Redactie - 02 mei 2022

Belang keten benadrukt bij uitreiking Partner Awards Schneider Electric

Belang keten benadrukt bij uitreiking Partner Awards Schneider Electric image

Samen sta je sterker, dat is de boodschap van de Partner Award-uitreiking van Schneider Electric op 12 april 2022 in het Groote Museum van ARTIS. Deze boodschap wordt natuurlijk gesterkt door de uitreiking van de awards, waarmee partners die in 2021 een belangrijke bijdrage hebben geleverd worden erkend. Maar ook tijdens de presentatie van Pim Loef over duurzaamheid wordt duidelijk dat de duurzaamheidsdoelstellingen alleen behaald worden als de hele keten meewerkt.

Tijdens de openingspresentatie van het partnerevenement van Schneider Electric vertelt Pim Loef, Sustainability Leader bij het bedrijf, over de duurzaamheidsuitdagingen waarmee we wereldwijd aan de slag moeten om de opwarming van de aarde te beperken. De prognoses uit het nieuws zijn soms somber, maar er zijn ook duidelijk voordelen te behalen door duurzamer te opereren, vertelt Loef.

Opwarming van 3,5 graad

‘Als we nu blijven opereren zoals we altijd deden, dan warmt de aarde op met 3,5 graad in 2030. Om de schade te beperken, moeten we streven naar een maximale opwarming van 1,5 graden wereldwijd, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs’, aldus Loef. En hoewel hij erkent dat de uitdagingen fors zijn, is hij optimistisch over de toekomst.

‘Het is natuurlijk heel abstract, een opwarming van 1,5 graden. Wat betekent het en welke rol spelen wij daarin? Als we maar 1,5 graden opwarming willen, dan moeten we 3 keer meer CO2-uitstoot besparen. Dat is enorm, maar het kan. Bijvoorbeeld door te kijken naar onze energievoorziening: in Nederland is zo’n 20 procent van alle energie die we gebruiken duurzaam. Daar valt dus nog genoeg te behalen.’

Microgrids voor lokale energieoplossingen

Daarnaast kunnen veel processen en machines geëlektrificeerd worden: ‘Dat betekent concreet dat bijvoorbeeld mobiliteit duurzamer kan door geen fossiele brandstoffen te gebruiken, maar juist elektriciteit, bijvoorbeeld. Maar we kunnen ook energie beter inzetten door microgrids in te richten, waarbij we niet meer afhankelijk zijn van centrale energieopwekking, maar kiezen voor lokale energieoplossingen’, aldus Loef.

Maar er kan ook veel bespaard worden door energieverbruik te verminderen, vertelt Loef. ‘De afgelopen jaren zijn veel organisaties daar al mee aan de slag. Neem bijvoorbeeld je kantoorpand, welk energielabel heeft die? En hoe kunnen we energie besparen en optimaliseren? Daarvoor moet je eerst het energieverbruik in kaart brengen, zodat je precies weet waar je energie verliest en dus kan besparen.’

Betere resultaten door samenwerking in de keten

Overigens begint een beter milieu bij jezelf, maar behaal je pas echt grote resultaten als je je met elkaar verbindt in de keten, zo vertelt Loef. Eén van de strategieën waarbij je afhankelijk bent van de keten, is circulariteit. ‘De meeste mensen denken dan aan het terugbrengen van producten in de keten, maar er zijn veel meer manieren om circulariteit in de keten te bevorderen, zoals het refurbishen, recyclen of zelfs afzien van productie.’

Het gaat bij het afzien van productie niet zozeer om het nooit meer fabriceren van producten, maar om het verminderen van de noodzaak. Dat kan door robuustere producten te maken, maar ook door digitalisering gerichte service te leveren en alleen componenten te vervangen die toe zijn aan vernieuwing. ‘Dat is een heel concreet voorbeeld hoe wij met elkaar op weg zijn naar een duurzame toekomst’, aldus Loef.

Meer kansen over de lifecycle heen

Door digitalisering van de producten in te zetten om op componenten services te leveren, veranderen ook businessmodellen, vertelt Loef: ‘Je gaat minder kijken naar welke producten je kan wegzetten en meer naar andere businesskansen, zoals het leveren van services over de hele lifecycle heen. Dat doen wij als keten. Met alle partners kunnen wij onze ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen zeker behalen.’

