Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2018

Logingegevens zijn populairste doelwit bij datadiefstal

Cybercriminelen zijn bij datadiefstal vooral geïnteresseerd in logingegevens (42%), gebruikersaccounts met speciale rechten (31%) en klantgegevens (31%). De impact van beveiligingsincidenten zat voor geraakte organisaties meer op het gebied van verlies aan vertrouwen van klanten (50%), zorgen op juridisch vlak (46%) en imagoschade (42%), dan op gebied van verkoop of boetes. Meer inzicht in informatiestromen en de mate van gevoeligheid van data is noodzakelijk om bedrijfsgegevens effectiever te beschermen.

Dit blijkt uit onderzoek van SANS Institute onder 257 IT- en beveiligingsbeheerders, technici, managers, programmeurs en privacy-experts. De focus op persoonlijke gegevens onderstreept de waarde van toegangsgegevens voor cybercriminelen. Deze data is net zo gewild als de 'gevoelige' bedrijfsgegevens die worden getarget met ransomware of wipeware voor financieel gewin of uit vernietigingsdrang. De verkregen privileges bij het misbruiken van accounts met speciale rechten gebruiken kwaadwillenden vaak om hun aanvallen te intensiveren en verspreiden, waardoor ze nog meer gevoelige informatie kunnen verzamelen.

Waardevolle gegevens in kaart brengen

Weten waar cybercriminelen op uit zijn is het halve werk. Het is belangrijk voor bedrijven om waardevolle bedrijfsgegevens en informatiestromen in kaart te brengen. Dit maakt het mogelijk om een bedrijfsbreed beveiligingsbeleid te ontwikkelen dat door mensen, processen en technologie kan worden ondersteund. Zonder deze basis is het onmogelijk om beveiligingsregels af te dwingen. Dit blijkt de grootste uitdaging te zijn bij een evenwichtige bescherming en beschikbaarheid van data.

De onderzoeksresultaten wijzen erop dat dit geen makkelijke opgave is. Meer dan de helft van de respondenten (63%) zegt moeite te hebben met het afdwingen van beleidsregels gedurende de volledige levenscyclus van gevoelige data. Andere problemen houden verband met een gebrek aan medewerkers en middelen (62%) en het in kaart brengen van alle toegangswegen tot gevoelige data (51%).

'Een kaart zegt meer dan duizend woorden'

"Data die betrekking heeft tot toegang heeft wellicht nog meer en betere beveiliging nodig, gezien dit onderzoek heeft aangetoond dat persoonsgegevens en accounts met bijzondere toegangsrechten de meest voorkomende oorzaak van datalekken zijn.”, zegt Barbara Filkins, SANS Analyst Program Research Director en auteur van het onderzoeksrapport. "Het uittekenen van datakaarten en -stromen is misschien niet ideaal, maar het proces illustreert een belangrijk uitgangspunt. Een foto - of in dit geval een kaart - zegt meer dan duizend woorden als je wilt begrijpen waar je het beste kunt beginnen met het beschermen van data."

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SLTN Vierkant
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023