Redactie - 12 november 2021

Data services rond tools van NetApp

Data services rond tools van NetApp image

De onzekerheid of cloud computing gaat aanslaan, is nu wel voorbij. Partners van NetApp ontwikkelen volop diensten met en rond de producten van dit bedrijf. “Zij groeien ook met de dataservices die ze ontwikkelen met onze tools. We hebben een heel tevreden ecosysteem”, vindt Oscar Wijnants, Sales Director Nederland bij NetApp.

Het verdienmodel voor de partners van NetApp verandert, net zoals dat is veranderd voor deze fabrikant die zich ontwikkelde van maker van opslagsystemen tot ‘cloud regisseur’. “Waar aanvankelijk wat aarzeling was bij onze strategie een aantal jaar geleden om data in de cloud zeker te stellen, zie je nu dat onze partners volop investeren in ‘cloud kennis’. Zij hebben gesprekken met hyperscalers, sofwareleveranciers, en lokale aanbieders van cloud infastructuur. Ze zijn volop bezig met de cloud. En het mooie is dat ze bij ons ook nog groeien met de ‘oorspronkelijke’ producten”, licht Wijnants toe.

De partners ontwikkelen dataservices rond de tooling die NetApp biedt. Joost van Drenth, Manager Solutions Engineering bij NetApp Nederland, licht toe op welke vlakken die diensten zich begeven. Allereerst op het gebied van governance: als je inmiddels applicaties en data verdeeld hebt over pakweg vijf platformen, dan wil je wel graag weten wat je waar hebt staan. “Dan gaat het om cloud monitoring. Je hebt tooling nodig om de beschikbaarheid van data te garanderen. Een aanvullende dienst is dan bijvoorbeeld Back-up-as-a-Service (BaaS)”, zegt Van Drenth.

Een tweede groep diensten richt zich op de aard van data. “In verband met wet- en regelgeving is het nodig dat je weet wat de gevoeligheid van gegevens is. Sommige data mag je niet zomaar naar de cloud verplaatsen. Daarvoor hebben wij de tool Cloud Data Sense ontwikkeld.”

En een derde dataservice richt zich op de mens die actief werkt met bepaalde data. “Dat gebeurt met onze tool Cloud Secure, onderdeel van Cloud Insights. Die houdt in de gaten of personen wel gerechtigd zijn om bepaalde handelingen met data te verrichten. En ook of ze dat in gegeven tijdvakken mogen doen.”

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

DIL Dutch IT Leaders Linkedin NTT BW start 31-5 TM 14-6
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend