Martijn Kregting - 31 augustus 2023

Dave Zabrowski, DataCore: ‘Container en edge storage veroorzaken nieuwe revolutie’

De afgelopen paar jaar heeft storage-aanbieder DataCore vol ingezet op object storage als aanvulling op het meer traditionele block storage. Inmiddels ziet DataCore-CEO Dave Zabrowski al weer de volgende technologische vernieuwing opkomen, met container en edge storage. Vooral edge storage betekent een revolutie in de wijze waarop we met data zullen omgaan, gelooft Zabrowski. “Compute zal steeds meer naar de data in de edge gaan in plaats van andersom. Met de huidige exponentiele groei van de hoeveelheid data is dit een onvermijdelijke ontwikkeling.”

Dave Zabrowski, DataCore: ‘Container en edge storage veroorzaken nieuwe revolutie’ image

Dave Zabrowski, CEO DataCore.

Een Amerikaans bedrijf met Europese wortels, zo omschrijft Zabrowski tijdens zijn bezoek aan Nederland DataCore. Niet volop geld lenen om te groeien, maar eerst groeien en dan investeren. “De Europese afkomst van onze oprichters heeft ook voor een sterke footprint in Europa gezorgd. En dat doen we volledig met loyale, lange-termijnpartners, waarmee we samen het mkb tot circa 500 medewerkers bedienen.”

Toen Zabrowski vijf jaar geleden bij DataCore ging werken, was het een gerespecteerd bedrijf met technisch goede producten. Maar ook met slechts één productrange: SD (software defined) block storage op het SAN Symphony-platform. Diversificatie was nodig, zag Zabrowski. Reden om ook voor het meer op hoge volumes ongestructureerde data gerichte object storage een portfolio te ontwikkelen. “Technologie en toepassingen rondom AI en Machine Learning genereren een enorme hoeveelheid data. Ook op dat gebied wilden wij voor onze partners en hun afnemers het juiste aanbod in huis hebben.”

Van block naar object

Deels organisch, deels via overnames zoals van object storage-aanbieder Caringo (Texas) in 2021, heeft DataCore inmiddels een stevig marktaandeel met SD Object storage onder de naam DataCore Swarm. Zabrowski: “Met stevige investeringen en de kennis en talenten van Caringo hebben we nu een breed horizontaal portfolio aan object storage als fundament voor applicaties die data genereren, maar ook voor backup. We werken hierin samen met partijen zoals Veeam. Die heeft een prima backup- en recovery-portfolio, waar wij onze technologie voor databeheer hebben gecertificeerd.”

Want, benadrukt Zabrowski, databeheer omvat tegenwoordig veel meer dan alleen ‘gewoon’ beheer van opgeslagen data. “Een betere term ervoor is ‘datastore’. Data wordt steeds dynamischer, er kan een enorme waarde in zitten. Maar dan moet je wel weten waar welke data te vinden is en hoe je meer of minder waardevolle data het meest efficiënt, of toegankelijk kunt opslaan. Actieve archivering in plaats van ‘cold storage’ dus.”

Two tier-model

Zo heeft DataCore een two tier model ontwikkeld, waarbij block storage (tier 1) meer gericht is op premium data, waar wat duurdere, high performance oplossingen voor gebruikt worden. Object storage is de tier 2 oplossing: meer kosteneffectief en gefocust op enorme hoeveelheden data.

“Denk hierbij aan actieve archivering van snel toegankelijke data voor mediabedrijven, zoals CNN of Netflix. Maar ook healthcare is een belangrijke vertical, waar enorme hoeveelheden data van bijvoorbeeld MRI’s worden opgeslagen én gebruikt voor toepassingen zoals Machine Learning – wat weer nieuwe hoeveelheden data genereert. Hier doet DataCore Swarm het erg goed, met een architectuur die enorme hoeveelheden data heel snel kan verwerken.”

Veranderend partnerkanaal

En niet alleen de technologie verandert, dat geldt ook voor het partnerkanaal van DataCore. Eerst was er een verschuiving van reseller van hardware naar leverancier van software, de afgelopen jaren is er een nieuwe verschuiving: richting service. Dat zie je volgens Zabrowski terug in het groeiend aantal kanaalpartijen dat zich heruitvindt als MSP of CSP.

“Zij richten steeds vaker zelf datacentra in om services voor hun klanten in te draaien, waarbij ze de oplossingen van DataCore gebruiken voor het databeheer van hun storage-omgeving. Zeker de helft van onze partners heeft zich in datastore-services begeven. En omdat multi-tennancy in de architectuur van ons DataCore Swarm-platform zit, is het heel eenvoudig om zo’n datacenter-omgeving ook voor een reeks klanten in te richten, In theorie tot wel 1.000’en gebruikers van de datacenter-infrastructuur.”

