Martijn Kregting - 11 maart 2024

Zit je wel goed in de cloud?

Is je eigen vliegtuig misschien een droom? Als je twee keer per jaar op vakantie gaat, is het in ieder geval een wat dure oplossing. Voor een wereldwijde koeriersdienst of online boekhandel is een eigen luchtvloot wel economisch interessant. Maar jij en ik? Wij kunnen beter bij een luchtvaartmaatschappij boeken.

Zit je wel goed in de cloud? image

Om dezelfde reden zit je in de cloud. Daar kun je gebruiken wat je nodig hebt, zonder dat je grote investeringen hoeft te doen in je eigen IT-infrastructuur- en diensten. Er zijn genoeg mogelijkheden om te betalen naar rato van gebruik, zoals bij het boeken van een plek op een lijnvlucht.

Groei

Als je groeit, kan het (kosten)plaatje echter ineens heel anders worden. Als je veel van hetzelfde afneemt én het gebruik hoog is, kan het interessant zijn om te investeren in eigen hardware. Of als je behoeftes net niet standaard zijn, zoals de behoefte aan veel intern geheugen, maar weinig CPU-capaciteit.

Kosten

Prijzen voor cloud-infrastructuur,-diensten en -toepassingen gaan alleen maar omhoog. Hardware prijzen gaan echter regelmatig omlaag. Er komt een moment dat cloud vooral duur is. Flexibiliteit is vooral handig als je nog op zoek bent naar de juiste configuratie.

Ook licentiekosten kunnen behoorlijk oplopen in de cloud. Als je dezelfde versies lange tijd gebruikt, dan is kopen van licenties vaak veel goedkoper dan huren per maand. Cloud providers verhuren licenties omdat dat ze meer opleveren.

Offboarden

Wij zien bedrijven dan ook weer ‘offboarden’ uit de cloud. Met name vanwege de kosten. En je hoeft echt geen eigen datacenter te hebben. Er zijn voldoende co-locaties waar je rack-ruimte kan huren. Met alle faciliteiten die je nodig hebt zoals netwerken en stroomvoorziening.

De beheerders die je cloud-omgeving beheren kunnen ook je nieuwe on prem-omgeving beheren. En met remote hands van de colo-provider kan alles van hardware-installatie tot een kapotte schijf op afstand geregeld worden. En tot slot: als de investering het probleem is kun je hardware ook leasen.

Rekensom

Kortom, als je al een tijd in de cloud zit voor je hard- of software, maak dan eens de rekensom of dat nog wel kosteneffectief is. En doe dat niet één keer, maar controleer regelmatig of het kostenplaatje nog in het voordeel van de cloud uitvalt.

Hugo van den Berg is algemeen directeur van Sciante.