch en een Society First- panel op dinsdag.

Conclusie

Hoewel MWC hoogtepunten en dieptepunten kent, blijft de show de moeite waard voor velen die komen netwerken. Er zijn veel spannende mensen die het verschil maken, maar die staan ​​niet noodzakelijkerwijs op het podium.'

Door: John Strand

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024