Wouter Hoeffnagel - 01 december 2016

Bedrijven verstrekken relatief weinig mobiele apparaten aan werknemers

80% van de medewerkers werkt met één of meerdere apparaten die door hun werkgever zijn verstrekt. Het overgrote merendeel van deze apparaten zijn desktop PC’s en laptops. Relatief weinig werknemers gebruiken een smartphone of tablet die door hun werkgever beschikbaar is gesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 9.592 respondenten. 36% van de werknemers heeft een laptop ontvangen van zijn werkgever. In dit cijfer zijn zowel traditionele laptops als zogeheten ‘convertibele laptops’ meegenomen, waarbij de laptop kan worden omgetoverd tot tablet.

Meer convertibele laptops
Analisten van Gartner verwachten dat werknemers de komende drie jaar meer convertibele laptops gaan gebruiken, wat vooral wordt aangedreven door de overstap naar Windows 10. Dit besturingssysteem ondersteunt input via aanraakschermen, wat de gebruikerservaring op convertibele laptops verbeterd.

Als we kijken naar zowel desktops als laptops verwacht Gartner dat 75% van de werknemers in deze periode tenminste één PC-achtig apparaat ontvangt van zijn werkgever.

Weinig mobiele apparaten
Het aantal mobiele apparaten dat werknemers tot hun beschikking krijgen gesteld staat in schril contrast met het aantal PC’s. Slechts 23% van de werknemers geeft aan van zijn werkgever een mobiel apparaat te hebben gekregen. “De lage omarming van door bedrijven verstrekte mobiele apparaten onderstreept het feit dat grote aantallen privé mobiele apparaten worden gebruikt op de werkvloer”, zegt Mikako Kitagawa, onderzoeksanalist bij Gartner. “Meer dan de helft van de werknemers die smartphones gebruikt op werk vertrouwt hierbij zelfs volledig op privé smartphones.”

Het gebruik van privé laptops ligt lager dan dat van privé smartphones. Slechts 21% van de werknemers maakt gebruik van een tablet, ongeacht of deze door de werkgever is verstrekt of op eigen kosten is aangeschaft.

Productiviteit vergroten
“In het tijdperk van mobiliteit is het verrassend dat het zakelijk gebruik van smartphones en tablets minder hoog is dan dat dan PC’s, zelfs als het gebruik van privé apparaten wordt meegeteld”, zegt Kitagawa. “Het klopt dat de kosten voor het verstrekken van mobiele apparaten snel kan escaleren, maar het juiste gebruik van mobiele apparaten kan de productiviteit vergroten. Dit kan de extra kosten eenvoudig verantwoorden.”

Werknemers die een apparaat beschikbaar krijgen gesteld door hun werkgever zijn over het algemeen blij met het apparaat dat zij gebruiken. Slechts 20% geeft aan ontevreden te zijn met dit apparaat. De waardering voor door het bedrijf verstrekte smartphones en tablets is dan voor desktops en laptops.

De nieuwe standaard
“Het gebruik van privé apparaten op de werkvloer is niet nieuw, maar de onderzoeksresultaten bevestigen dat deze trend op de werkvloer de nieuwe standaard is geworden. Tweederde van de respondenten in het onderzoek zegt gebruik te maken van een privé apparaat of apparaten voor werk”, zegt Kitagawa. “Smartphones en phablets zijn de meest populaire privé apparaten die zakelijk worden gebruikt. 39% van de werknemers maakt hier gebruik van, in verhouding met slechts 10% die door het bedrijf verstrekte smartphones en phablets gebruikt.”

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024