Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2018

Vraag naar big data- en business analytics oplossingen stijgt tot 2022 flink

De vraag naar big data- en business analytics oplossingen stijgt de komende jaren flink. Naar verwachting wordt in 2022 wereldwijd 260 miljard dollar in dergelijke oplossingen geïnvesteerd. De investeringen groeien in de periode 2017-2022 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,9%.

Dit blijkt uit de Worldwide Semiannual Big Data and Analytics Spending Guide van IDC. Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven dit jaar 166 miljard dollar investeren in big data- en business analytics oplossingen. Dit is 11,7% meer dan in 2017.

De bankensector, maakindustrie, procesindustrie, zakelijke dienstverleningen en overheden investeren naar verwachting het meest in big data en business analytics. Deze vijf sectoren investeren dit jaar naar verwachting 81 miljard dollar in de oplossingen, waarmee zij goed zijn voor ongeveer de helft van alle investeringen. De investeringen groeien het snelst in de retail (13,5% CAGR), banken (13,2% CAGR) en zakelijke dienstverleners (12,9%).

Investeringen in services groeien het snelst

Bijna de helft van alle investeringen is tot 2022 gericht op IT- en business-gerelateerde dienstverlening. Ook groeien de investeringen in services met 13,2% CAGR naar verwachting het snelst. De investeringen in software komen in 2022 naar verwachting uit op meer dan 90 miljard dollar, waarbij vooral wordt geïnvesteerd in End-User Query, Reporting, en Analysis Tools en Relational Data Warehouse Management Tools.

Cognitive/AI Software Platforms (36.5% CAGR) en Non-relational Analytic Data Stores (30.3% CAGR) zijn twee van de snelstgroeiende categorieën waar bedrijven tot 2022 in investeren. De aanschaf van servers en storage in relatie tot big data en business analytics groeit naar verwachting met 7,3% CAGR tot bijna 27 miljard dollar in 2022.

West-Europa is op één na grootste markt

De Verenigde Staten is veruit de grootste geografische markt voor big data en business analytics oplossingen. In 2018 wordt vanuit deze markt bijna 88 miljard dollar geïnvesteerd in de oplossingen, terwijl de markt tot 2022 goed is voor bijna de helft van alle investeringen. West-Europa is de op één na grootste markt. Dit jaar investeren West-Europese organisaties naar verwachting 35 miljard dollar in big data en business analytics.