‘Samenwerking is key’, bevestigt ook Sebastian Born, VP Secure Power bij Schneider Electric. Daarom worden de partners bedankt voor hun inzet tijdens de uitreiking van de Partner Awards. De partners konden dit jaar zeven prijzen winnen, waarvoor ze werden beoordeeld op kennis, ervaring, groei, omzet en projecten. Dat laatste is nieuw: dit jaar werd voor het eerst de Project Win of the Year uitgereikt.

Project Win of the Year: All-Rack

‘De awards worden uitgereikt op basis van objectieve criteria’, vertelt Born. Voor deze prijs heeft Schneider gekeken naar de diversiteit van de technologie, de hoeveelheid oplossingen, de omvang, of het een nieuwe klant betrof, welke software en services componenten, en of design tools zijn gebruikt. All-Rack, Bechtle direct en Buyitdirect werden genomineerd, maar All-Rack nam de prijs voor het project van eindklant ‘De Zorgcirkel’ mee naar huis.

Digital & Services Partner of the Year: Centralpoint

Marvin Renssen, Partner Accountmanager bij Schneider Electric, reikte de prijs voor Digital & Services Partner of the Year uit. Hij vertelde hoe digital ook dit jaar weer extra aandacht krijgt. De winnaar is onderscheiden op onder andere de gevolgde trainingen, het aantal assets under management en natuurlijk de verkoop van servicecontracten. Bechtle Direct, Buyitdirect en Centralpoint waren genomineerd en Centralpoint werd uitgeroepen tot de winnaar.

Edge Computing Partner of the Year: X-ICT

Renssen reikte ook de award voor Edge Computing Partner of the Year uit. Hij vertelt dat partners beoordeeld zijn op bijvoorbeeld de zichtbaarheid van de edge-oplossing op de website van de partner, de behaalde edge-certificeringen en de omzet. Voor de prijs waren ARP, H&R en X-ICT genomineerd. X-ICT neemt de award mee naar huis. Volgens de winnaars is de waardering wederzijds. Ze zijn blij met de samenwerking en die werkt zowel on- als offline.

Fastest Growing Partner of the Year: Redable

Cin-Yee Ho, Strategic Alliance Manager bij Schneider Electric, reikte de vierde award uit: Fastest Growing Partner of the Year. Ze vertelt hoe de partners zijn beoordeeld op de relatieve groei, maar ook op gevolgde trainingen, behaalde certificeringen en bereikte partnerstatus. De genomineerden waren: HET IT, Redable en Unicool. Redable werd als winnaar aangewezen. De winnaar ziet de prijs als een mooi resultaat van hun inspanningen.

IT Distributor of the Year: Ingram

Bianca van Meijgaarden, Distribution Manager bij Schneider Electric, reikt de prijs voor IT-distributeur uit en vertelt dat partners vooral worden beoordeeld op vernieuwende marketingcampagnes, de juiste voorraden en groei in edge computing en digital services. Also Nederland, Copaco, Ingram Micro en Tech Data Nederland waren genomineerd. De winnaar is: Ingram Micro. De winnaar is trots dat ze de prijs voor derde keer op rij weten te winnen.

Cooling Partner of the Year: T&S Klimaattechniek

Cooling is een vak apart, zegt Jordi Erken, Partner Accountmanager bij Scheider Electric, en vraagt om specifieke kennis en expertise. De winnaar van deze prijs heeft dan ook goed ingezet op kennis en expertise, maar ook op aantal getrainde en gecertificeerde engineers. De genomineerde partners zijn T&S Klimaattechniek en Unicool. T&S wint de prijs en zegt tijdens de ontvangst van de prijs trots te zijn op de samenwerking.

E-commerce Partner of the Year: ARP Nederland

Volgens Jenssen, die deze prijs uitreikt, draait e-commerce niet alleen meer om het verkopen van de producten, maar ook om software en services. Daarom zijn de genomineerden beoordeeld op: hoe bied je de content aan op de webshop en hoe zijn de pagina’s verbonden met de algemene website? En hoe wordt dat ondersteunt door SEO, social media en externe traffic? De genomineerden ware: ARP Nederland, Buyitdirect en CentralPoint. ARP Nederland is de winnaar.

Door: Anne van den Berg

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei