Wouter Hoeffnagel - 28 januari 2016

Commissarissen hebben te weinig kennis van technologische ontwikkelingen

Ruim de helft van de commissarissen (56%) is van mening genoeg te weten over nieuwe ontwikkelingen. Collega’s denken hier echter heel anders over. Slechts 8% van de collega’s stelt dat commissarissen voldoende digitale en technologische kennis in huis hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) onder 250 commissarissen en toezichthouders. De resultaten van het onderzoek zijn voor de NCD reden een speciale reeks Cyber Colleges samen te stellen, waarin de laatste digitale en technologische ontwikkelingen centraal staan. Ze zijn onderdeel van de UPdate sessies van de NCD Academy. De colleges stellen leden in staat om zich bij te scholen op die gebieden waar zij meer aandacht en extra kennis nodig denken te hebben.

Sessies over IT
Ook op het gebied van IT zijn sessies ontwikkeld, omdat toezichthouders in de toekomst steeds meer te maken krijgen met IT vraagstukken die directe invloed kunnen hebben op de toekomst van de organisatie. De NCD Academy ontwikkelde daarvoor in samenwerking met IT specialisten van onder andere Capgemini een programma waarin strategische IT aspecten worden belicht die relevant zijn voor de toezichthouder die mee wil kunnen praten en vanuit zijn rol als commissaris mee moet kunnen beoordelen. Persoonlijke cases of vraagstukken van leden op het gebied van cloud management, IT outsourcing of security staan in deze sessies centraal.

Om commissarissen bij te praten over nieuwe technologieën ontwikkelt de NCD onder de titel Tech 2020 een reeks bijeenkomsten over nanotechnologie, AI, VR, AR, robotisering en sensoring. De NCD Academy geeft commissarissen ‘best’, maar vooral ook ‘next’ practices om leiderschap en toezicht in de toekomst te versterken en verbeteren.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Comstor BN start 14 feb CIS Services Awareness