Containers & edge

Waar object storage momenteel de in omzet snelst groeiende productrange is van DataCore, vormen container storage en edge storage de twee volgende focusgebieden van de organisatie. Dave omschrijft de container-markt als een ‘once in a generation’ revolutie voor de applicatielaag, zo veel flexibeler en sneller dan traditionele VM’s. “We zien een groeiend aantal mkb-klanten van onze partner richting Kubernetes-raamwerk gaan om containers in te zetten. En dit is pas het begin. Daar gaan wij natuurlijk ook in mee met een nieuw portfolio.”

Zabrowski stelt dat DataCore ‘zijn eigen cake eet’ als het gaat om containertechnologie. “We gebruiken containertechnologie zelf ook, onder meer om applicaties zoals object storage op de meest optimale wijze in te richten. Zo zorgen we ervoor dat ons Swarm-platform nog efficiënter wordt, minder energie verbruikt en kosteneffectiever is. Over niet al te lange termijn zullen we hier nieuwe stappen in zetten.”

De edge storage revolutie

Waar volgens Zabrowski container storage al een revolutie is, geldt dat nog meer voor edge storage. “We zien een noodzakelijke verschuiving op datagebied van het traditionele spaakmodel, waarbij het datacentrum de hub vormt, naar een edge-model. Dit leidt tot data gravity: partijen zitten graag in de buurt van locaties waar veel data verwerkt wordt, zoals bijvoorbeeld in en rond Amsterdam en Frankfurt.

Omdat de hoeveelheid geproduceerde data exponentieel blijft toenemen, gaat data gravity straks zijn eigen problemen veroorzaken, vreest Zabrowski. Van alle data wordt volgens Gartner in 2025 al 50 procent in de edge geproduceerd. Het wordt het steeds duurder om die massa data telkens weer vanaf de buitenkant van de spaken naar het centrum te brengen - als de netwerken die hoeveelheid überhaupt nog aan kunnen.

Compute gaat naar data

“Het alternatief: data gaat niet meer naar de compute-omgeving, maar de compute-omgeving gaat naar de data toe. Verwerken, analyseren vindt in de edge plaats en alleen metadata – een fractie van het totaal - wordt naar het centrum gebracht. Wij noemen dat data buoyancy – (opwaartse kracht, red.). Waar data gravity het probleem wordt, is data buoyancy de oplossing.”

Wat wij doen, is een ‘lichtgewicht’ containergebaseerde object storage-oplossing aanbieden waar data geanalyseerd en verwerkt kan worden en relevante metadata verstuurd kan worden naar waar je maar wil. Denk aan AI-ondersteunde product placing voor een serie die wereldwijd gestreamd wordt, waarbij in de edge bepaald wordt hoe vaak een bepaald product getoond wordt. Doe je dat allemaal in een datacentrum, dan moet je daar enorme hoeveelheden data voor heen en weer sturen. Dit betekent een efficiënter gebruik van IT-assets én van energie. Dubbele duurzaamheid dus: van IT en op klimaatgebied.”

Inzetten op partners

DataCore zet ook in op ondersteuning van zijn silver, gold en certified partners in het naar de markt brengen van de nieuwe productranges, vertelt Ekrem Koc, Sales Director Benelux & Turkije. “We hebben al een sterk partnerprogramma, waarbij we onder meer de mogelijkheid aanbieden om gecertificeerde partner te worden. Dat programma wordt voortdurend incrementeel uitgebreid.”

Koc ziet de partners van DataCore als ‘knowledge houses’. “Zij gebruiken onze technologie als een enabler voor hun klanten. Via ons programma kunnen partners medewerkers opleiden op gebieden als architectuur, implementatie en sales. Dat maakt hen tot trusted advisors voor hun klanten. Daarin zijn zij een brug tussen ons en de eindgebruiker. Er is altijd ruimte voor meer partners, maar we maken wel duidelijke keuzes. In de Benelux vertaalt zich dit in meerdere volledig gecertificeerde partners die onderdeel zijn van een intensief samenwerkende gemeenschap.”

En, benadrukt Zabrowski tot slot, “we gaan partners ook helpen om voor hun klanten het beste te gaan halen uit edge storage. Want geloof me, dit gaat groter worden dan de cloud. Het gaat hier om een heel nieuw technologieparadigma dat grote uitdagingen gaat brengen. Wij, en daarmee onze partners, zijn echter uniek gepositioneerd om die uitdaging om te buigen in kansen.”

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V3