Witold Kepinski - 29 augustus 2018

Snel veranderd techologielandschap bemoeilijkt inkopen van storage

De Data Storage Trends van 2018 zijn onlangs in kaart gebracht door onderzoeksbureau Enterprise Storage Forum. Daaruit blijkt dat bedrijven van elke omvang moeite hebben om opslagaankopen strategisch in te plannen door een snel veranderend technologielandschap.

Zo blijkt dat de huidige en verwachte datagroei een uitdaging is om een goede opslagplatform te creëren, waardoor managers gedwongen worden te investeren in nieuwe technologie. Het is duidelijk dat een deel van de opkomst van cloudopslag een reactie is op de hoge kosten van opslaghardware. Bedrijven willen door het gedoe rond interne opslag dit vaker uitbesteden.

Aankopen van HDD en cloudopslag staan op het bovenste lijstje van inkopers. Daarna volgen DR en Flash / SSD. HDD-media is nog steeds populair in de opslagindustrie hoewel flash / SSD de laatste jaren is gestegen. Gezien de snelle datagroei zijn grote media-investeringen geen verrassing in deze sector.

Heterogene opslagomgeving zijn vaker de norm, maar de respondenten zeggen zeker dat cloud-acceptatie een dominant model is geworden.

Management samenvatting van het onderzoek:

1.  Prestatie- en kostenbepalende factoren lopen nek-aan-nek. Het in evenwicht brengen van prestaties en kosten zijn niet bepaald nieuw voor opslagbeheerders. Wat nieuw is, zijn de extreme opslagprestaties die nu beschikbaar zijn met fllash versnellende technologieën zoals NVMe. Ze zijn duurder dan hybride systemen of goedkopere AFA's, dus het is belangrijk voor IT om gedetailleerde kostenanalyses uit te voeren voor hoogwaardige opslagaankopen.

2.  Het huidige IT-personeel komt tegemoet aan snelgroeiende gegevens. De meeste enquêteurs zijn niet van plan om hun IT-afdelingen in de komende twee jaar te verlagen of te verhogen. Geen afnemend personeel is goed nieuws in de meeste organisaties. Maar het niet vergroten van IT-personeel vormt een uitdaging tijdens snelgroeiende gegevens- en beveiligingsuitdagingen zoals Shadow IT. De sleutel tot het beheren van opslagruimte met een kleiner aantal medewerkers is automatisering: vereenvoudigde upgrades, dynamische schaalbaarheid, automatische bewaking en waarschuwingen en beleidsgestuurde opslagbeheer.

3.  Hyperconvergentie is beperkt. Hyperconvergence is erg goed in wat het doet: het levert prestaties en schaalbaarheid voor sommige workloads tegen een redelijke prijs. Geen enkel type infrastructuur kan echter elk type werkbelasting aan, en bedrijven moeten keuzes maken over waar ze datacenter-dollars moeten investeren.

4.  Flash-acceptatie is stabiel, maar niet veel beter dan HDD. De installed base van de HDD is enorm en werkt goed met alle, behalve de snelste high-performance applicaties. Het heeft voor IT geen zin om op schijven gebaseerde of hybride systemen te rippen en te vervangen - en mogelijk nog jaren niet. Flash / SSD is nog steeds de krachtige keuze: belangrijk voor transactionele systemen, maar niet essentieel voor de meeste zakelijke toepassingen.

5. Cloud opslag kost een groot deel van het IT-budget, maar IT koopt het toch. Lage maandelijkse opslagkosten plus CAPEX- en OPEX-besparingen zijn de belangrijkste drijfveren voor het opslaan van gegevens in de cloud. Naarmate de cloudopslag groeit, is echter een zorgvuldig financieel beheer vereist. Pas op voor onverwachte maandelijkse kosten, premiumbetalingen naarmate uw gegevens toenemen, de kosten van cloud-tiering en uitbestedingskosten.

Lees meer hier.